Ville Haapasalon tuntevat kaikki – ainakin kaikki venäläiset. Haapasalon tunnettuus ja suosio Venäjällä on jotain, jota moni suomalainen tuskin edes osaa käsittää. Hän on kiistatta kuuluisin suomalainen Venäjällä.
Ville Haapasalon ensimmäisistä vuosista Venäjällä on juuri ilmestynyt kirja, joka on osuvasti nimetty ”Et kuitenkaan usko…”. Kirjaa lukiessa monelle tulee epäilemättä mieleen ajatus, voiko tämä todella olla totta. Haapasalo muutti 19-vuotiaana Venäjälle tai itse asiassa pahasti liitoksistaan natisevaan Neuvostoliittoon vuonna 1991 opiskelemaan. Hän aloitti Pietarin teatteriakatemiassa opinnot osaamatta lainkaan venäjää.
90-luku ja varsinkin sen alkupuoli oli juuri romahtaneessa Neuvostoliitossa ja hapuilevia ensiaskeleitaan ottavalla Venäjällä aikaa, jolloin maassa tapahtui lievästi ilmaistuna yhtä ja toista. Niinpä Villeltäkin löytyy huimia tarinoita noilta vuosilta. Elettiin kaaosta sekasortoisissa oloissa.
Uutuuskirjassa Ville kuvaa niin kohellusta kansallisen metsästyksen erikoisuuksien kuvauksissa, ”pienimuotoisten” häiden järjestämistä Pietarhovissa, kalareissua Putinin kanssa kuin monenlaisia uusrikkaiden edesottamuksiakin joihin hän on joutunut mukaan. Alkuvuosien elämä on kuitenkin ollut erityisen rankkaa, erilaisten ryöstöjen kohteeksi joutuminen niin yönhämärissä kuin kirkkaassa päivän valossakin ja majapaikat mitä hämäräperäisemmissä kellariloukuissa toistuvat kirjassa useampaan otteeseen. Tuohon aikaan Venäjällä sattui ja tapahtui ja erilaiset sattumat siivittivät Villenkin elämän sittemmin vahvaan nousukiitoon.
Suorapuheinen kirja antaa vauhdikkaan ja hurjan kuvan Villen varhaisvuosista Venäjällä. Nopealukuisen haastattelukirjan on kirjoittanut Kauko Röyhkä, mutta kuten hän on itse todennut, ”tämä on kirja, joka kirjoitti itse itsensä”.
Kirja on täynnä toinen toistaan uskomattomampia tarinoita, mutta ehkä kaikkein uskomattominta on kuitenkin, ettei tuosta ajasta ole kulunut kuin hädin tuskin parikymmentä vuotta ja Haapasalon sanoin ”Tää on nyt ihan toinen maa kuin silloin.”
Janne Kojo
Kirjoittaja ahmi mukaansatempaavan teoksen parissa illassa.