Seuran toiminta on muuttunut Venäjän käynnistettyä hyökkäyssodan Ukrainassa 24.2.2022. Yhteistyö viranomaistahoihin Venäjällä on katkaistu. Toimintamuodot ovat uudistuneet. Venäjän kieleen, venäläisen kulttuuriin ja suomalais-ugrilaisuuteen liittyvä työ jatkuu tähän hetkeen sopivissa muodoissa. Vahvistuneita toimintamuotoja ovat ajankohtaistiedon tuottaminen ja julkiseen Venäjä-keskusteluun osallistuminen, rasismin vastainen työ, rauhan edistäminen ja sodanvastaisten venäläistoimijoiden esiin nostaminen. Olemme kokemusasiantuntija Venäjän kansalaisyhteiskuntaan liittyvissä kysymyksissä.
Ajankohtaiseen toimintaan voit tutustua seuran etusivun, blogien ja tapahtumakalenterin kautta.
Kulttuuritoiminta – Venäjän monimuotoinen kulttuuri tutuksi
Kulttuuritoiminta on aina ollut Suomi-Venäjä-seuran keskeinen toimintamuoto. Järjestämme eri puolilla Suomea kaikille avoimia tapahtumia, kiertueita, elokuvafestivaaleja, ruokailtoja, työpajoja, markkinoita ja luentoja. Osastoillamme on elokuva- ja käsityökerhoja, kirjallisuuspiirejä jne. Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut tapahtumiemme sisältöä, ja niissä korostuvat sodanvastaisuus, Venäjältä, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä paenneiden taiteilijoiden ja toimijoiden esiin nostaminen, venäläisten kulttuuritoimijoiden sodanvastaisen työn esilletuominen ja tuki Ukrainalle.
Tarjoamme myös tapakulttuurikoulutusta ja lainaamme elokuvia ja näyttelyitä kouluille, kirjastoille sekä muille organisaatioille. Kotisivuiltamme löytyy blogikirjoituksia venäläisestä kulttuurista. Tutustu tarkemmin kulttuuritoimintaamme>>
Venäjän kielen opiskelun edistäminen
Venäjän kielen opiskeluun kannustaminen on tärkeä osa työtämme. Muuttuneessakin tilanteessa venäjän kielen osaaminen on tärkeää. Toimimme yhteistyössä Suomen venäjänopettajien sekä koulujen ja eri oppilaitosten kanssa. Edistämme venäjän kielen opiskelua tuottamalla venäjän kielen esittelyvideoita, tuottamalla ja jakamalla kouluille sekä muille halukkaille venäjän kielen esittely- ja kannustusmateriaaleja. Olemme mukana erilaisissa kielen opetusta ja oppimista tukevissa hankkeissa sekä järjestämme venäjän kielen opettajille seminaareja. Lisäksi järjestämme venäjän kielen esittelytapahtumia, työpajoja, ja menemme pyydettäessä kertomaan venäjän kielen opiskelusta ja sen hyödyistä luokkiin. Järjestämme keskustelukerhoja ja venäjän kielen kursseja eri puolilla Suomessa. Lue lisää venäjän kielen opiskelun edistämisestä>>
Venäjänkielinen toimintamme – kohtaamisia ja kielitaitoa
Tuemme venäjän- ja suomenkielisten kohtaamista ja tarjoamme monipuolista venäjänkielistä toimintaa niin äidinkielenä venäjää puhuville kuin muille venäjän kielen taitoisille. Teemme yhteistyötä Suomessa toimivien venäjänkielisten järjestöjen ja verkostojen kanssa. Pyrimme tarjoamaan turvallisen ympäristön kotoutumiseen myös Ukrainasta paenneille venäjänkielisille.
Olemme yhdessä Suomen venäjänkielisten keskusliiton kanssa luoneet mentorointi- ja kielikaveriohjelman, jossa kontaktit suomen- ja venäjänkielisten välille syntyvät helposti. Kielikaveruudesta on iloa ja hyötyä molemmille, sillä sen avulla kumpikin oppii haluamaansa kieltä ja tutustuu uuteen kulttuuriin. Mentoroinnissa puolestaan suomalainen tai pitkään Suomessa asunut toimii tukihenkilönä eli mentorina maahanmuuttajalle.
