Suomi-Venäjä-seura tarjoaa tietoa ja mahdollisuuksia tutustua Venäjän monimuotoiseen kulttuuriin, arkeen, yhteiskuntaan, kieleen ja suomalais-ugrilaisiin kansoihin. Tuomme yhteen suomen- ja venäjänkielisiä ja kannustamme venäjän kielen opiskeluun ja tarjoamme mahdollisuuksia harjoittaa kielitaitoa. Tuemme vuoropuhelua ja kanssakäymistä rajan yli.
Autamme löytämään yhteistyökumppaneita Venäjältä, tuemme verkostoitumista sekä toteutamme rajat ylittäviä hankkeita. Olemme mukana Itämeri-, Barents-ja ystävyyskuntayhteistyössä. Tiedotamme myös muiden järjestämistä Venäjä-tapahtumista ja teemme Suomea ja suomalaista kulttuuria tunnetuksi Venäjällä.
Suomi-Venäjä-seura on kaikille avoin ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka toimintaan kaikki ovat tervetulleita. Voit osallistua tapahtumiimme ja toimintaamme eri puolilla Suomea.
Kulttuuritoiminta – Venäjän monimuotoinen kulttuuri tutuksi
Suomi-Venäjä-seuran keskeisin tavoite on tutustuttaa suomalaisia Venäjän monikansalliseen ja -muotoiseen kulttuuriin ja tarjota mahdollisuuksia nauttia siitä. Järjestämme eri puolilla Suomea kaikille avoimia tapahtumia, kiertueita, elokuvafestivaaleja, ruokailtoja, työpajoja, markkinoita ja luentoja. Osastoillamme on elokuva- ja käsityökerhoja, kirjallisuuspiirejä jne. Haluamme tarjota mahdollisuuden tutustua Venäjän laajaan kulttuurikirjoon katutaidetta myöten.
Tarjoamme myös tapakulttuurikoulutusta ja lainaamme elokuvia ja näyttelyitä kouluille, kirjastoille ja muille organisaatioille. Kotisivuiltamme löytyy blogikirjoituksia venäläisestä kulttuurista ja olemme julkaisseet kirjan Venäjän tapakulttuurista. Järjestämme vuosittain Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin, joka auttaa suomalaisia ja venäläisiä kulttuurikentän toimijoita löytämään sopivan yhteistyökumppanin naapurimaasta ja verkostoitumaan. Teemme muutenkin suomalaista kulttuuria tunnetuksia Venäjällä ja autamme suomalaisia taiteilijoita ja esiintyviä ryhmiä matka- ja esiintymisjärjestelyissä Venäjällä. Tutustu tarkemmin kulttuuritoimintaamme>>
Venäjän kielen opiskelun edistäminen
Venäjän kielen opiskeluun innostaminen on tärkeä osa työtämme. Toimimme yhteistyössä Suomen venäjänopettajien, Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen sekä koulujen kanssa. Seuran toimintaa venäjän kielen parissa ohjaa venäjän kielen ammattilaisista ja erilaisista sidosryhmistä koostuva työryhmä, joka valitsee mm. vuosittain valtakunnallisesti jaettavien stipendien saajat sekä Venäjän kielen Tähti -kilpailun voittajat. Lisäksi se kehittää uusia hankkeita, jotka valtakunnallisesti edistävät venäjän kielen opiskelua. Tärkeä yhteistyökumppanimme on Cultura-säätiö, joka jakaa avustuksia Valtiopäivätoiminnan 150-vuotisjuhlarahastosta.
Edistämme venäjän kielen opiskelua jakamalla stipendejä venäjän kielen opiskeluissa kunnostautuneille koululaisille ja opiskelijoille sekä järjestämme Venäjän kielen Tähti -videokilpailun oppilaille ja opiskelijoille. Olemme myös tuottaneet ja jaamme kouluille sekä muille halukkaille venäjän kielen esittelymateriaaleja, jotka sisältävät mm. kieliesittelyn, aakkoskirjanmerkin, tarroja ja lukujärjestyksiä. Lisäksi järjestämme venäjän kielen esittelytapahtumia ja menemme pyydettäessä kertomaan venäjän kielen opiskelusta ja sen hyödyistä luokkiin. Osastomme järjestävät keskustelukerhoja ja venäjän kielen kursseja Suomessa. Järjestämme myös kielikursseja Venäjälle, lähinnä Pietariin, Lue lisää venäjän kielen opiskelun edistämisestä>>
Venäjä-tieto
Kysy mitä vain?
