Järjestämme monipuolista kulttuuritoimintaa kaikenikäisille eri puolilla Suomea.
Tällä hetkellä kulttuuritoiminnassamme korostuvat Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta paenneiden taitelijoiden ja muiden kulttuuritoimijoiden tukeminen, venäläisten toimijoiden sodanvastaisen ja demokraattisia arvoja puolustavan toiminnan esille nostaminen sekä Ukrainan tukeminen hyväntekeväisyys tapahtumien kautta.
Tapahtumat, kiertueet, kerhot ja työpajat
Järjestämme eri puolilla Suomea monenlaisia kulttuuriluentoja, konsertteja, esityksiä, elokuvanäytöksiä, työpajoja, kursseja, keskusteluiltoja, ruokailtoja, festivaaleja, markkinoita ja venäläisen ja suomalais-ugrilaisen kulttuurin päiviä ja viikkoja. Olemme mukana myös muiden järjestämissä tapahtumissa ja teemme yhteistyötä muiden tapahtumajärjestäjien kanssa. Haluamme esitellä mahdollisimman laajasti kulttuurin eri osa-alueita. Tavoitteenamme on tukea vähemmistökulttuureja: Venäjällä on jo pitkään vähätelty vähemmistökielten tärkeyttä ja siksi omien juurien, kielen ja kulttuurin arvostamiseen tarvitaan paljon materiaalista ja ennen kaikkea henkistä ulkopuolista tukea. On tärkeää tukea myös Suomen ja Euroopan vähemmistökulttuureja.
Kaikki ovat tervetulleita tapahtumiimme ja toimintaamme. Tutustu tapahtumakalenteriimme>>
Venäläinen nykykirjallisuus
Suomi-Venäjä-seura on tehnyt yhteistyössä Helsingin ja Tampereen yliopiston sekä Åbo Akademin venäjän kielen ja kulttuurin osastojen kanssa venäläistä nykykirjallisuutta esittelevän sivuston sekä perinteisen kirjallisuusnäyttelyn, joiden tavoitteena on innostaa yhä useampi lukija venäläisen nykykirjallisuuden pariin. Näyttelyn kirjailijoista yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kaikki ovat asettuneet näkyvästi sotaa vastaan. Näyttelyyn on lisätty tietoa sodanvastaisesta toiminnasta. Perinteinen näyttely on tilattavissa kirjastoihin eri puolille Suomea.
Lisäksi Suomi-Venäjä-seura ja sen osastot järjestävät eri puolilla Suomea ja virtuaalisesti kirjallisuustapahtumia mm. kirjailijavierailuja, luentoja, lukupiirejä, lausuntatapahtumia ja näyttelyitä. Myös suomenvenäläiset kirjailijat ovat usein vieraina.
Löydät kirjallisuustapahtumat Suomi-Venäjä-seuran kotisivujen tapahtumakalenterista.
Venäläisen nykykirjallisuuden diginäyttelysivusto>>
Elokuvaesitykset ja lainattavat venäläiset nykyelokuvat
Venäläisiä elokuvia ei juurikaan esitetä televisiossa ja vain harvat venäläiset nykyelokuvat pääsevät kaupalliseen levitykseen Suomessa. Korjataksemme tätä puutetta järjestimme useana vuonna venäläisen nykyelokuvan festivaalin Kino Lokakuun Helsingissä sekä elokuvaviikkoja ja esityksiä muualla Suomessa. Samalla olemme pystyneet myös tukemaan omalta osaltamme venäläisiä elokuvantekijöitä. Kino Lokakuun ohjelmaan kuului tuoreiden elokuvien lisäksi keskusteluiltoja venäläisten elokuvantekijöiden kanssa. Kino Lokakuu -perinne katkesi koronaan, mutta järjestämme edelleen elokuvaesityksiä eri puolilla Suomea ja virtuaalisesti. Me myös lainaamme venäläisiä ja suomalais-ugrilaisia elokuvia mm. kouluille, oppilaitoksille ja seuramme osastoille ilmaiseksi. Lainattavien elokuvien kokoelmaamme kuuluu myös klassikoita. Tutustu lainattavien elokuviemme kokoelmaan>>
Elokuvanäytännöt löydät tapahtumakalenterista>>
Lainaamme näyttelyitä
Olemme vuosien varrella koonneet joukon näyttelyitä, joita lainataan ilmaiseksi mm. kirjastoihin, kouluihin ja osastoillemme. Tutustu lainattaviin näyttelyihimme>>
Yksi suosituimmista on näyttelyistämme ”Villein pipo” kävi Petroskoista vuonna 2017, missä sitä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi myös täydennettiin:
Venäläinen tapakulttuuri tutuksi suomalaisille ja suomalainen venäläisille
Teemme venäläistä tapakulttuuria tutuksi monin eri tavoin, mutta autamme myös Venäjältä maahan muuttaneita ja Venäjällä asuvia tutustumaan suomalaiseen tapakulttuuriin.
