Boris Grebentshikovia (BG) verrataan Venäjän Bob Dylaniksi, vaikka hän itse vain nauraa tälle sanoen, että hänen käy sääliksi Dylania niin isosta vastuusta, joka pannaan hänen harteille tällä vertauksella. Samalla Boris tunnustaa kuitenkin, että Dylan on yksi hänen opettajista, joka on tehnyt hänestä taiteilijan, samoin kun koulun kirjallisuuden opettaja Asja Lvovna Maazel ja The Beatles-yhtye.
– Olin neljännellä, ja George Gunitski (Akvariumin varhaistuotannon sanoittaja) oli viidennellä, – kertoo Boris Grebentshikov. -Tulimme koulun runouden kerhoon, ja siellä oli nerokas nainen, pedagogi Asja Lvovna Maazel, joka herätti meissä runouden kipinän. Hän antoi meille sen tunteen, että me pystymme vaikka mihin ja niinpä me ryhdyimme runoilemaan. Siitä asti kaikki on mennyt hyvin. Ilman häntä en olisi mitään.
– Mitä tulee sitten musiikkiin, – jatkaa BG,- niin ilman Beatleseja olisin ehkä oppinut jotenkuten soittamaan kitaraa, mutta minussa ei olisi syntynyt halua muuttaa maailmaa.
Boris Grebentshkovin ja hänen Akvarium-bändi ovat itse asiassa kokonainen epookki Neuvostoliiton ja ja Venäjän rock-kulttuurissa. BG:n laulut ovat aina etsineet ajan henkeä ja kuulijat ovat aina ottaneet ne omikseen. Artisti ei sinänsä tykkää puhua politiikasta, mutta nykyistä tilannetta hän kuvaa pirujen bakkanaalin ajaksi. Elämä kuitenkin jatkuu, ja se tarkoittaa BG:n mielestä sitä, että hänen ja bändin pitää tehdä kaikkensa, jotta maailmasta tulisi heidän musiikin myötä parempi paikka elää.
Akvarium esiintyi Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 1990 ja se tapahtui Joensuun kansainvälisessä World party-festivaalissa. Neuvostoliitto oli tuolloin vasta raottanut rautaesirippua ja lännen ja idän muusikot saattoivat vapaasti kohdata ja jakaa kokemuksiaan. Seuraava keikka Suomessa olikin sitten vasta 25 vuoden kuluttua. Maamme synnyttää BG:ssä kuitenkin mytologisen mittakaavan assosiaatioita:
– Ei ole Tolkien suotta sanonut Sormusten herran tekemisestä kertoessaan, että tietyt aiheet ja teemat hän on ottanut Kalevalasta. Niinpä suhtaudun absoluuttis-myyttisen Kalevan synnyinmaahan Suomeen suuremmalla lämmöllä kuin muihin maihin.
Jos ei ole käynyt BG:n keikoilla, niin kannattaa kuitenkin kuunnella tuotantoa, joskin keikkojen ja studioäänitteiden ero on suuri, kuten Beatleseillakin..Tuorein albumi Vremja I (Aika I) on äänitetty kahden vuoden aikana kahdeksassa studiossa eri puolilla Venäjää ja sen lisäksi Isossa Britanniassa, Irlannissa, USA:ssa, Israelissa ja muissa maissa, mukana kymmeniä vierailevia muusikoita jne. Lopputulos on hyvin erikoinen, sisällöllisesti rikas ja erittäin monipuolinen teos.
Esittelyn ovat kirjoittaneet konsertin järjestävät: Tuotanto Far Out Productions & Internationaali Säätö Oy, Richie Mattila
Tuotanto Far Out Productions & Internationaali Säätö Oy järjestivät Boris Grebentshikovin konsertin 10.4.2019, Savoyssa Helsingissä