On aina mukava tavata aktiivisia ja yritteliäitä ihmisiä. 30-vuotias Olavi Siikki on yksi heistä. Olavilla on mielenkiintoinen elämäntarina ja yhtä kiehtova nykyisyys.
Vastoin nimeen perustuvaa ennakko-oletusta Olavin äidinkieli on venäjä. Suomeksikin keskustelu onnistuu kuitenkin hyvin. Olavin isän suku päätyi maailmansotien välissä Amerikan kautta Neuvosto-Karjalaan. Olavi itse on syntynyt ja kasvanut Petroskoissa. Olavi oppi isältään suomea, mutta isän kuoltua 12-vuotiaana suomen oppimiseen tuli tauko. Olavin äiti on venäjänkielinen, eikä puhu suomea. Olavi kokee olevansa identiteetiltään enimmäkseen maailmankansalainen. 16-vuotiaana Olavi päätti lähteä ammattikouluun Lappajärvelle elektroniikka- ja tietoliikennelinjalle. Sen jälkeen hän asui vähän aikaa Joensuussa ja meni sitten Hämeenlinnaan opiskelemaan logistiikkainsinööriksi. Olavi oli KoneCranesilla töissä pari vuotta, mutta päätti sitten ryhtyä yrittäjäksi. Nuorimies on melkoinen idealinko, jota voi tituleerata myös keksijäksi. Olavi kokee olevansa identiteetiltään enimmäkseen maailmankansalainen.
Tällä hetkellä Olavilla on yrittäjyydessään kolme eri suuntausta: lämmitetyt kädensijat pyöriin, matkailu Pietariin sekä MozgoBoinja-tietokilpailut.
Lämmitettyjä pyöränkahvoja ja erikoiskohteita Pietariin
Talvi on ollut kylmä ja runsas luminen, joten Olavi Siikin tämänhetkinen projekti kuulostaa hyvinkin houkuttelevalta. Olavi kumppaneineen on suunnittelemassa lämmitettyjä lisävarusteita erilaisiin kulkupeleihin, joissa kylmettyminen helposti uhkaa. Ensimmäinen idea on saada polkupyörien kädensijoihin lämmitysmahdollisuus. Samaa tekniikkaa olisi mahdollista hyödyntää myös pyörätuoleissa tai lastenrattaissa. Insinööritaito Olavilla ja yhtiökumppaneilla on omasta takaa. Parhaillaan on käynnissä prototyyppien valmistus. Hankkeeseen liittyvät valmistustyöt, esimerkiksi ompelutyöt Olavi on joutunut teettämään Venäjällä, sillä suomalaisten yritysten palvelut ovat osoittautuneet aloittelevalle yrittäjälle liian kalliiksi.
Olavi sahaa viikoittain Pietarin ja Suomen väliä. Pietarissa hän on tutustunut kaupungin nykytrendeihin ja pystyy suosittelemaan matkailijalle muutakin kuin perinteistä Eremitaasia tai kirkkokierrosta. Olavin suhteiden kautta on mahdollista päästä esimerkiksi kierrokselle Pietarin katoille tai tsaarinajoilta peräisin oleviin hulppeisiin yksityisasuntoihin. Myös kanoottimelonta Pietarin kanavissa on tullut viime aikoina suosituksia. Pietariin on viime vuosina perustettu paljon uudenlaisia museoita, joista Olavi mainitsee Tunteiden museon (Музей эмоций). Olavi tuntee hyvin myös tunnetun pietarilaistaiteilija Aleksei Sergijenkon, joka on tullut kuuluisaksi persoonallisista Putin-portreteistaan sekä värikylläisistä päivänkakkara-tauluistaan.
Joko olet aivopaininut?
Kuulin Olavista ensimmäistä kertaa vuosi sitten, kun hän oli aloittamassa MozgoBoinja-tietokilpailun (МозгоБойня) tuontia Tampereelle vuonna 2018. MozgoBoinja voidaan vapaasti suomentaa aivopainiksi ja se on eräänlainen nykypäivään tuotu venäjänkielinen tietokilpailuformaatti.
