Keväällä ilmestynyt YLE:n entisen taloustoimittaja Jyrki Koulumiehen kirjoittama teos “Kohtalona Kostamus” on mielenkiintoinen kuvaus idänkaupan kulta-ajasta 1970- ja 80-luvuilla. Kirja on vain reilu kolmikymppisenä rakennusyhtiö Finn-Stroin toimitusjohtajaksi nousseen diplomi-insinööri Risto Kangas-Ikkalan elämäkertakuvaus.
Vaikka kirjan nimi viittaa Kostamukseen, käsittelee se laajalti myös sitä edeltänyttä Svetogorskin teollisuusprojektia. Jo se oli mittava ponnistus Suomen rakennusteollisuudelta, johon yhdenkään yksittäisen suomalaisen rakennusyhtiön rahkeet eivät olisi riittäneet. Tarvittiin suomalaisen rakennusteollisuuden yhteenliittymä ja näin perustettiin Finn-Stroi. Svetogorskiin rakennettiin suomalaisvoimin jättimäinen metsä- ja paperiteollisuuskombinaatti täysin ajastaan jälkeenjääneen tilalle.
Neuvotteluvääntöön painottuvan kirjan tekstissä vilahtelevat niin presidentti Kekkonen kuin rakennusalan tuon ajan suuret nimetkin. Kostamus oli vielä moninkertaisesti Svetogorskiakin suurempi projekti; kaivoskombinaatin ja sen ympärille kokonaisen kaupungin rakentaminen. Projektista käytiin neuvotteluja korkealla tasolla vuosikaudet niin Helsingissä, Moskovassa kuin syrjäisemmillä metsästysmajoillakin. Kostamuksesta muodostui siihenastisen Suomen suurin vientihanke.
Idänkaupan kuumimmat vuodet olivat värikästä aikaa, jolloin neuvottelujen lomassa myös juotiin ja saunottiin. Risto Kangas-Ikkalan kertomus kosteasta ja pitkäksi venyneestä iltapäivälounaasta sellutehdasneuvotteluissa antaa jotain osviittaa: “Tilanteisiin jo oppineena kaatelin salaa votkaryyppyjäni edessäni olevaan suureen punaisella mehulla täytettyyn juomalasiin aina kun vieressäni istuneen Prommashimportin kakkosmiehen Silonovin silmä vältti. Rauma-Repolan idänkaupan johtajan kysyessä -Risto, miten menee? vastasin, että tässä vaiheessa vielä aika hyvin, mutta jos tuon mehulasin joudun juomaan, niin sitten miestä viedään.”
Kirjan kirjoittajalla Jyrki Koulumiehellä on omaa kokemusta Neuvostoliitosta, sillä hän toimi useamman vuoden ajan kirjeenvaihtajana Moskovassa 70-80-lukujen taitteessa. Vuonna 2008 ilmestyneessä “Moskova, Mullova ja minä” teoksessaan hän kuvaa elävästi noita vuosiaan Moskovassa. Kirjan nimi viittaa kuulun viulistin Viktoria Mullovan loikkaukseen vuonna 1983 Suomen kautta Ruotsiin, jonka onnistumisessa Koulumies tunnustaa olleensa avainroolissa. Suositeltava kirja leppoisaksi kesälukemiseksi tämäkin.
Koulumiehen omakohtainen kokemus ja Venäjän tuntemus näkyvät myös Kostamus-kirjan lennokkaana tekstinä, jota on helppo lukea. Maailma on noista ajoista muuttunut jo paljon, mutta kirja avaa kuitenkin herkullisella tavalla tuon ajan toimintakulttuuria myös tuleville Venäjä-osaajille.
Janne Kojo
Kirjoittajalle Svetogorskin kombinaatti tuli tutuksi 2000-luvun alkuvuosina.