Vastaamme parhaan kykymme mukaan Venäjää koskeviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi tehdä sähköpostitse svs@venajaseura.com. Ellemme itse tiedä, ohjaamme kysyjän oikean tiedon äärelle. Tarpeen niin vaatiessa, voit myös soittaa meille. Myös blogeistamme löytyy paljon tietoa Venäjästä.
Venäjä-aiheiset keskustelutilaisuudet ja luennot
Seuraamme Venäjästä käytävää keskustelua ja Venäjän kehitystä. Järjestämme mielenkiintoa herättäneistä tai ajankohtaisista yhteiskuntaan, talouteen, historiaan ja politiikkaan liittyvistä aiheista yleisöluentoja ja keskustelutilaisuuksia. Kutsumme esiintyjiksi asiantuntijoita. Lisäksi järjestämme paneelikeskusteluja, joissa on niin asiantuntijoita kuin johtavia poliitikkoja keskustelemassa Venäjästä.
Olemme olleet jo usean vuoden ajan SuomiAreenassa järjestämässä paneelikeskusteluja Venäjä-teemalla. Vuoden 2017 SuomiAreenan keskusteluumme osallistuivat Pekka Haavisto, Tarja Halonen, Matti Vanhanen ja Markku Kangaspuro. Keskustelua moderoi seuramme puheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni. Järjestämme paneelikeskusteluja ja luentotilaisuuksia myös yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
Venäjä jakaa mielipiteitä ja herättää usein vahvoja tunteita. Haluamme olla tukemassa avointa ja kaikkia osapuolia kunnioittavaa keskustelua, jossa myös vastapuolta kuunnellaan.
Venäjänkieliset toiminnassamme – iloa molemmin puolin
Suomessa asuu vähintään 80 000 venäjää äidinkielenään puhuvaa ja heidän lukumääränsä kasvaa koko ajan. Heillä on sitä venäjän kieleen ja kulttuuriin liittyvää tietoa ja taitoa, jota haluamme seurassamme viedä eteenpäin kaikkien suomalaisten keskuuteen. Emme kuitenkaan ole vielä kattavasti tavoittaneet Suomessa asuvia tai tänne muuttavia venäjänkielisiä ja vain pieni osa monimuotoisesta venäjänkielisten ryhmästä on mukana toiminnassamme. Tämän haluamme muuttaa, sillä seuramme tavoitteena on tukea venäjän- ja suomenkielisten kohtaamisia, tehdä yhteistyötä venäjänkielisten järjestöjen ja verkostojen kanssa sekä kehittää maahanmuuttajatyöhön uusia toimintatapoja.
Osalla osastoistamme on jo nyt keskustelukerhoja ja kirjallisuuspiirejä, joissa niin suomen- kuin venäjänkieliset pääset kehittämään kielitaitoaan ja oppimaan toisiltaan. Lisäksi on nuorille ja lapsille suunnattuja kerhoja, jotka tähtäävät lasten ja nuorten venäjän kielen taidon ylläpitämiseen. Nämä ovat tärkeitä etenkin paikkakunnilla, joissa venäjänkielistä kulttuuria ja mahdollisuuksia venäjän kielen käyttöön on vähemmän. Olemme myös toteuttanut venäjänkielisten kotouttamiseen liittyviä hankkeita. Lue lisää venäjänkielisistä toiminnassamme>>
Matkailu tutustuttaa Venäjään
Parhaiten Venäjään tutustuu sinne matkustamalla. Suomi-Venäjä-seura järjestää laadukkaita kulttuuri- ja seuramatkoja Venäjälle yhdessä vastuullisina matkanjärjestäjinä toimivien matkantoimistojen kanssa. Meille on tärkeää, että matkoillamme pääsee perehtymään syvällisesti venäläiseen kulttuuriin, Venäjään, venäläisyyteen ja venäläisiin. Etenkin Moskovan ja Pietarin ulkopuolelle suuntautuvat matkat antavat meille mahdollisuuden tukea Venäjän matkailun kehittymistä sekä paikallisia kulttuuri- ja matkailutoimijoita. Joskus matkoilla on mahdollisuus myös perhemajoitukseen, mikä tarjoaa loistavan mahdollisuuden vahvistaa kielitaitoa ja tutustua venäläiseen arkeen. Tutustu tämänhetkiseen matkatarjontaamme>>
Myös osastomme järjestävät jäsenilleen matkoja eri puolille Venäjää. Usein yhteistyötä tehdään ystävyyskaupunkien kanssa ja majoitus järjestyy venäläisen ystäväperheen luota. Osastojen matkoista löydät lisätietoa Kontakt-jäsenlehdestämme, Tapahtumakalenteristamme ja osastojen sivuilta.>>
Omatoimimatkailun tukeminen Venäjälle on tärkeä osa seuran toimintaa. Osastot järjestävät eri puolilla Suomea matkailuiltoja, joissa omatoimimatkailijat jakavat kokemuksiaan ja vinkkejään. Länsi-Helsingin osastoon kuuluu Sputnik – omatoimimatkailijoiden ryhmä, joka mielellään jakaa tietoja ja elämyksiä kaikkien Venäjällä tutkimusmatkaavien kanssa.
