Vuonna 1990 Pietarissa perustettu Olutpanimo Baltikalla on valta-asema Venäjän markkinoilla. Se on vahvasti panostanut uuteen tuotantoteknologiaan pyrkien laadussa korkealle. Tästä johtuen sillä on ollut markkinajohtajan asema Venäjällä jo yli 15 vuoden ajan.
Lenpivo-oluttehtaana toimintansa vuonna 1978 aloittaneen Baltikan kehitystyö on ollut uuden ajan alusta alkaen dynaamista. Baltika on rakentanut kaikki tehtaansa perustuksista alkaen ja huolehtinut myös maan kattavan jakeluverkoston luomisesta. Vuonna 2006 tapahtui viimeisin suuri fuusio, jolloin itsenäisinä siihen saakka toimineet Vena, Pikra ja Jarpivo yhdistyivät Baltikaan. Jättipanimo hallitsee vahvasti koko itäisen Euroopan markkinoita, sillä vuonna 2008 se liittyi osaksi Carlsberg-ketjua.
Laatu määrää toimintaa
Baltika-panimon kärkiajatuksena on laadun jatkuva kehittäminen. Nykyaikaiset laitteistot, parhaat laadunvalvontamenetelmät sekä ensiluokkaiset raaka-aineet antavat kaikille tuotemerkeille juuri niille ominaisen maun ja ulkonäön. Innovatiivisuus näkyy myös tuotevalikoiman ja uusien pakkaustyyppien jatkuvana laajentumisena. Baltika kehittää logistiikkaa ja myyntiverkostoa jatkuvasti.
Puoli miljardia litraa kuukaudessa
Baltika on yksi Venäjän johtavista kulutustuotteiden valmistajasta. Kymmenessä kaupungissa Venäjällä sekä vuonna 2008 avatussa tehtaassa Azerbaidžanissa valmistuu kuukausittain 510 miljoonaa litraa erilaisia juomia, pääosa olutta. Jotta maltaan tuotanto olisi omavaraista, Tulaan ja Jaroslavliin on perustettu omat mallastehtaat. Jatkossa Baltika aikoo omavaraistaa myös alkutuotannon.
Pelkästään olutmerkkien määrä Baltikalla on hulppea: 30. Venäläisten Baltikan, Nevskojen, Jarpivon ja Arsenalnoje –oluiden lisäksi tutut länsimaiset olutmerkit, kuten Tuborg, Carlsberg ja Holsten kuuluvat Baltikan alaisuuteen. Se hallitsee lisäksi 9 muuta virvoitusjuomamerkkiä. Tutkimustoimisto Euromonitorin mukaan Baltika on Euroopan juoduin olut. Sitä myydään Venäjän lisäksi yli 75 muussa maassa ja se onkin Venäjän olutviennin valtias 70 % osuudellaan.
Veronmaksajien kärkikaartia
Tämän jutun aineisto perustuu Baltikan omiin, massiivisin nettisivuihin. Siellä kerrotaan, että veronmaksajina se on merkittävä tulonlähde tehdaskaupungeilleen. Kokonaisveron määrä vuonna 2012 oli peräti 60,2 miljardia ruplaa eli yli 15 miljardia euroa. Panimo tekee tämän lisäksi yhteiskunnan hyväksi myös paljon muulla tavalla: se osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyys- ja koulutushankkeisiin, terveyttä edistävään toimintaan ja tukee massaliikuntatapahtumia ja ammattiurheilua. Se onkin Sotšin talviolympialaisten yksi päätukijoista.
YK:n ympäristötoimija
On selvää, että tämäntyyppinen teollisuus tuottaa paljon ennen muuta pakkausjätettä. Baltika haluaa profiloitua myös ympäristöystävällisenä organisaationa. Niinpä se allekirjoitti vuonna 2012 YK:n teollistamisjärjestö UNIDO:n aiepöytäkirjan, jossa se sitoutuu seuraavan viiden vuoden aikana miljardin ruplan arvoisiin luonnonsuojelutoimiin vesivarantojen säästämiseksi, maatalouden kehittämiseksi ja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.
Baltika toteaa sivuillaan myös, että ”olut on aikuisten juoma”. Se pyrkii edistämään olutkulttuurin statusta ja on mukana kampanjassa, joka taistelee alaikäisten alkoholin käyttöä vastaan sekä järjestää ”Olutpartio” – ohjelmaa, jossa pyritään valvomaan alkoholin myyntiä alaikäisille.
Lähde: http://corporate.baltika.ru
Baltika Venäjällä
Pääkonttori ja tehdas Pietarissa, Vena (wieniläisolut) – tehdas Pietarissa, Baltika Voronežissa, Novosibirskissä, Pikrassa, Rostovissa, Samarassa, Tulassa, Habarovskissa, Tšeljabinskissä ja Jaroslavlissa.
Esimerkkejä venäläisistä olutmerkeistä, joita Baltika valmistaa:
Baltika-olut: 9 erilaista alkoholitonta, lager- ja tummaa olutta. Suomessa myynnissä vientituote Baltika 7.
Arsenalnoje-olut: 4 erilaista olutta
Bolšaja Kružka (Iso tuoppi): 3 erilaista olutta
Vena (Wieniläisolut): yksi laatu
Žigulevskoje: yksi laatu
Kupetšeskoje: 3 erilaista olutta
Lvovskoje: yksi laatu
Nevskoje: 5 erilaista olutta
Samara: 3 erilaista olutta
Sibirskaja botšonok: 3 erilaista olutta
Hlebni kraj: kvas eli kotikalja
Tšeljabinskoje: 2 erilaista olutta
Jarpivo: 5 erilaista olutta
Uralski master: 5 erilaista olutta
Tuija Mäkinen
Kirjoittaja tykkää naisille tarkoitetusta Baltika 3:sta