Osastomme eri puolilla Suomea järjestävät illanviettoja ja keskustelukerhoja, joissa puhutaan erilaisista tavoista ja perinteistä. Työntekijämme pitävät myös tapakulttuuriin liittyviä luentoja. Tapakulttuuriin voi tutustua myös sivujemme blogien kautta. Olemme julkaisseet myös Venäläinen tapakulttuuri -kirjan, jota voi ostaa toimistoistamme. Tietysti myös matkoillamme tulee venäläinen tapakulttuuri tutuksi.
Venäläistä kulttuuria lapsille ja nuorille
Olemme järjestäneet eri puolilla Suomea katutaidetyöpajoja, joihin paikalliset nuoret ovat saaneet osallistua. Olemme halunneet niiden avulla tukea venäläisiä katutaiteilijoita, vahvistaa suomalaisten ja venäläisten katutaiteilijoiden suhteita, tutustuttaa nuoria venäläiseen kulttuuriin sekä yhdistää suomen- ja venäjänkielisiä nuoria. Vuonna 2017 toteutimme Arja Tiili Dance Companyn kanssa yhdessä Break the fight -katutaidetyöpajoja Pietarissa suomalaisten taiteilijoiden johdolla.
Myös useat osastomme tekevät yhteistyötä paikallisten koulujen ja päiväkotien kanssa. Ne järjestävät mm. erilaisia esityksiä, teemapäiviä ja satutuokioita paikallisille lapsille tai hankkivat varoja ystävyyskoulutoimintaan ja leirikouluihin. Lisäksi osastomme tukevat mm. stipendein venäjän kielen opiskelua. Tietotekniikan ja sosiaalisen median sovellusten kehittyminen on avannut uusia huikeita tapoja tehdä ja ylläpitää yhteistyötä suomalaisten ja venäläisten lasten ja nuorten välillä. Silti kasvokkaiset tapaamiset ja vierailut naapurimaassa ovat edelleen tärkeitä.
Venäläinen ruokakulttuuri tutuksi
Monet venäläisen tai paremmin sanottuna Venäjän keittiöiden herkut tulevat tutuiksi Suomi-Venäjä-Seuran järjestämissä ruokailloissa ja muissa tapahtumissa. Usein ruokailloissa myös opetellaan yhdessä valmistamaan herkkuja. Sivuiltamme löydät niin perustietoja Venäjän keittiöstä kuin blogiosiosta erilaisia reseptejä ja ruokajuttuja. Seuraavat ruokailtamme löydät Tapahtumakalenteristamme. Jos haluat maistella Venäjän keittiön herkkuja niiden kotisijoillaan, niin seuramme järjestää erilaisia makumatkoja.
Aiempaa toimintaa: Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi ja Suomen Pietarin instituutti
Suomi-Venäjä-Seura oli Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin pääjärjestäjä Suomessa 2004-2022. Kulttuurifoorumi auttoi kulttuuri- ja taidealan toimijoita löytämään sopivan yhteistyökumppanin naapurimaasta ja käynnistämään yhteishankkeita. Kulttuurifoorumitapahtuma, joissa toimijat pääsivät neuvottelemaan ja verkostoitumaan, järjestettiin vuorovuosin Suomessa ja Venäjällä. Kulttuurifoorumitoiminta keskeytettiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan Suomalais-venäläisellä kulttuurifoorumilla on omat kotisivut.
Suomi-Venäjä-Seura sai 1.6.2017 alkaen tehtäväkseen Suomen Pietarin instituutin hallinnoinnin. Seuralla ja Instituutilla oli yhteistä toimintaa ja molemmat osapuolet pystyivät tukemaan toistensa työtä. Instituutin kautta seura sai hyviä kumppaneita Venäjältä ja toisaalta seura on pystyi tukemaan instituutin tunnettuutta Suomessa oman verkostonsa ja toimintansa kautta. Instituutin toimintaedellytykset Venäjällä heikkenivät Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Seuran hallitus keskeytti Instituutin toiminnan 5.4.2022 ja teki 16.6.2022 päätöksen vetäytyä Instituutin hallinnoinnista kokonaan. Asiasta tarkemmin>>