Elokuvaohjaaja Andrei Zvjagintsev vierailee Helsingin yliopistossa 3. lokakuuta osana elokuvateatteri Orionin Andrei Zvjagintsev -retrospektiiviä. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 3.10. klo 18-20 Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33), Salissa 1 (uusi puoli).
Elokuvaohjaaja vierailee myös Orionissa tiistaina 2.10. elokuvan Jelena (2011) näytöksessä, joka alkaa klo. 19.00. Cannesin elokuvajuhlilla ”Un certain regard” -esityssarjan tuomariston erikoispalkinnon saanut elokuva kertoo moskovalaisesta keski-ikäisestä pariskunnasta ja heidän aikuisista lapsistaan edellisistä avioliitoista. Yhteiskunnallinen epävarmuus ja sosiaaliset epäkohdat johtavat moraalittoman epätoivoisiin ratkaisuihin ja elämänvalintoihin.
Andrei Zvjagintsevin elokuva Leviathan esitettiin Suomessa ensi kertaa Kino Lokakuussa
Andrei Zvjagintsev (Андрей Звягинцев) on yksi venäläisen nykyelokuvan tärkeimmistä edustajista ja kansainvälisesti palkituimmista elokuvataiteilijoista. Suomalaiselle elokuvayleisölle Zvjagintsev on tullut ensisijaisesti tutuksi paljon keskustelua herättäneen Leviathanin (2014) ansiosta. Elokuva sai Golden Globe -elokuvapalkinnon parhaasta vieraskielisestä elokuvasta vuonna 2014. Leviathan kilpaili myös parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarista.
Ensi esityksensä Suomessa Leviathan sai Suomi-Venäjä-Seuran Kino Lokakuu -festivaaleilla vuonna 2015. Elokuvaa pyöri silloin ansaitusti täydelle katsomolle. Kino Lokakuun ohjelmistoon kuuluvat aina myös keskustelut elokuvantekijöiden kanssa, mutta tuolloin Andrei Zvjagintsev ei päässyt Suomeen. Olemmekin nyt Suomi-Venäjä-Seurassa sitäkin iloisempia saadessamme isännöidä Andrei Zvjagintsevin ensivierailua yhdessä Helsingin yliopiston ja KAVIn kanssa.
Myös Zvjagintsevin perhedraama Rakkautta vailla (2017) kilpaili tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarista. Elokuvan ensi-ilta nähtiin Suomessa viime syksyn Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalilla Cannesin elokuvafestivaalin jälkeen, missä elokuva sai tuomariston erikoispalkinnon Prix du Jury.
Tänä keväänä Andrei Zvjagintsev toimi taas jo itse Cannesin elokuvajuhlilla kokoillan elokuvien kilpailusarjan juryn jäsenenä.
Vaikka Zvjagintsev on kiistänyt kuvaavansa nimenomaan poliittisia elokuvia, yhteiskuntakriittisyys ja ”pienen ihmisen” voimattomuus valtakoneiston edessä ovat erityisesti kolmen viimeisen elokuvan näkyviä teemoja. Zvjagintsev kuitenkin pyrkii elokuviensa harmauden ja ihmistragedioiden avulla ”alkemisoimaan” ihmisen potentiaalia hyvyyteen ja humaaniin rakkauteen. Tämä tekee elokuvien sosiaalisista kysymyksistä ja eksistentiaalisesta angstista yleismaailmallisia ilmiöitä. Tästä näkökulmasta katsottuna Zvjagintsevin kinematografinen katse tekee hänestä myös vahvan filosofisen ajattelijan.
Lisätiedot: Reino Haimi (reino.haimi@helsinki.fi)
Vierailun järjestää Suomi-Venäjä-Seura, Helsingin yliopisto, KAVI