Venäjällä on neljänlaisia juhlapäiviä. Ensinnäkin on valtiollisia juhlapäiviä (праздничный день), jotka ovat vapaapäiviä. Niitä ovat uusivuosi, joulu, isänmaan puolustajan päivä, naistenpäivä, vappu, voitonpäivä, kansallispäivä ja kansallisen yhtenäisyyden päivä. Jos juhlapäivä sattuu lauantaiksi tai sunnuntaiksi, on sitä seuraava arkipäivä vapaapäivä. Toiseksi on kirkollisia juhlia, muisteltavia päivämääriä (памятная дата), kuten pääsiäinen, helatorstai tai Jumalansynnyttäjän päivä. Kolmanneksi on muistopäiviä (памятный день) kuten Pushkinin päivä, muiston ja surun päivä sekä vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen päivä. Neljänneksi on vielä ammattialojen juhlapäiviä (профессиональный праздник) kuten poliisin, rautatieläisten tai arkistojen päivä.
Katsotaanpa, millaisia juhlia osuu venäläiseen loppuvuoteen. Äitienpäivää vietetään Venäjällä marraskuun viimeisenä sunnuntaina. Alun perin juhla sain alkunsa Neuvosto-Bakussa 30.10.1988, jossa venäjän kielen ja kirjallisuuden opettaja Elmira Dzhavalovna teki vetoomuksen, jossa hän kehotti oppilaitaan muistamaan äitejään vuosittain. Vetoomus julkaistiin monissa lehdissä. Vähitellen perinne levisi muidenkin neuvostokansojen keskuuteen ja vuonna 1998 presidentti Jeltsin teki siitä asetuksellaan juhlapäivän. Nykyään äitienpäivää juhlitaan venäläisissä kodeissa ja äidit saavat pieniä lahjoja tai kortteja lapsiltaan. Silti Naistenpäivä on suurempi ja merkityksellisempi juhla – myös äideille.
Loppuvuosi huipentuu uuteenvuoteen ja sitä seuraaviin noin kymmenen päivän pituisiin lomiin. Venäläiset ottavat uuden vuoden vastaan usein ravintolassa yhdessä ystäviensä kanssa tai kotona, jonne kutsutaan paljon ystäviä ja sukulaisia juhlaillalliselle, joka jatkuu kauas pikkutunneille saakka. Uudenvuoden samppanjamaljoja kohotellaan joka täysi tunti aina siitä lähtien, kun uusi vuosi alkaa Venäjän Kaukoidässä. Kotona juhlivien perinteisiin kuuluu katsoa TV:stä aina uutenavuotena näytettävä komediaelokuva Kohtalon ivaa ja presidentin viisiminuuttinen uudenvuodenpuhe.
Lisätietoa venäläisistä juhlista löytyy Suomi-Venäjä-Seuran Venäläinen tapakulttuuri -kirjasta sekä suomalais-venäläisestä seinäkalenterista vuodelle 2016.
Tiina Ynnilä