Suomalainen ei voi matkustaa Venäjälle ilman viisumia. Helsingin, Kuopion, Oulu, Tampereen ja Turun toimistomme auttavat viisumien hankinnassa. Seurallamme on vuosikymmenten kokemus viisumipalvelusta ja tunnemme viisumien erityispiirteet läpikotaisin. Tutustu viisumipalveluumme>>
Suomalais-ugrilainen toiminta
Suomi-Venäjä-seuran tehtävänä on vahvistaa suomalais-ugrilaisten kansojen tuntemusta Suomessa ja osallistua kansainväliseen yhteistyöhön ja hankkeisiin, jotka tähtäävät suomalais-ugrilaisten kansojen oman kielen ja kulttuurin vahvistamiseen. Olemme vuosittain mukana toteuttamassa sukukansapäivää (lokakuun kolmas lauantai) ja Sugrifest-tapahtumaa eri puolilla Suomea. Käymme kertomassa suomalais-ugrilaisista kansoista kouluissa ja eri oppilaitoksissa. Aina kuin mahdollista pyrimme elävöittämään esityksiä suomalais-ugrilaisella nykykulttuurilla: vuonna 2016 veimme koululuokkiin sugri-räp tunteja, joita veti mm. mordvalainen Oyme, vuonna 2019 olivat vuorossa suomalais-ugrilaisten sometähtien vetämät tunnit.
Seura on toteuttanut ja toteuttaa useita suomalais-ugrilaisia projekteja, joilla olemme tukeneet suomalais-ugrilaisten kansalaisjärjestöjen osaamista, varhaiskasvatuksen kehittymistä ja nuorten pajatoimintaa. Lisäksi olemme toteuttaneet Suomessa suomalais-ugrilaisia kulttuurikiertueita, kuten Sugri-rock 2010, karjalankielisen nukketeatteri Ciciliuskun kiertueet 2012 ja 2013 sekä karjalankielisen räppäri Ondrein kiertue 2013, Sugri-räp kiertue 2016, Sugri-sometähti kiertue 2019.
Olemme osallistuneet suomalais-ugrilaiseen yhteistyöhön vuodesta 1991, jolloin ryhdyttiin valmistelemaan suomalais-ugrilaisten kansojen ensimmäistä maailmankongressia. Se pidettiin joulukuussa 1992 Syktyvkarissa Komin tasavallassa. Kongressissa valittiin suomalais-ugrilaista toimintaa luotsaavan Konsultaatiokomitean päämajaksi Suomi-Venäjä-seuran keskustoimisto Helsingissä. Viimeisin Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi järjestettiin vuonna 2016 Lahdessa. Seuraava, vuodelta 2020 siirtynyt kongressi on tarkoitus järjestää Tartossa Virossa kesällä 2021. Lue lisää Suomalais-ugrilaisesta toiminnastamme>>
Itämeri-yhteistyö
Kansalaisjärjestöjen Itämeriverkosto (Baltic Sea NGO Network) on toiminut vuodesta 2001, jolloin järjestettiin ensimmäinen Itämerenmaiden kansalaisjärjestöfoorumi. Suomi-Venäjä-seura on ollut mukana alusta asti ja toiminut koko ajan myös Suomen maakoordinaattorina (Focal point) ja pitänyt yhteyttä suomalaisiin kansalaisjärjestöihin. Kansalaisjärjestöverkoston tavoite on edistää kansalaisyhteiskunnan kehittymistä kaikissa Itämeren maissa ja niiden keskinäisen yhteistyön lisäämistä. Lue lisää Itämeri-yhteistyöstämme>>
Barents-yhteistyö
Suomi-Venäjä-seuralla on pitkä kokemus rajat ylittävästä yhteistyöstä Barentsin alueella. Pääosin toimimme Venäjän suuntaan (Murmaskin alue, Karjalan tasavalta, Arkangelin alue, Komin tasavalta), mutta osassa hankkeissa on mukana myös norjalaisia ja ruotsalaisia yhteistyökumppaneita. Yhteistyötä tehdään niin projektien, ystävyyskuntatoiminnan kuin kansalaisjärjestötyön puitteissa. Toimijoina ovat projekteissa usein piirijärjestöt, mutta monilla osastoillamme on erittäin aktiivisia ja vuorovaikutteisia kontakteja venäläisiin ystävyysjärjestöihin ja kaupunkeihin. Muutamat osastomme jopa hoitavat paikkakuntansa ystävyyskuntasuhteita kunnan tai kaupungin puolesta. Lue lisää Barents-yhteistyöstämme>>
Ystävyyskuntayhteistyö
Suomi-Venäjä-Seura on mukana käytännön ystävyyskuntayhteistyössä. Monet osastomme osallistuvat oman paikkakuntansa ja venäläisen ystävyyskaupungin yhteistyöhön. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa koululaisvaihdon ja -retkien järjestämistä, kulttuuriryhmien vaihtoa, vierailuja rajantakaisten ystäväperheiden luona, näyttelyiden järjestämistä sekä käsityöpajoja.
