Monilla Suomessa asuvilla on Venäjällä perhettä, sukulaisia tai ystäviä, jotka pitävät Venäjän valtiohallinnon ratkaisuja oikeutettuna. Heidän näkemyksiään ei tarvitse hyväksyä, mutta niihin päätymistä voi yrittää ymmärtää. Siteitä ei kannata katkaista, koska jokainen elää siinä totuudessa, johon uskoo.
Annalla (nimi muutettu) on aina ollut läheiset välit Venäjällä asuviin sukulaisiinsa. He pitävät tiiviisti yhteyttä yhteisen chat-palvelun kautta. Ukrainan sodan alettua tapahtumat nousivat myös chat-keskusteluihin.
– Etenkin äitini laittoi aktiivisesti suomalaismedioiden uutisia heille tiedoksi, Anna kertoo.
Vastaukseksi tuli venäläisten tiedotusvälineiden uutisia. Nopeasti tilanne kärjistyi riitelyksi.
– Heidän näkemyksensä tapahtumista oli minulle jotain odottamatonta. Vaikka olin tiedostanut, että he seuraavat vain tietyntyyppisiä uutislähteitä, oli vaikea uskoa, että joku voisi kokea tapahtumat mitenkään muutoin kuin vääräksi, Anna sanoo.
Ensimmäiset viikot sodan alettua tunnelma chat-ryhmässä oli suorastaan aggressiivinen ja syytökset muuttuivat henkilökohtaisiksi. Lopulta Anna ja hänen äitinsä päättivät, että asiasta ei enää keskustella. Yhteisesti ryhmässä sovittiin, että jokainen pitää oman mielipiteensä. Tilanne rauhoittui ja pari viikkoa ryhmässä on vaihdettu vain mukavia ja arkisia asioita koskevia viestejä.
– He ovat kuitenkin osa meidän perhettä. Vaikka näkemysero on viilentänyt välejä, toivon, että ne vielä voivat korjaantua, Anna pohtii.
”Vain maanpetturi vastustaa valtiovaltaa”
Vaikka sukulaisten näkemys sodasta on mahdotonta hyväksyä, Anna voi kuitenkin ymmärtää, miksi he kokevat asiat niin kuin kokevat.
– Venäjällä istuu syvässä käsitys siitä, ettei yksittäinen ihminen voi arvostella kotimaansa valtionhallintoa. Se olisi epäkansallista, suorastaan maanpetturuutta, Anna tietää.
Psykologi Olga Medvedeva ymmärtää hyvin Annan tunteet ja voi samaistua hänen kokemukseensa.
– Minullakin on vanha täti Venäjällä ja hän puolustaa kaikkea, mitä valtionhallinto tekee. En ole puhunut asiasta hänen kanssaan lainkaan, sillä se vain järkyttäisi vanhan ihmisen terveydentilaa.
Hän elää niiden arvojen mukaan, joihin hänet Neuvostoliitossa kasvatettiin, Olga Medvedeva sanoo.
Hän on käynyt vastaavista tilanteista keskusteluja asiakkaidensa kanssa. Medvedevan mukaan ihmisen kyky arvioida annettujen tietojen todenperäisyyttä riippuu hänen ihmisarvon tunnostaan.
– Ihmiset, joilla on kehittynyt kriittinen ajattelu, näkevät ristiriitaisuudet saamansa tiedon ja todellisuuden välillä. Tällöin he lähtevät itsenäisesti etsimään lisätietoa.
Hyvän itsetunnon omaava henkilö pystyy ymmärtämään toisen näkökulman ja tuntemaan myötätuntoa häntä kohtaan. Jos tilanne toimii oman itsetunto-ongelman ratkaisijana, vastakkaiset näkemykset voivat herättää vihaa ja suuttumusta, ihan niin kuin Annan sukulaiset kokivat Venäjän valtionhallinnon arvostelun henkilökohtaisena loukkauksena.
– On parempi olla keskustelematta tällaisten ihmisten kanssa vaihtoehtoisista näkemyksistä, koska kyseinen ihminen voi kokea sen hyökkäyksenä oman kotimaansa arvovaltaa vastaan, ja samalla se on hyökkäys myös hänen henkilökohtaisia arvojaan vastaan, Olga Medvedeva toteaa.
Anna ja hänen sukulaisensa ovat olleet yhteydessä vain chat-keskustelun kautta, jolloin on ollut helpompi valikoida foorumille vain turvallisia aiheita, jotka eivät synnytä ristiriitaa.
– Puhumme sitten omista peloista ja huolista täällä Suomessa asuvien sukulaisten kanssa ja Venäjällä asuvat sukulaisemme varmaan taas omista huolista keskenään, Anna pohtii.
Ystävistä tulee vihollisia
Annan suku sai säilytettyä välinsä ainakin toistaiseksi välttelemällä ikävää aihetta. Kuitenkin jo nyt esimerkiksi moni Suomessa asuva venäläinen on saanut huomata ihmisten asenteiden muutoksen.
– Propagandalla voidaan vaikuttaa ihmisten ajatuksiin siitä, mikä on hyvää ja pahaa, ketkä ovat hyviä ja ketkä huonoja. Tämä nähtiin juutalaisten kohdalla toisessa maailmansodassa ja sama ilmiö tullaan mahdollisesti näkemään nyt myös, Olga Medvedeva uskoo.
Siinä, kuinka helppo ihmisen mieleen on vaikuttaa, Olga Medvedeva näkee suuren merkityksen ihmisen analyyttisellä kyvyllä käsitellä asioita, koulutuksella sekä henkisellä tasapainoilla.
– Mitä heikompi ihminen on, sitä suurempi tarve hänellä on samaistua yhteiskunnan enemmistöön ja tällöin on suuri riski, että toisin ajattelevista läheisistäkin tulee vihamiehiä, Medvedeva sanoo.
Lue myös: Sosiaalinen media tavoittaa tavalliset venäläiset
Suomi-Venäjä-seura julkaisee Omnipressin tuottamia ajankohtaisia Ukrainan sotaan liittyviä juttuja verkkosivuillaan: suomivenajaseura.fi. Jutut julkaistaan myös seuran jäsenlehden Venäjän Ajan omilla sivuilla venajanaika.fi.
Seuraava painettu lehti ilmestyy 25.5. 2022.