Toiminta kulttuuritila Albatrossissa on päättynyt. Kiitämme kaikkia kävijöitä, teitte kulttuuritapahtumista, näyttelyistä ja muista kohtaamisista Katajanokalla unohtumattomia!
Ajat ovat vaikeat, mutta Suomi-Venäjä-seura jatkaa edelleen monipuolista toimintaa muissa tiloissa Helsingissä ja muualla Suomessa.
Lisää tietoa löydät Suomi-Venäjä-seuran tapahtumakalenterista.
Osoita tukesi, tule mukaan tapahtumiin ja liity jäseneksi!
Suomi-Venäjä-seuran kulttuuritila Albatrossin toiminta käynnistyi kesäkuussa 2001 1880-luvun tunnelmallisessa punatiilimakasiinissa Katajanokalla. Siitä tuli suomalais-venäläisen yhteistyön, suomalais-ugrilaisuuden ja Venäjän monikansallisen ja -muotoisen kulttuurin sekä eri kielten monitoimitila.
Kulttuuritila Albatrossin toiminnan ydintä olivat intiimit kulttuuritapahtumat ja kohtaamiset, näyttelyt, venäjään ja suomalais-ugrilaisiin kieliin liittyvä toiminta sekä kulttuurityöpajat. Albatross toimi Venäjä-aiheisten ja suomalais-ugrilaisuuteen liittyvien keskustelujen, luentojen ja konserttien striimausstudiona. Albatrossissa oli aluksi myös pieni pop-up kirja- ja lahjatavaramyymälä yhteistyössä Rosebudin, Ruslanian sekä suomenvenäläisten ja suomalais-ugrilaisten käsityöläisten kanssa.
Tilaa vuokrattiin myös muille kulttuuri- ja kansalaisjärjestökentän toimijoille.
Näyttelytoiminta oli monipuolista
Näyttelytoiminta Albatrossissa päättyi 1.2.2023. Galleriassa esiteltiin kuvataidetta, grafiikkaa, valokuvataidetta, veistoksia, video- ja käsityötaidetta, jolla oli jokin kosketuspinta Venäjään, Valko-Venäjään, Ukrainaan tai suomalais-venäläiseen yhteistyöhön. Näyttelyihin oli vapaa pääsy. Viimeiseksi näyttelyksi jäi Jelena Marttilan huikea näyttely Kuoleman kukistaminen – Jelena Marttilan (1923–2022) elämä ja taide.
Tutustu muihin näyttelyihin täällä>>
Suomi─Venäjä-seura oli kotonaan Katajanokalla
Kulttuuritila Albatrossista luopuminen oli suuri tuska, mutta vääjäämätöntä seuran valtionavun leikkautuessa.
Katajanokka on Helsingin vanhimpia kaupunginosia. Sen historiaa sävyttää vahvasti myös venäläisyys. Keisarivallan aikaan 1800-luvulla niemelle rakennettiin kasarmeja venäläiselle sotaväelle, läntisen Euroopan suurin ortodoksinen kirkko ja vuosisadan lopulla laaja satama-alue makasiineineen ulkomaankauppaa varten. Nykyään Uspenskin katedraali on yhä kirkkorakennus, mutta Merikasarmissa toimii Suomen ulkoministeriö Venäjän laivaston sijaan ja Kanavarannan punatiiliset varastorakennukset on varattu ravintoloille ja kahviloille. Kaksi ja puoli vuotta 1.6.2021-7.12.2023 sieltä löytyi myös Suomi-Venäjä-seuran kulttuuritila Albatross. Palvelutarjonnassa oli myös kävelykierros venäläisellä Katajanokalla.