Maahanmuuttajan tukeminen kotoutumisessa antaa paljon myös kielikaverille tai mentorille.
Maahanmuuttajat haluavat oppia suomea ja kaipaavat muutakin tukea suomalaiseen yhteiskuntaan tutustumisessa. Toisaalta moni suomenkielinen opiskelee venäjää ja toivoisi mahdollisuutta käyttää kieltä aidossa vuorovaikutuksessa.
Suomi-Venäjä-seura ja Suomen venäjänkielisten keskusliitto ovat yhdessä luoneet mentorointi- ja kielikaveriohjelman, jossa kontaktit syntyvät helposti.
Kielikaveri oppii kieltä jutellen
Kielen oppiminen on hauskaa, kun sen voi tehdä rennosti jutellen. Kielikaverit tapaavat verkon kautta tai livenä ja keskustelevat kaikesta, mikä kiinnostaa. Tarkoitus on vahvistaa molempien kielitaitoa. Kielikaverin kanssa voi keskustella venäjäksi, suomeksi tai vuorotellen kummallakin kielellä.
Kielikaverit sopivat yhdessä, milloin ja missä tapaavat ja kuinka pitkään keskustellaan suomeksi, kuinka pitkään venäjäksi. Yhdessä voidaan istua kahvilassa tai mennä museoon tai metsään kävelylle – tehdä ihan mitä vain, mikä kiinnostaa molempia. Jos kielitaito ei ole kovin sujuva, voi helppojen pelien pelaaminen olla hyvä tapa saada harjoitusta.
Kielikaveruudesta on iloa ja hyötyä molemmille, sillä sen avulla kumpikin oppii haluamaansa kieltä ja tutustuu uuteen kulttuuriin.
Valitsemme sinulle kielikaverin kiinnostuksenkohteiden ja asuinpaikan mukaan. Pyrimme etsimään kielikaverin samasta kaupungista. Pääkaupunkiseudulla se onnistuu varmasti, mutta venäjänkielisiä on ilmoittautunut mukaan jo monista muistakin kaupungeista.
Mentori tukee kotoutumisessa
Mentoroinnissa suomalainen tai pitkään Suomessa asunut toimii tukihenkilönä eli mentorina maahanmuuttajalle. Maahan muuttaneet kaipaavat monenlaisia käytännön neuvoja ja ensikäden tietoa elämästä ja yhteiskunnasta Suomessa. Silloin on hyvä, että on ihminen, joka tukee uuteen maahan tutustumisessa.
Mentorointiohjelmalla haluamme auttaa venäjänkielisiä maahanmuuttajia ottamaan askeleen eteenpäin ja tarjota suomalaisille tilaisuuden tutustua heihin – ja nähdä oman maansa uudesta näkökulmasta. Oletko muuten ajatellut, että sinäkin olet suomalaisen yhteiskunnan kokemusasiantuntija?
Mentorointiohjelma on vaivaton tapa jakaa tietoa, kokemuksia ja vinkkejä esimerkiksi näistä aiheista:
- integraatio Suomeen
- sosiaalinen elämä ja yhteiskunta
- perhe, lapset
- työelämä
Mentorointi toimii pääasiassa verkon kautta.