Moskovan takana, jossain venäjän takamailla, haitari soi. Kävelykadulla kulkee ihmisiä kesävaatteissa. Aurinko kimmeltää uusien lasisten tornitalojen ikkunoissa. Lapset uivat suihkulähteessä poliisien katsellessa sallivasti. Vähitellen katusoittajien ohitse kulkevien ihmisten ilmeet kirkastuvat, sävel onkin tuttu: Shakiran MM-jalkapallokisojen tunnuslaulu: Afrika. Innokkaimmat pistävät tanssiksi keskellä katua. Musiikkia soittaa kolmen nuoren muusikon bändi Small Band Saransk. Bändissä on haitari, kitara ja koskettimet.
Jalkapallon MM-kisoja vietetään pian Mordvassakin, jo vuonna 2018. Keskustan tuntumaan nousee stadioneja hurjaa vauhtia. Mordvalaiset ovat ylpeitä saadessaan isännöidä tulevien kilpailujen pelejä. Lähes yhtä ylpeitä he ovat tunnetuimmasta ulkomaalaisestaan: ranskalaisesta näyttelijästä, Gerard Depardieusta. Kivijalkakaupasta sai hänen nimellään varustettua viiniä. Ranskalaista. Mutta mikä on tyypillistä Mordvaa?
Mordva on pieni tasavalta, jossa asukkaita on hieman enemmän kuin Helsingissä. Suuri osa tasavallan asukkaista on etniseltä alkuperältään muuta kuin slaaveja: he ovat mordvalaisia, jotka puhuvat suomalais-ugrilaisia kieliä mokšaa ja ersää. Moni mordvalaisista taitaa kumpaakin kieltä venäjän lisäksi. Mordva on tyypillistä venäjän syrjäseutua, pienen pääkaupungin ympärillä on pienenpieniä kyliä. Monissa niistä puhutaan vain joko erzää tai mokšaa. Suurin osa nuorista asuu kaupungeissa. Pääkaupunki Saranskin yliopistossa voi opiskella myös suomen kieltä. Myös Small Band Saranskissa haitaria soittava Nikolai Karpov puhuu hiukan suomea. Se selviää kuitenkin vasta myöhemmin. Me keskustelemme venäjäksi.
Bändissä soittavat Nikolai Karpov (haitari), Andrei Kuznetzov (rummut) ja Rodion Rakhmanov (kitara) kertovat bändistään mielellään. He opiskelevat Saranskin yliopistossa ja ovat tunteneet toisensa jo pitkään. “Tämä bändi on ollut kasassa 2 viikkoa, tämä on toinen esiintymisemme tällä ohjelmalla. Viimeksi soitimme kadulla tällä tavalla viikko sitten”, kertoo Kuznetzov. “Kadulla on helppo esittää tunnettuja lauluja jazz-versiona. Sillä saa helposti hymyn ihmisten huulille.” Totta, moni ohikulkija ilahtuu kuullessaan vaikkapa Lady Gagaa soitettavan haitarilla.
Nuorilla muusikoilla on myös muita musiikillisia projekteja. He laulavat yhdessä Mordvan tunnetuimmista kansanlauluyhtyeistä, Tooramassa. Toorama esittää alkuperäisiä, kylistä kerättyjä kansanlauluja. “Niin me säilytämme ja suojelemme kulttuuriamme. Ja on vielä kolmas yhtye, Arvo. Se on meidän kansallinen projektimme. Laulamme Mordvaksi nykyrunoutta, parhaiden runoilijoimme tekstejä. Se on meidän kansalliskulttuurimme propagointia”, kertoo Karpov.
Kuznetsovin mukaan nykymusiikin ja kansanmusiikin yhdistäminen on haastavaa. “Nykymusiikissa aivan toisenlainen rytmi ja melodia, silloin elämä oli erilaista ja se näkyy musiikissa.” Mutta lopputulos vakuuttaa. “Meidän laatumme tae on hymy”-väläyttää Kuznetsov myös omaa hymyään.
Kaisa Vainio
Kirjoittaja osallistui kesäkuussa 2014 Mordvassa järjestettyyn Suomalais-Ugrilaisten kansojen järjestökoulutushankkeeseen. Koulutuksen pääorganisaattori on Suomi-Venäjä-Seura.