Takana on raskas aika koronan kourissa sekä hektinen kevätkausi. Olemme tänä keväänä Suomi-Venäjä-seurassa, kuten monessa muussakin kulttuuriorganisaatiossa lähinnä korvanneet ja siirtäneet kulttuuritapahtumia joko verkkoon tai myöhempiin ajankohtiin. Venäjälle emme ole päässeet matkustamaan ja kontaktit ovat olleet rajojen yli pääosin virtuaalisia, mutta toki erittäin kovatasoisia ja hedelmällisiä. Tämän kaiken ohella muutimme uusiin tiloihin ja rakensimme täysin uudenlaista tulevaisuutta, jossa meidät voi kohdata mm. Katajanokan kulttuuritilassamme.
Odotamme syksyä innolla, ja koska tiedämme senkin olevan hektinen, nyt on syytä ladata akkuja. Kesällä kulttuuritilamme on silti auki, käykääpä kurkistamassa sen viileiden tiiliseinien sisällä ainutlaatuista Irina Sitdikovan näyttelyä sekä tekemässä kirjaostoksia! Seurassa tapahtuu ympäri Suomea, myös kesällä. Kannattaa tutkia tapahtumakalenteriamme ja tulla rohkeasti mukaan.
Haluaisin jakaa ennen lomalle jäämistäni kesäisiä vinkkejä, joista osan olen joko jo sijoittanut omaan kesäkalenteriini tai on suunnitelmissa vielä toteuttaa tämän kesän aikana:
Huikea näyttelykokemus
Ateneumin Repin -näyttely on aivan huikea! Näyttely on hyvin laaja, ja sen avulla tutustuu erityisen hyvin taiteilijan yhteyksiin Suomessa. Vierailuun kannattaa varata aikaa, sillä esillä on yli 140 toinen toistaan upeampia töitä, joita haluaa pysähtyä tarkastelemaan pitkäksi aikaa. Näyttely on todellinen piriste koronan halvaannuttamaan kulttuurielämään.
Kesälukemista
Yöpöydälläni lomaa odottaa Boris Akuninin Erikoistehtäviä. Hän on kirjoittanut dekkareita, jotka sijoittuvat tsaarinaikaiseen Moskovaan. Akunin on hyvin tuottelias kirjailija, jonka teoksia on käännetty useille kielille. Hän on toiminut joidenkin tietojen mukaan myös kirjailijanimillä Anatoli Brusnikin ja Anna Borisova. Oikealta nimeltään hän on Grigori Tšhartišvili. Suomeksi Akuninin tuotantoa on julkaissut mm. Into-kustannus, jonka kanssa seura on tehnyt monipuolista yhteistyötä. Syksyllä meiltä tulee ympäri Suomen lainattavaksi nykykirjalisuusnäyttely, eli kirjallisuus on edelleen vahva osa toimintaamme.
Elokuvia ja sarjoja
Youtubesta ja erilaisista suoratoistopalveluista löytyy nykyään varsin hyvä valikoima venäläisiä elokuvia. Ehkä tähänkin kesään mahtuu muutamia sadepäiviä, jotka voi täyttää tv:n tarjonnalla. Omalla listallani on Matka järvelle (venäjäksi Эпидемия) Netflixissä. Sarja on saavuttanut huomattavan kansainvälisen huomion, ja sen aihepiiri – epidemia-aalto, on hyvin ajankohtainen.
Moskovan helteiseen kesäpäivään sijoittuva elokuva Жара (2006) on höpsöhuumorin ystäville. Elokuvassa esiintyy räppäri Timati, joka on edelleen tunnettu muusikko Venäjällä. Jatkamme myös ovaa elokuvayhteistyötä syksyllä ja vuonna 2022. Jospa pääsisimme taas järjestämään Kino Lokakuun!
Kesäinen matkakohde
Kotka on oiva kesäkaupunki. Tällä kertaa ajattelin perheineni suunnata siellä Maretariumin ja Wellamon ohella Langinkosken Keisarilliseen kalastusmajaan ja kaupunkipuistoon. Alueella saa kokea häivähdyksen tsaarinajan lomanvietosta. Alueella on rakennusten lisäksi museokauppa ja kahvila. Kohteesta on tehnyt vierailuvideon mm. tubettaja Igor Parri.
Ruokaa
Vierailin viime viikolla Helsingissä Rioni -ravintolassa, joka vei sydämeni. Ravintolassa tarjotaan aivan uskomattoman maukasta georgialaista ruokaa. Annokset ovat täyttäviä ja erittäin kauniisti aseteltuja. Maistoimme mm. grillattua viiriäistä, khinkaleita sekä uunipaistettuja juustoisia herkkusieniä. Annoksen kruunasi alkupalalautanen kahdelle sekä hyvä georgialainen valkoviini.
Kannattaa kesällä myös kurkistaa erilaisten venäläisten ravintoloiden tarjontaa. Suosittelen mm. Bellevueta seuran toimiston läheisyydessä Katajanokalla tai Katjusaa Lahdessa. Molemmissa ravintoloissa voi hyödyntää seuran jäsenetua.
Tapahtuma
Vierailin Hämeen keskiaikafestivaalilla vuosi sitten lasteni innoittamana. Olemme käyneet myös muissa historiallisissa vastaavissa tapahtumissa. Vuosi sitten järjestäjät harmittelivat kovasti ulkomaisten, mm. venäläisten vierailijoiden poisjääntiä. Historian elävöittäminen on Venäjällä myös suosittua ja samaan aikaan, elokuun lopussa järjestetään myös Viipurin keskiaikaiset päivät. Hämeenlinnan ohjelmassa on tähän mennessä ainakin yksi ukrainalainen musiikkiyhtye, irlantilais-skandinaavista musiikkia soittava Spiritual seasons. Toivon, että tapahtumaan ilmestyisi vielä venäläisiä esiintyjiä tai kutsuttuja vierailijoita.