Pjotr Tšaikovskin tunnelmallinen Pähkinänsärkijä tuli ainakin minulle tutuksi jo lapsena jouluelokuvien, mainosten ja konsolipelien taustamusiikkina. Kun ensimmäistä kertaa näin baletin kokonaan, huomasin tunnistavani lähes kaikki kappaleet jostain muusta jouluisesta yhteydestä, olipa joukossa tuttu kännykän soittoäänikin!
Tässä muutama tunnettu kappale:
– Mašan tanssi Bolšoin Nina Kaptsovan esittämänä, tunnetaan myös Makeishaltijattaren tanssina.
– Kiinalainen ja venäläinen tanssi (tulevat videolla peräkkäin), tämäkin on Bolšoista, ilmeisesti vuodelta 1978.
– Kukkaisvalssi Mariinskin Valeri Vainosen versiosta.
Pähkinänsärkijä on Pjotr Tšaikovskin kolmas ja viimeinen balettisävellys. Sen ensiesitys oli Pietarin Mariinski-teatterissa vuonna 1892. Baletti on Joutsenlampea ja Prinsessa ruususta lyhyempi, alun perin se olikin tarkoitettu esitettäväksi Tšaikovskin Jolanta-oopperan kanssa samana iltana (Jolantan voi muuten nähdä Bolšoin esittämänä ensi kesänä Savonlinnan Oopperajuhlilla, suosittelen!). Teokset kulkevat nykyään omia teitään ja Pähkinänsärkijä on levinnyt Venäjältä ympäri maailman!
Baletti kertoo jouluyön tapahtumista. Klara-tyttönen (Venäjällä yleensä Maša) saa salaperäiseltä taikuri-Drosselmeierilta lahjaksi pähkinänsärkijänuken. Yöllä Klaran unessa Pähkinänsärkijä taistelee hiirikuninkaan armeijaa vastaan ja muuttuu prinssiksi. Klara ja prinssi matkaavat satumaahan, jossa lumihiutaleet ja joulukuusen alla olevat erimaalaiset nuket esittävät tanssejaan. Satu päättyy kukkaisvalssiin sekä Klaran ja prinssin tanssiin. Lopuksi Klara herää ja tajuaa kaiken olleen vain unta.
Maailmalla Pähkinänsärkijästä on tehty lukemattomia eri versioita. Niin juonen kulku, päähenkilöiden nimet kuin koreografiatkin vaihtelevat. Esimerkiksi Mariinskissa pyörii tällä hetkellä kaksikin erilaista Pähkinänsärkijää: perinteisempi Valeri Vainosen koreografia on pyörinyt 1930-luvulta asti ja vuonna 2001 ensi-iltansa saanut Mihail Šemjakinin ja Kirill Simonovin versio, jossa kuuleman mukaan on seassa hieman synkempiäkin tunnelmia.
Bolšoin nykyinen versio on ollut talon ohjelmistossa vuodesta 1966 alkaen. Tämän teoksen voi nähdä eri puolilla Suomeakin elokuvateattereissa 11.12. Kyseessä on tallenne, jonka itsekin näin vuosi sitten. Mielestäni siihen ei ollut saatu vangittua sitä taianomaista tunnelmaa, jonka teatterissa paikan päällä voi aistia, mutta on se silti näkemisen arvoinen. Kevätpuolella Finnkino esittää vielä muitakin Bolšoin baletteja, menkää ihmeessä katsomaan!
Meidän omassa Kansallisbaletissamme voi muuten nähdä Porvooseen sijoittuvan Pähkinänsärkijän!
Jos haluaa katsoa Venäjällä käydessään tämän tai minkä tahansa baletin, kannattaa tsekata myös muiden kuin Bolšoin ja Mariinskin ohjelmisto. Suurissa kaupungeissa on useampikin balettiteatteri tai -seurue. Taso tietysti vaihtelee, mutta harvoin olen pahasti pettynyt. Vaikkapa tämän jutun kuvissa olevien teattereiden tuotantoa voi lämpimästi suositella!
Tiia Moilanen