Osastoillamme on erilaisia tapahtumia, keskustelu- ja harrastuskerhoja sekä kirjallisuuspiirejä, joissa niin suomen- kuin venäjänkieliset pääset kehittämään kielitaitoaan ja oppimaan toisiltaan. Lisäksi on nuorille ja lapsille suunnattuja kerhoja, jotka tähtäävät lasten ja nuorten venäjän kielen taidon ylläpitämiseen. Nämä ovat tärkeitä etenkin paikkakunnilla, joissa venäjänkielistä kulttuuria ja mahdollisuuksia venäjän kielen käyttöön on vähemmän. Monipuolista venäjänkielistä toimintaa toteuttavat mm. Haapaveden osasto, Savonlinnan osasto, Valkeakosken osasto, Kokkolan osasto ja Salon osasto. Olemme myös toteuttaneet kotouttamiseen liittyviä hankkeita.
Ajankohtainen Venäjä-tieto
Venäjä-aiheiset keskustelutilaisuudet ja luennot
Tällä hetkellä toiminnassamme korostuu ajankohtaistiedon tuottaminen, julkiseen Venäjä-keskusteluun osallistuminen, sodanvastaisten ja kansalaisyhteiskuntaa puolustavien ja demokratiaa ajavien venäläistoimijoiden esiin nostaminen. Järjestämme mielenkiintoa herättäneistä tai ajankohtaisista yhteiskuntaan, talouteen, historiaan ja politiikkaan liittyvistä aiheista yleisöluentoja ja keskustelutilaisuuksia. Kutsumme esiintyjiksi asiantuntijoita ja tutkijoita. Lisäksi järjestämme paneelikeskusteluja, joissa on niin asiantuntijoita kuin johtavia poliitikkoja.
Kaikki Venäjään liittyvä herättää vahvoja tunteita. Haluamme olla tukemassa avointa ja kaikkia osapuolia kunnioittavaa keskustelua. Emme haluaa antaa vihapuheelle tilaa.
Kysy mitä vain?
Vastaamme parhaan kykymme mukaan Venäjää koskeviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi tehdä sähköpostitse svs@venajaseura.com. Ellemme itse tiedä, ohjaamme kysyjän oikean tiedon äärelle. Voit myös soittaa meille. Myös blogeistamme löytyy paljon tietoa Venäjästä.
Suomalais-ugrilainen toiminta
Suomi-Venäjä-seuran tehtävänä on vahvistaa suomalais-ugrilaisten kansojen tuntemusta Suomessa ja osallistua kansainväliseen yhteistyöhön ja hankkeisiin, jotka tähtäävät suomalais-ugrilaisten kansojen oman kielen ja kulttuurin vahvistamiseen. Olemme vuosittain mukana toteuttamassa sukukansapäivää (lokakuun kolmas lauantai) ja Sugrifest-tapahtumaa eri puolilla Suomea. Käymme kertomassa suomalais-ugrilaisista kansoista kouluissa ja eri oppilaitoksissa. Lisäksi olemme toteuttaneet Suomessa suomalais-ugrilaisia kulttuurikiertueita. Aina kuin mahdollista pyrimme elävöittämään esityksiä suomalais-ugrilaisella nykykulttuurilla. Seura on toteuttanut useita suomalais-ugrilaisia projekteja, joilla olemme tukeneet suomalais-ugrilaisten kansalaisjärjestöjen osaamista, varhaiskasvatuksen kehittymistä ja nuorten pajatoimintaa. Lue lisää Suomalais-ugrilaisesta toiminnastamme>>
Hanketoiminta
Suomi-Venäjä-seura ja sen paikallisosastot tekevät monipuolista yhteistyötä ja toteuttavat erilaisia hankkeita ja projekteja kotimaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Yhteistyöverkostossamme on mukana mm. Itämeren maiden ja Pohjoismaiden toimijoita. Olemme tehneet erilaisia kulttuuriin, kansalaisyhteiskunnan kehittämiseen, kotouttamiseen, ympäristöön, sosiaali- ja terveysalaan sekä koulutukseen liittyviä hankkeita. Keskeisenä tavoitteenamme on aina ollut tukea kansalaisjärjestön ja kansalaisyhteiskunnan kehittymistä Venäjällä sekä suomalais-ugrilaisten kulttuurien säilymistä ja kehittymistä. Näistä tuli vähitellen 2000-luvun aikana yhä vaikeampia, mutta sitäkin tärkeämpiä tehtäviä.
