Venäläiset ja venäjänkieliset lautapelit ovat yksi hyvä keino lisätä maantuntemusta tai kielitaitoaan. Pelejä löytyy helposti venäläisistä kirjakaupoista ja Suomessa esimerkiksi peliyhtiö Tactic on kääntänyt pelejään venäjäksi. Tutkimme ja testailimme Vetävä Venäjä viikonlopussa 2.-3.2.2019 venäjänkielisiä lautapelejä tunnin mittaisessa työpajassa. Tässä muutamia vinkkejä pelailun käynnistämiseen.
Roolipeli Mafia
Selkeäksi suosikiksi Vetävän Venäjän testiryhmällämme nousi Mafia-peli, johon tutustuminen meinasi myöhästyttää meidät seuraavasta työpajasta. Mafiaa olen nähnyt pelattavan etenkin Venäjällä nuortenporukoissa. Kirjakaupoissa on myynnissä monta erilaista peliversiota, mutta pelata voi ilmankin, kun tietää pelin perussäännöt (esim. roolikortit voi askarrella itsekin). Rankasta teemastaan huolimatta peli on psykologinen ja hauska. Jos mafian leikkiminen ei miellytä, voi mielikuvitusta käyttämällä tilalle keksiä muut hahmot (nimetä hahmot vaikka ketuksi ja jäniksiksi 😊). Peli on siitä kiva, että sitä voi pelata isommallakin porukalla: mukaan mahtuu vaikka 20 pelaajaa. Mitä enemmän väkeä, sitä enemmän erilaisia rooleja mukaan tulee ja sitä hauskempi peli on.
Lyhyt selostus Mafiasta: Pelin tavoitteena on paljastaa mafian edustajat, ennen kuin he ehtivät päästää sinut päiviltä. Jokainen pelaaja saa itselleen salaisen roolin, jota hän esittää koko pelin ajan. Suurin osa pelaajista on tavallisia kansalaisia, mutta joukkoon mahtuu aina vähintään yksi mafian edustaja (isommilla pelaajamäärillä useita). Jos pelaajia on paljon, tavallisten kansalaisten ja mafiaveljesten lisäksi mukaan voi ottaa muitakin rooleja, kuten tohtorin, komissaari, rakastajatteren ja maanikon. Tärkeä rooli on pelin vetäjällä, joka johtaa pelin etenemistä ja tarkkailee, että pelaajat noudattavat sääntöjä.
Pelin vetäjä juontaa peliä: ”Ensimmäinen yö saapuu. Kaupunki nukahtaa. Kaikki kaupunkilaiset sulkevat silmänsä” Peli koostuu useista peräkkäisistä öistä ja päivistä. Yöllä kansalaiset nukkuvat ja silloin kaikki laittavat silmät kiinni. Kun pelinvetäjä lausuu: ”Mafia herää”, mafia-roolin saaneet avaavat silmänsä ja tutustuvat äänettömästi toisiinsa. Tämän jälkeen mafia sulkee silmänsä ja vetäjä herättää pelaajat: ”Aamu on koittanut. Kaupunki herää. Kaikki pelaajat avaavat silmänsä.” Päivällä yritetään yhdessä selvittää, ketkä ovat mafian edustajia ja saada heidät pois pelistä. Pelinvetäjä johtaa oikeudenistuntoa, jossa jokainen pelaaja vuorollaan perustelee, miksi ainakaan hän ei ole mafian edustaja. Pelaajat, myös mafialaiset, yrittävät vaikuttaa mahdollisimman luotettavilta. Istunnon lopuksi jokainen saa vuorollaan kertoa, kuka pelaajista hänen mielestään kuuluu mafiaan. Vetäjä kerää kandidaatit ylös ja sen jälkeen järjestetään äänestys, kuka kandidaateista on mafialainen. Eniten ääniä saanut tippuu pelistä ja paljastaa oman roolinsa.
