Suomi-Venäjä-Seuran matkatoimisto VenäjänMatkat järjesti matkan Kirgisiaan 4.-12.4.2016. Kirgisia ihastutti jylhillä vuorillaan, ystävällisyydellään, toimivuudellaan ja myös erikoisuuksillaan. Tässä muutamia erikoisuuksia matkan varrelta.
Jurtat
Pääsimme harjoittelemaan jurtan kokoamista ja yöpymään muutaman yön jurtassa. Jurtan kokoaminen vaatii useamman käsiparin. Ensin seinät muodostetaan taipuisasta puukehikosta ja asetetaan ovi paikoilleen. Sitten kehikon päälle sidotaan kaarevia kattopuita, joiden keskelle ylös jää pyöreä kattokehikko, tunduk, joka on kuvattuna maan lipussakin. Sen jälkeen sisäseinät vuorataan tuulenpitävällä kaislamatolla ja ulkoseinät vedenpitävällä paksulla lampaanvillaisella huopakankaalla. Narujen oikeanlainen sitominen on kaiken A ja O. Lopuksi jurtta koristellaan ulkoa sisältä erilaisilla tekstiileillä.
Kotkametsästys
Bokonbaevon kylässä matkaohjelmaamme sisältyi kotkametsästysesitys, jonka muutamat jättivät suosiolla väliin. Kotkametsästyskausi kestää syyskuusta joulukuuhun, jolloin kotkilla metsästetään kettuja, jäniksiä, susia ja kauriita pääosin niiden turkisten ja nahkojen takia. Kesäaikaan kotkametsästysesityksiä tarjotaan turisteille päästämällä kesy kani kotkan kynsiin. Kotkametsästäjäoppaanamme toimi Ruslan ja hänen isänsä. Nykyisin kylissä on keskimäärin enää muutama kotkametsästäjä. Kotkametsästys on miesten puuhaa, mutta Kazakstanissa naisetkin kuulemme harrastavat sitä. Kotkan voi ottaa joko 1-2 kuukauden iässä pesästä tai sitten 6-7 kuukauden iässä luonnosta. Jälkimmäinen on parempi, sillä kun se on jo oppinut lentämään, ei sitä tarvitse opettaa alusta asti. Riskinä tosin on, että se voi karata. 1-2 kuukauden ikäisen kotkan koulutus on työläämpää. Jos koulutus epäonnistuu, voi kotka pahimmassa tapauksessa käydä ihmisen kimppuun. Kotkia pidetään metsästäjinä noin 15–20 vuotta. Loppuvaiheessa niitä aletaan vähitellen kouluttaa elämään taas
luonnossa. Kotkat elävät 60–70-vuotiaiksi.
Morsiamenryöstö
Kuten kotkan, myös morsiamenryöstön (ala kachuu) sanotaan olevan vanha kirgisialainen perinne, mutta tosiasiassa se on yleistynyt vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Se on voimissaan etenkin pienemmissä kylissä ja maan konservatiivisimmissa eteläosissa. Koska hääjärjestelyt ja myötäjäiset tulevat usein kalliiksi, on morsiamenryöstö edullinen ja käytännöllinen tapa päästä naimisiin. Monesti vedotaan myös perinteen säilymisen tärkeyteen. Nuoria naisia kidnapataan jo alle 20-vuotiaina, ennen kuin he ehtivät muuttaa isompaan kaupunkiin opiskelemaan. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että mies valitsee mieleisensä morsiamen ja miehen perhe valmistelee hääjuhlan. Mies seuraa naista ja naisen aikatauluja ja kulkureittejä. Sovittuna päivänä miehen neljä miespuolista ystävää kidnappaavat naisen kadulta, työntävät hänet auton takapenkille, ja ajavat kylään, jossa hääjuhla on alkamassa. Nainen usein huutaa ja vastustelee. Vasta perillä nainen näkee tulevan sulhasensa. Sulhasen äiti ja muut suvun vanhemmat naiset asettuvat morsiamen eteen ja yrittävät laittaa valkoisen symbolisen morsiushunnun hänen päähänsä. Useimmiten nainen suostuu, sillä kieltäytymistä pidetään häpeällisenä. Samaan aikaan sulhasen isä menee morsiamen vanhempien luo kertomaan, pahoittelemaan ja sovittelemaan tapahtumaa sekä keskustelemaan myötäjäisistä. Voidaan esimerkiksi sopia, että sulhasen vanhemmat antavat morsiamen vanhemmille hevosen myötäjäislahjaksi. Hääyön jälkeen nuori morsian aloittaa työt ja uuden elämän uudessa kodissaan. Virallisesti morsiamenryöstö on laitonta, mutta usein sitä katsotaan läpi sormien. Muutama vuosi sitten kuitenkin säädettiin laki, jossa morsiamenryöstöstä voi saada enintään 10 vuoden vankilatuomion. Ennen se oli kolme vuotta, vähemmän kuin karjavarkaudesta. Uuden lain seurauksena morsiamenryöstöjen arvioidaan vähentyneen noin 16000 ryöstöstä noin 1200–1300 ryöstöön vuodessa.
Vesipunkkihoito
Teimme kaksipäiväisen vaelluksen Tian Shanin vuoristoon ja yövyimme Altyn Arashin laaksossa, joka on tunnettu kuumista lähteistään. Noin 2400 metrin korkeudella meren pinnasta olevassa laaksossa oli pari-kolme vaatimatonta majatalo/jurttamajoituksen tarjoavaa perhettä. Eräs bishkekläinen vanha mummo oli tullut laaksoon miehensä kanssa maastoautokuljetuksella hoidattamaan itseään luonnon antimilla. Hän kertoi, että hän juo päivittäin pari lasia tuoretta hevosenmaitoa sekä käy jalkahoidossa pienessä lammikossa. Meitäkin kiinnosti tuo erikoinen jalkahoito. Pienen lämminvetisen lammikon pohjalla sammakontoukkien seassa uiskenteli pieniä, punertavia vesipunkkeja. Mummo kertoi pitävänsä jalkoja vedessä kolmesti päivässä 15 minuuttia, jolloin pikkuruiset punkit kerääntyivät pureskelemaan jalkojen ihoa. Tämä kuulemma oli varsin terveellistä.
Paimentolaisuuden MM-kisat
Kirgisian Cholpon Atassa järjestetään syyskuussa 2016 paimentolaisuuden MM-kisat (World Nomad Games). Nämä ovat vuorossaan toiset kisat, ensimmäiset MM-kisat järjestettiin niin ikään Kirgisiassa vuonna 2014. Koska Kirgisia voitti tuolloin kisat, niin se saa järjestää ne nyt toistekin. Kilpailulajeina ovat mm. kilparatsastus, taitoratsastus, kotkametsästys, hevospaini sekä hevosen selästä pelattava poolopeli vuohen ruholla. Yövyimme Cholpon Atan rantakaupungissa, jossa laajan kisa-alueen rakentaminen oli työn alla. Kisoihin odotetaan
jopa kahta miljoonaa katsojaa.
Tiina Ynnilä
Vaellusmatka Kirgisiaan -matkanvetäjä
Suomi-Venäjä-Seuran Itä-Suomen piiri