Kirjoitus on julkaistu 11.2.2025 ilmestyneessä Venäjän Aika-lehdessä
Kulttuuri kulkee 80-vuotiaan Suomi–Venäjä-seuran DNA:ssa. Se oli
ydinpalanen jo SNS:ää perustettaessa. Sen kautta on syntynyt kohtaamisia,
muistoja ja ystävyyksiä suomalaisten ja venäläisten välille. Kulttuuri
on ollut turvallinen, yhdistävä alue, jolla erilaisetkin näkemykset ovat
mahtuneet toimimaan yhdessä.
Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, seurasi myös kulttuurin ideologisoituminen. Venäläiset kulttuurintekijät joutuivat valitsemaan puolensa – ja samalla usein kotimaansa. ”Venäläinen kulttuuri” on aina ollut mosaiikki, joka on koostunut eri aikojen – ja kansojen – kulttuureista. Nyt näyttää siltä, että palat eivät enää runnomallakaan sovi yhteen.
Viimeiset kolme vuotta on ollut hankalaa esitellä venäläistä kulttuuria. Jokaisen tapahtuman kohdalla on täytynyt miettiä, onko se aikaan sovelias ja perehtyä, mitä taustaideologioita kulttuuritoimijalla on. Alkuvaiheessa tuntui joskus siltä, ettei Suomessa saa enää lukea Dostojevskiä tai syödä venäläistä ruokaa. Onneksi keskusteluun on sittemmin tullut moniulotteisuutta.
Venäjällä asuvat kulttuurintekijät joutuvat mukautumaan yhteiskunnan moraalinormeihin. Osa kulttuurista on päättäjien tilaustyötä ja avoimesti sotaa tukevaa. On mahdoton ajatus, että tällaista venäläistä kulttuuria tuotaisiin Suomeen. Siltikin on tärkeää olla kärryillä Venäjälläkin tehtävästä kulttuurista. Yleissivistyksen nimissä voi vilkaista esimerkiksivideon, jossa tämän hetken tähtipoppari Шаман (Shamaani, Jaroslav Dronov) veisaa täydelle torille Venäjän uuden ajan hymniä Я русский (Olen venäläinen) ja kansa laulaa mukana. Paikallaan lienee kuitenkin sisältövaroitus, että patriotismin määrä voi järkyttää herkimpiä – ja vähän muitakin.
Sitten on toinen venäläinen kulttuuri, jota tehdään nyt Venäjän rajojen ulkopuolella. Näkemystensä vuoksi Venäjältä on muuttanut kosolti kulttuurin ammattilaisia, mukaan lukien kulttuuritaivaan tähtinimiä. Tämä joukko hyödyntää ilmaisunvapautta ja yhteistyöverkostoja uudessa ympäristössä. Tälle kulttuurille on ominaista toiveikkuus ja usko hyvään, vaikeuksista huolimatta. Artistit keikkailevat aktiivisesti Euroopassa ja heitä päätyy esiintymään myös kaukaiseen Suomeen. Myös täällä asuu
kulttuurin tekijöitä. Kaikesta tästä kannattaa ottaa ilo irti ja tukea kulttuuria menemällä katsomoon. Samalla kuva venäläisestä kulttuurista päivittyy.
Venäjän Aika-lehden 1/25 teemana on kulttuuri. Esittelemme venäläisen kulttuurin ilmiöitä ja Suomessa asuvia tekijöitä. Lehti palaa tänä vuonna ilmestymään neljä kertaa. Numerot 1 ja 3 jaellaan jäsenille postitse, ja numerot 2 ja 4 on luettavissa sähköisesti jäsenportaalin kautta (pidäthän sähköpostitietosi ajan tasalla). Antoisia lukuhetkiä ja toiveikasta vuotta!
Riku Savonen
Venäjän Ajan päätoimittaja
Suomi–Venäjä-seuran toiminnanjohtaja