Upean lumiset talvipäivät vaihtuivat sopivasti helmikuun räntäkeleiksi, kun lähdin päiväkäynnille Pietariin ottamaan selvää, mitä Suomen Pietarin instituuttiin nykyisellään kuuluu.
Lahden rautatieaseman loskaiseen harmauteen oli joltakin jo levähtäneet elämän valttikortit. Sumuisessa aamussa jopa yleensä minuutilleen luotettava Allegro seurasi VR:n esimerkkiä ja saapui asemalle kolme minuuttia myöhässä. Juna kuitenkin kiri ja Pietariin saavuttiin aikataulun mukaisesti klo 10.47.
Suomen Pietarin instituutti www.instfin.ru sijaitsee Suomi-talossa Bolshaja Konjushennaja – kadulla lumipallonheiton päässä Nevski Prospektilta. Suomi-talo on suomalaisuuden keskittymä Pietarissa: siellä on suomalaisten kaupunkien ja yritysten toimistoja ja esittelypisteitä, Pietarin suomalainen koulu ja Suomen Pietarin instituutti.
Suomen Pietarin instituutti on kulttuurikeskus, joka esittelee suomalaista kulttuuria Pietarissa. Kesäkuusta 2017 instituuttia on hallinnoinut Suomi-Venäjä-Seura. Instituutin tilat ovat nykyisin Suomi-talon ensimmäisessä kerroksessa ja erityisesti kirjasto kokoaa pietarilaisia monenlaisiin Suomea esitteleviin tapahtumiin.
Instituutin johtaja Sani Kontula-Webb esitteli Suomi-Venäjä-Seuran vierailijoille, mitä toimintaa vuoteen 2019 mahtuu. Kärkihankkeena on taidenäyttely ”Edelfelt ja Romanovit”, jossa ensin Pietariin ja sitten Suomeen tuodaan taiteilija Edelfeltin töiden näyttely. Venäjällä tällaista näyttelyä ei ole nähty sitten Edelfeltin elinaikojen, vaikka taiteilijalla oli monipuoliset yhteydet Venäjälle. Pari vuotta sitten Rybinskin taidemuseosta löytyi Edelfeltin kadonneeksi luultu maalaus, joka esittää suuriruhtinas Vladimirin poikia. https://yle.fi/uutiset/3-9568537
Muita vuoden pääasioita instituutissa ovat lasten ja nuorten lukemisen lisääntymiseen tähtäävä hanke sekä ”Suomi ja Venäjä matkalla sukupuolten tasa-arvoon”, jota toteutetaan yhdessä Pietarin yliopiston asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi Instituutti on tänäkin vuonna mukana monissa tapahtumissa, kuten suomalaisen elokuvan viikossa, Suomi-päivässä, Pohjoismaiden päivässä, Eurooppalaisten kielten päivässä ja Suomen kielen kääntämisen mestariluokassa. Yhteistyökumppaneita on eri aloilta ympäri Pietaria. Jokin aika sitten Sani Kontula-Webb oli Pietarin Maneesin aamiaistilaisuudessa kertomassa 300:lle pietarilaiselle suomalaisista ilmiöistä, sisusta ja kalsarikänneistä. Kauppaketju Prisma oli yhteistyössä ja tarjosi aamiaistarpeet koko porukalle.
Suomen Pietarin instituutilla on oma tukiyhdistys, Suomen Pietarin instituutin ystävät. Instituutti on mielenkiintoinen tutustumiskohde kaikille suomalaisille organisaatioille. Suomi-Venäjä-Seuran osastojenkin kannattaa osana Pietarin matkojaan käydä tutustumassa instituutin kuulumisiin ja yhteistyömahdollisuuksiin sekä kuulla samalla ajankohtaisista Pietarin tapahtumista ja ilmiöistä. Vierailusuunnitelmissa voi olla yhteydessä instituutin yleisosoitteeseen info@instfin.ru tai johtajaan sani.kontula-webb@instfin.ru .
Suomi-talon liepeillä on paljon muutakin nähtävää ja hyviä lounaspaikkoja vierailun päätteeksi. Kävimme mukavassa ja venäläisiä ruokaperinteitä tihkuvassa Katjusha-ravintolassa Nevski Prospektin kulmalla. Ravintolassa käväisi soittamassa paikallinen harmonikkavirtuoosi Vladimir Rozatov. Ennen viimeisen iltajunan lähtöä klo 20.30 oli vielä sopivasti aikaa piipahtaa Nevskin hyvissä kirjakaupoissa sekä Bolshaja Konjushennajan pienessä, mutta herkullisessa Stshastje (счастье, onni) – käsityöläissuklaapuodissa.
Päiväretki osoitti, että Pietarissa riittää tekemistä myös loskaisena ja harmaana talvipäivänä.
Riku Savonen