Kansainvälistä naistenpäivää (Международный женский день) on vietetty 8. maaliskuuta 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Vuonna 1975, jota vietettiin kansainvälisenä naisten vuotena, Yhdistyneet kansakunnat vahvisti päivän vieton, ja se sai samalla nimen ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”.
Kansainvälinen naistenpäivä on virallinen juhlapäivä useissa maissa. Perinteen mukaan miehet kunnioittavat äitejään, vaimojaan, tyttöystäviään, työtovereitaan ja muita läheisiä naisia kukilla tai muilla pienillä lahjoilla. Jossain maissa päivällä on yhtä vankka asema kuin äitienpäivällä. Sosialistisissa maissa kansainvälinen naistenpäivä oli kansallinen vapaapäivä, ja miehet muistivat naisia ruusuilla ja järjestämällä erilaista ohjelmaa. Vastaava ”miestenpäivän” juhla järjestettiin puna-armeijan päivänä 23. helmikuuta. Nykyään jälkimmäinen päivä on isänmaan puolustajien päivä.
Joka vuosi, 8. maaliskuuta järjestetään maailmanlaajuisesti tuhansia tapahtumia, joiden tarkoitus on osoittaa kunnioitusta naisia kohtaan ja juhlia heidän saavutuksiaan.
Ensimmäisen kerran naistenpäivää vietettiin Venäjällä vuonna 1913, jolloin Pietarissa osoitettiin mieltä naisten äänioikeuden puolesta. Naistenpäivä on ollut Venäjällä kansallinen vapaapäivä jo vuodesta 1965. Naistenpäivää juhlitaan yleensä perheen tai ystävien kanssa, ruoan ja kuohuviinin parissa. Miehet antavat elämänsä naisille lahjoja, kuten kukkia, suklaata ja kortteja. Erityisesti tulppaanit, narsissit, ruusut ja kielot kuuluvat venäläiseen naistenpäivään.
Naistenpäivänä halutaan osoittaa kunnioitusta naisille heidän tekemästään työstään ja antamastaan rakkaudestaan. Miehet saattavat lahjojen antamisen lisäksi myös valmistaa perheelleen ruokaa ja tehdä muita kotitöitä puolisonsa puolesta. Kaupat ovat pääsääntöisesti kiinni ja julkisen liikenteen vuoroja karsitaan. Tänä juhlapäivänä mediassa kerrotaan kuuluisista ja menestyneistä venäläisistä naisista.
С 8 марта! Tässä Kallio-Vallilan Venäjä-seuran onnitteluvideo kaikille naisille!