Tämän jälkeen alkaa toinen yö, jolloin alkaa tapahtua. Taas suljetaan silmät ja mafian edustajat herätetään. Mafian edustajat näyttävät kukin sormellaan, kuka tavallisista kansalaisista halutaan murhata. Jos mafia on erimielinen, pelaaja jolla on mafia-gangsterin rooli tekee lopullisen ratkaisun. Mafia sulkee silmänsä. Jos pelissä on lisärooleja, ne herätetään tämän jälkeen tekemään omat toimintonsa (ne saattavat kumota tai vahvistaa mafian päätöksiä). Tämän jälkeen koittaa päivä ja pelinvetäjä kertoo, mitä yöllä on tapahtunut: kenet mafia on murhannut, kenet tohtori on parantanut, kenen kanssa rakastajatar on yönsä viettänyt jne. Mafian uhrit tippuvat pelistä. Tämän jälkeen uusitaan oikeuden istunto, jossa taas ensin puolustaudutaan ja sitten äänestetään mafian edustajasta. Jälleen yksi pelaaja tippuu pois paljastaen korttinsa.
Peliä jatketaan niin kauan kunnes jäljellä on enää mafian edustajia tai tavallisia kansalaisia. Pelissä pärjää psykologisella silmällä ja hyvillä puheenlahjoilla.
Maantuntemusta venäläisillä muistipeleillä
Muistipelit mielletään usein lastenpeleiksi, mutta niillä pystyy treenaamaan myös maantuntemusta. Venäjältä (kirjakaupat, matkamuistomyymälät) saa hankittua Venäjä-aiheisia muistipelejä, joiden kautta oppii samalla uutta Venäjästä. Seuraan on hankittu neljä MEMO-sarjan peliä, joiden aiheina ovat Venäjän nähtävyydet, Venäjän luonnonihmeet, Pietarin nähtävyydet sekä venäläisen kuvataiteen helmiä. Jopa mielestään hyvin Venäjää tunteva joutuu toteamaan, että aika harvan kohteen lopulta pystyy tunnistamaan. Myynnissä on paljon muitakin aihepiirejä.
Tietokilpailupelejä
Visailut ja tietokilpailut ovat myös Venäjällä. Lautapelinä löytyy Suomessakin tuttu kansainvälinen formaatti Кто хочет стать миллинером? (Haluatko miljonääriksi?). Kilpailu on pyörinyt Venäjänkin televisiossa jo 1990-luvun lopulta. Pitkäaikaisin ja tunnetuin juontaja on ollut Maksim Galkin, joka sittemmin Alla Pugatshovan puolisonakin tunnetaan. Lautapeliversiossa suomalaiselle yllättäen haastavimpia ovat usein alkupään kysymykset, sillä ne liittyvät usein venäjän kieleen, sanontoihin ja maantuntemukseen. Se mikä on Venäjällä lapsellekin selvää, ei todellakaan ole suomalaisten tiedossa.
Hyllystämme löytyy muitakin tietovisailuja, Tactic-peliyhtiön venäjänkielinen ”I Know” ja venäläistä tuotantoa oleva Россия – что вы знаете о ней? (Venäjä – mitä siitä tiedät?). Tietokilpailut sopivat Venäjä-illanviettojen aiheeksi ja sivistävät samalla osallistujia.
Osaatko selittää asioita venäjäksi?
Suosittu sananselityspeli Alias on olemassa myös useina venäjänkielisinä versioina. Meiltä löytyy perus-Alias, lasten-Alias ja Naiset vs. Miehet. Aliaksen pelaaminen sopii hyvin venäjän puhetaidon ja sanavaraston kehittämiseen. Jonkinlaiset alkeet täytyy osata, jotta sanoja voi yrittää selittää. Suomalaisille esimerkiksi lasten-Alias voi olla hyvä tapa aloittaa, sillä siinä olevat sanat ovat melko perussanastoa. Naiset vs. miehet – Aliaksessa puolestaan on hyvää nykypäivän sanastoa, esim. muotiin ja tekniikkaan liittyen. Jos peliporukassa on sekä suomen- että venäjänkielisiä, suomenkieliset voivat yrittää selittää venäjäksi ja venäjänkieliset suomeksi. Tällöin myös apua kieleen on saatavilla, jos kieli meinaa mennä solmuun.
Venäläiset ovat innokkaita kehittämään myös uusia pelejä. Kirja- ja lelukauppojen hyllyiltä löytyy esimerkiksi monenlaisia venäläisiä strategia- tai historiapelejä, joita ei muualta voi löytää. Ehkä palaamme näihin toisella kertaa.
Pelit ovat Venäjältä ostettuna halpoja, mutta seuran osastot voivat kysyä pelejä lainaan (tilaaja maksaa edestakaiset postituskulut) riku.savonen@venajaseura.com