Helmikuuhun 2022 asti hankkeissamme oli usein mukana venäläisiä kumppaneita ja Venäjä oli pääsuuntamme. Venäjän hyökkäyssota katkaisi hankeyhteistyön Venäjän suuntaan. Syksyllä 2022 alettiin etsiä uusia tapoja, joilla voidaan tehdä yhteistyötä Venäjältä paenneiden toimijoiden kanssa sekä niiden toimijoiden kanssa, jotka Venäjällä vastustavat sotaa ja ovat valmiita tukemaan demokraattista muutosta Venäjällä. Tutustu hankkeisiimme>>
Venäjä-yhteistyö
Suomi-Venäjä-seura tuomitsi Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan heti helmikuussa 2022 ja katkaisi kaiken yhteistyön ja hankkeet, joissa oli mukana Venäjän viranomaistahoja. Seuran toiminnassa korostuvat nyt sodan- ja vihapuheen vastainen työ sekä Venäjän kulttuuritoimijoiden ja toisinajattelijoiden sodanvastaisen toiminnan tukeminen, yhteyksien ylläpitäminen sekä Ukrainasta, Venäjältä ja Valko-Venäjältä paenneiden auttaminen.
Helmikuuhun 2022 asti kannustimme ja autoimme suomalaisia kansalaisjärjestöjä sekä kulttuuri- ja taidekentän toimijoita löytämään sopivan yhteistyökumppanin Venäjältä. Vanhanmuotoinen työ on päättynyt. Tuemme edelleen Venäjä-yhteistyötä tehneiden toimijoiden verkostoitumista sekä pyrimme uudessa tilanteessa löytämään kumppaneita Venäjältä ja Valko-Venäjältä paenneille toimijoille. Etsimme myös tapoja tukea niitä toimijoita, jotka Venäjällä tekevät sodanvastaista työtä ja yrittävät kääntää Venäjää demokratian tielle.
Tarkemmin Venäjä-yhteistyöstä>>
Matkailu
Matkailu on tärkeä osa Suomi-Venäjä-seuran ja sen osastojen toimintaa, sillä parhaiten vieraisiin kulttuureihin tutustuu paikan päällä. Järjestämme laadukkaita kulttuuri- ja seuramatkoja yhdessä vastuullisina matkanjärjestäjinä toimivien matkantoimistojen kanssa. Meille on tärkeää, että matkoillamme pääsee perehtymään syvällisesti kohdemaan kulttuuriin, paikallisiin tapoihin ja ihmisiin. Pyrimme matkoillamme myös tukemaan paikallisia kulttuuri- ja matkailutoimijoita. Joskus matkoilla on mahdollisuus myös perhemajoitukseen, mikä tarjoaa loistavan mahdollisuuden vahvistaa kielitaitoa ja tutustua paikalliseen arkeen. Myös omatoimimatkailun tukeminen on tärkeä osa toimintaamme. Osastomme järjestävät eri puolilla Suomea matkailuiltoja, joissa omatoimimatkailijat jakavat kokemuksiaan ja vinkkejään. Venäjän hyökkäyssodan takia emme järjestä tällä hetkellä matkoja Venäjälle.
Tutustu tämänhetkiseen matkatarjontaamme>>
Suomalainen ei voi matkustaa Venäjälle ilman viisumia. Tarkemmin viisumeista>>
Tarkistathan ulkoministeriön matkustussuositukset ja ohjeet ennen Venäjän-matkalle lähtemistä https://um.fi/matkustustiedote/-/c/RU
Toimintamme rahoitus
Saamme toimintaamme opetus- ja kulttuuriministeriöltä yleisavustusta. Tämän lisäksi rahoittamme toimintaamme jäsenmaksuilla, muulla varainhankinnalla ja sijoitustoiminnalla. Hankkeita toteutamme erillisrahoituksella. Osastot saavat osansa jäsenmaksuista ja käyttävät ne toiminnan toteuttamiseen. Jäsenyys on meille tärkeä tuki.
Tarkemmin taloudesta>>