Aloita ajoissa
Meidän perheessämme pääsiäistä ei tule ilman pashaa. Tärkeintä on aloittaa ajoissa. Rahka pitää valuttaa. On parempi varata siihen 24 tuntia kuin 6. Liian vähän valutettu rahka kostautuu ja pasha menettää ylvään ryhtinsä.
Itse lähdemme yleensä pääsiäisenä matkalle. Jos lähtö jää pitkäperjantaille, pakkaamme lapset ja valumaan laitetun rahkan autoon. Lankalauantaina aloitamme pashan valmistamisen. Sunnuntaina on herkuttelun aika.
Kierrä ”pehmeä rahka” kaukaa
Pashan valmistus mutkistui pehmeä rahkojen vallattua markkinat. Pidennetty valutus ei auta, vaan pehmeästä rahkasta valmistettu pasha lässähtää epämääräiseksi kukkulaksi. Maku on silti kunnossa, joten ei tätäkään herkkua kannata kompostiin laittaa. Suosittelen tarjoamaan sen valmiiksi annosmaljoihin laitettuna kauniiden koristeiden kera.
Rahka ja munat voivat loppua kaupoista
Joinakin vuosina rahka on loppunut kaupoista. Samoin on käynyt munillekin. Kannattaakin ostaa ainekset ajoissa. Enkä nyt viittaa Neuvostoliittoon.
Reseptin salaisuus on vaahdotettu voi
Pashan valmistus perheessämme alkoi 1980-luvulla: sisareni parhaan ystävän kotona syötiin tätä mämmiä paljon parempaa herkkua.
Äitini ei ole keittiöihmisiä, joten minä ja sisareni saimme vastata pashan valmistuksesta. Ensimmäiset vuodet menivät täydellisen reseptin etsimiseen. Ongelmana oli voi. Voisula kovettui inhottaviksi klönteiksi eikä pehmennyt voi sekoittunut rahkaan sen paremmin. Ratkaisu löytyi Helsingin Sanomissa vuonna 1999 julkaistun Valamon pashareseptin myötä. Vaahdotettu voi sekoittuu täydellisesti rahkaan.
Jos haluat perinteisempää, vaihda kuivatut hedelmät takaisin rusinoihin
Pashan reseptiä ovat muokanneet sukuni makutottumukset. Perinteisessä pashassa käytetään rusinoita. Meidän suvussamme nesteestä ihanasti turvonneet rusinat saavat suut mutrulle. Niinpä olen siirtynyt käyttämään muita kuivahedelmiä. Ananas ja papaija sopivat värinsäkin puolesta hyvin pääsiäiseen.
Älä unohda tuohusta
Pashaan kuuluu laittaa tuohus. Mieluiten punainen. Myös se kannattaa hankkia ajoissa. Prismasta saa jo melkein kaikkea, mutta punaista tuohusta ei ainakaan meidän lähimarketista löydy. Itse hoidan tämän niin, että ostan kerralla useampia punaisia tuohuksia. Näin on seuraavatkin pääsiäiset turvattu. Punaisia tuohuksia voi kysellä ortodoksisista kaupoista.
Valmista pasha rakkaille rakkaudella
Pasha kuuluu valmistaa rakkaudella. Myös tämän reseptin nimi on rakkaudenosoitus: mieheni etsii reseptit Maailman paras -alkuisena.
Ja maailman parhaan reseptistä saa, kun sitä muokkaa omien mieltymystensä mukaan. Hauskaa kokkausta!
Maailman paras pasha
1 kg maitorahkaa
100 g voita
2 keltuaista
1 ½ dl sokeria
2 ½ dl kuohukermaa
1 appelsiinin mehu
1 dl pieneksi pilkottuja kuivattuja ananaksia
1 dl pieneksi pilkottuja kuivattuja papaijoita
50 g mantelirouhetta
2 tl vaniljasokeria
hedelmiä koristeluun
Valmistus:
- Valuta rahka (mieluiten yön yli). Vuoraa siivilä sideharsolla ja kaada valutettava rahka siihen. Pistä jääkaappiin kevyen painon alle.
Jatka pashan valmistusta seuraavana päivänä.
1. Vatkaa voi ja puolet sokerista vaahdoksi.
2. Vatkaa keltuaiset ja loput sokerista vaahdoksi erikseen.
3. Vaahdota myös kerma.
4. Sekoita etukäteen valutettuun maitorahkaan voi-, keltuais- sekä kermavaahto.
5. Sekoita joukkoon kuivatut hedelmät, mantelirouhe, vaniljasokeri sekä vastapuristettu appelsiinimehu.
6. Vuoraa pashamuotti tai siivilä sideharsolla. Muista liottaa puista muottia kylmässä vedessä ennen sen täyttämistä pashamassalla. Lisää pashamassa muottiin. Aseta muotti/siivilä kattilaan tai muuhun astiaan, jossa se ei ota pohjaan kiinni. Pane päälle kevyt paino. Anna valua vuorokauden ajan viileässä ennen kumoamista.
7. Koristele hedelmillä ja punaisella tuohuksella.
8. Nauti hyvässä seurassa.
Pashamuottia koristavat ortodoksiset symbolit. Kirjaimet ХВ viittaavat ortodoksien pääsiäistervehdykseen: Христос Воскрес! (kirkkoslaaviksi Hristos Voskrese! Kristus nousi kuolleista!)