Erilaiset kilpailut ovat nykypäivän Venäjällä suosittuja ja erilaisia tietokilpailuformaattejakin on useita, esimerkiksi Brainstorm, Quizplease, Requizit, 50 sekund ja legendaarinen Shto, gde, kogda. MozgoBoinja syntyi alun perin Valko-Venäjän Minskissä ja on sieltä levinnyt valmiina formaattina Venäjälle ja muihinkin maihin. Olavi on Mozgoboinjan franchising-yrittäjä Suomessa. Tällä hetkellä tietokilpailuja pidetään Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Erityisesti Helsingissä kilpailuista on tullut erittäin suosittuja. Tampereella kilpailuja pidetään K-Baarissa kaksi kertaa kuukaudessa.
https://www.facebook.com/mozgohelsinki/
https://www.facebook.com/mzgb.tku/
https://www.facebook.com/mzgbtre/
MozgoBoinjasta on erikseen aikuisille ja lapsille (8-13 v) suunnatut versio. Lastenkilpailu toimii samoilla periaatteilla kuin aikuistenkin, mutta kysymykset ovat lapsille kiinnostavista aiheista, kuten Disney-hahmoista tai Harry Potterista. Myös aikuisille on pidetty temaattisia pelejä, aiheina esimerkiksi 1990-luku tai seksi. MozgoBoinja on mahdollista tilata myös yrityksen juhliin tai pikkujouluihin. Jäimme miettimään, pitäisikö seuran tilata omille jäsenistölleen MozgoBoinja-peli, jolloin pelissä vaaditun venäjän kielen tason voisi räätälöidä suomenkielisille pelaajille sopivaksi?
MozgoBoinjaa pelataan 4-10 hengen joukkueissa. Ilmoittautuminen tapahtuu peliä edeltävän viikon perjantaihin mennessä osoitteessa . Mukaan voi ilmoittautua myös ilman omaa joukkuetta, jolloin järjestäjät etsivät pelaajalle sopivan joukkueen. Osallistumismaksu on 12 €/henkilö. Peli on venäjänkielinen ja jonkinlainen pohjakielitaito on hyvä olla. Kuitenkin kaikki pelaajat otetaan innolla mukaan ja pelin henkeen kuuluu toisten auttaminen kannustaminen. Kisoissa on käynyt myös suomalaisten joukkueita, esimerkiksi Tampereen yliopiston venäjän kielen opiskelijoiden Hullun munkit. Kannattaa siis rohkeasti käydä kokeilemassa erilaista elämystä!
Yhden MozgoBoinjan kesto on kaksi tuntia ja sinä aikana joukkueille esitetään 50 kysymystä. Kysymykset heijastetaan näytölle ja sen jälkeen joukkueet saavat minuutin ajan pohtia vastaustaan. Suomalaisesta pubivisasta MozgoBoinja eroaa intensiivisyydellään ja showmaisuudellaan. Tietokilpailun kulku on tiukasti aikataulutettu ja tunnelman ylläpitämisestä vastaa juontaja, ведущий. Kilpailuissa on aina myös valokuvaaja paikalla, joka tuottaa sisältöä mm. instagramiin. Kysymyksiä on monenlaisia ja osa niistä perustuu kuviin, musiikkiin tai videoihin. Palkitseminen on tärkeä osa kilpailua: palkintoja saavat niin voittaja- kuin häviäjäjoukkue.
Olavi Siikille MozgoBoinja on ollut koko ajan enemmänkin harrastus kuin bisnes. Kuitenkin pelien saama huomio ja suosio on osoittanut, että venäjänkielisille suunnattuja harrastusmahdollisuuksia kaivataan Suomessakin.
Juttu on julkaistu myös Tampereen Tiima – lehdessä maaliskuussa 2019