Suomi-Venäjä-Seuran Itä-Suomen piirin koordinoiman Karelia CBC -rahoitteisen Theatre Crossroads -hankkeen puitteissa 10.-15.6.2019 Joensuun Niittylahdessa Riverian näyttelijänkoulutuksen tiloissa järjestettiin ”Art of Movement” -workshop. Petroskoista koulutukseen saapui kymmenen näyttelijää Karjalan Kansallisesta teatterista. Pohjois-Karjalasta tuli niin ikään kymmenen näyttelijää, mm. Joensuun kaupunginteatterin näyttelijöitä, freelancereita ja opiskelijoita. Ohjaajana toimi näyttelijä-ohjaaja Tiia-Mari Mäkinen (Lontoo) ja avustavana ohjaajana näyttelijä-ohjaaja Vjatšeslav Poljakov (Petroskoi). Leirin isäntänä toimi Riverian näyttelijäntyön koulutuksen lehtori, näyttelijä Janne Hyytiäinen.
Workshopissa näyttelijät pääsivät tutustumaan fyysisen teatterin maailmaan Jacques Lecoqin luomien teatteripedagogiikan harjoitteiden kautta. Workshop asetti esiintyjän kehon tarkkailun keskipisteeksi. Näyttelijät tutkivat, kuinka ilmaista ajatuksia ja tunteita kehollisesti. He havainnoivat, kuinka kehollinen aktiivisuus vaikuttaa heidän lavapreesensiinsä ja kuinka sanaton kommunikaatio tukee verbaalia ilmaisua sekä psykologista hahmotyöskentelyä. Viikon aikana tutkittiin myös mimodynamiikan perusteita, kasvatettiin kehotietoisuutta sekä tutustuttiin fyysiseen roolinrakennukseen ja naamioteatteriin.
Workshopin viimeisinä päivinä ryhmä jakaantui kahtia ja ryhmät tekivät viikon aikana opittujen tekniikoiden pohjalta keholliseen ilmaisuun pohjautuvat melodraamalliset demoesitykset. Toisen esityksen teemana oli ”alkoholi” ja toisen ”raiskaus”.
Workshop tarjosi näyttelijöille ainutlaatuisen täydennyskoulutuksen. Kun maaliskuussa Petroskoissa järjestetyssä Demidovin teatterikoulutuksessa paneuduttiin näyttelijäntyön syviin psyykkisiin ulottuvuuksiin tekstilähtöisesti, niin tässä koulutuksessa kohtausta lähdettiin luomaan liikkeen, rytmin ja äänen kautta. Lecoq-pedagogiikka oli vieras suurimmalle osalle osallistujista.
Hienoa ja ainutlaatuista oli se, että hanke mahdollisti suomalaisten ja venäläisten näyttelijöiden yhteistyön ja yhdessä harjoittelemisen. Oli upeaa huomata, miten hyvin yhteistyö suomalaisten ja venäläisten näyttelijöiden välillä sujui, sillä teatterin kieli on universaalia. Workshopin alkaessa suuri osa näyttelijöistä oli jo keskenään tuttuja Demidovin koulutuksen kautta, joten ryhmäytyminen kävi nopeasti ja yhteishenki oli alusta asti tiivis. Opetuskielinä olivat suomi ja englanti. Jevgenia Arekhovskayan ja Anna Kalashnikin tulkkausten ansiosta kieli kääntyi sujuvasti venäjäksi. Monet workshopiin osallistuneista Karjalan Kansallisen teatterin näyttelijöistä puhui suomea ainakin jonkin verran. Koulutus toimi heille myös hyvänä kielikylpynä.
Tärkeää on se, että yhteistyö ei jää tähän. Rajan ylittävä yhteistyö jatkuu ensi kesänä vastaavanlaisella Petroskoissa järjestettävällä koulutuksella, jonka pohjalta luodaan esitys, joka lähtee rajanylittävälle kiertueelle elokuussa 2020. Kiertueen esitykset ovat ilmaisia ja ne suunnataan nuorille ja lapsiperheille!
Teksti:
Tiina Ynnilä, Suomi-Venäjä-Seuran Itä-Suomen piiri
Kuvat:
Anna Kalashnik, Karjalan kansallinen teatteri