Suomi-Venäjä-Seura on myös mukana järjestämässä Suomalais-venäläisiä ystävyyskuntakongresseja yhdessä Kuntaliiton, Venäjän kaupunkien liiton ja Venäjän ystävyyskaupunkien liiton sekä kongressin isäntäkaupungin kanssa. Edelliset järjestettiin vuonna 2017 Turussa ja vuonna 2020 Venäjällä Tverissä. Ystävyyskuntayhteistyöstä tarkemmin>>
Toteutamme monipuolisia hankkeita
Suomi-Venäjä-seura ja sen paikallisosastot tekevät monipuolista yhteistyötä ja toteuttavat erilaisia hankkeita niin suomalaisten kuin venäläisten kumppaneiden kanssa. Yhteistyöverkostossamme on mukana myös muiden Itämeren maiden ja Pohjoismaiden toimijoita. Vuosien saatossa olemme tehneet erilaisia kulttuuriin, kansalaisyhteiskunnan kehittämiseen, kotouttamiseen, ympäristöön, sosiaali- ja terveysalaan sekä koulutukseen liittyviä hankkeita. Tärkeänä tavoitteenamme on tukea kansalaisjärjestön ja kansalaisyhteiskunnan kehittymistä Venäjällä sekä suomalais-ugrilaisten kulttuurien säilymistä ja kehittymistä. Tutustu projekteihimme>>
Autamme löytämään sopivan yhteistyökumppanin Venäjältä
Kannustamme myös muita yhteistyöhön venäläisten kanssa ja autamme kansalaisjärjestöjä sekä kulttuurin ja taidekentän toimijoita löytämään sopivan yhteistyökumppanin Venäjältä. Tuemme myös toimijoiden verkostoitumista ja kokemuksen kautta syntyneen osaamisen leviämistä laajempaan tietoon. Lue tarkemmin tarjoamastamme avusta>>
Suomen Pietarin instituutin taustaorganisaatio
Suomi-Venäjä-seura on toiminut 1.6.2017 alkaen Suomen Pietarin instituutin taustaorganisaationa. Instituutin taloudellinen ja hallinnollinen työ on seuran hallituksen ohjauksessa ja seuran pääsihteeri on Suomen Pietarin instituutin asiamies. Suomen Pietarin instituutilla on oma johtokunta, joka toimii instituutin toiminnan kehittämisen tukena.
Suomen Pietarin instituutti on suomalaisen ja venäläisen kulttuurin ja tieteen kohtauspaikka, joka toimii maittemme välisen taiteen ja tieteen sillanrakentajana ja verkostoijana. Instituutti tekee tiivistä yhteistyötä Suomen Pietarin pääkonsulaatin ja muiden Team Finland -toimijoiden kanssa. Suomen Pietarin instituutin taustaorganisaationa toimiminen antaa Suomi-Venäjä-seuralle aivan uudenlaisen mahdollisuuden tehdä Suomea ja suomalaista kulttuuria tunnetuksi Venäjällä. Rahoituksen instituutti saa opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Suomen Pietarin instituuttiin ja sen toimintaa voi tutustua tarkemmin instituutin kotisivuilla >>
Toimintamme rahoitus
Saamme toimintaamme opetus- ja kulttuuriministeriöltä yleisavustusta. Tämän lisäksi olemme rahoittaneet toimintaamme mm. matka- ja viisumipalveluiden myynnillä. Hankkeita toteutamme erillisrahoituksella. Osastot saavat osansa jäsenmaksuista ja käyttävät ne toiminnan toteuttamiseen. Tarkemmat tiedot hankerahoituksesta löydät projektien yhteydestä.