Suomi–Venäjä-seura koordinoi hanketta, joka kouluttaa käsityöyrittäjistä kasvuhakuisia liiketoimintaosaajia. Tavoitteena on tarjota liiketoimintajohtamisen työkalupakki, jota yrittäjä voi hyödyntää oman yrityksensä kasvun ja menestyksen rakentamisessa. Koulutuksen sisällöstä vastaa Itä-Suomen yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate.
Hankevaroin järjestettävä maksuton koulutus on osa Euroopan unionin, Suomen ja Venäjän rahoittamaa Northern Crafts ID: Identity development of Northern Crafts –hanketta, jonka tavoitteena on kehittää käsityöyrittäjyyttä Suomessa ja Venäjällä. Käsityöalalla toimivien yrittäjien tarpeiden pohjalta räätälöidyt koulutukset järjestetään Oulussa, Joensuussa ja Petroskoissa.
Käsityöyrittäjissä kasvupotentiaalia
Pienyritysvaltaisella käsityöalalla on tilastojen perusteella paljon potentiaalia. Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n Suhdanne- ja toimialaraportin 2019 mukaan Suomessa toimii noin 6 600 käsityöalan yritystä. Päätoimiset yrittäjät muodostavat noin 45% alan toimijoista ja työllistävät välillisesti noin 14 000 henkilöä. Tämän lisäksi alalla toimii käsityöalalle tunnusomaisesti suuri sivutoimisten ja osa-aikaisten yrittäjien, sekä harrastusluonteisten toimijoiden määrä. Käsityöyrittäjät ovat kasvuhakuisia ja kiinnostuneita kansainvälistymisestä, mutta 61% kyselyyn vastanneista ei koskaan ollut saanut koulutusta tai neuvontaa yritystoimintansa kehittämiseksi.
Koulutustarpeet kartoitetaan kevään aikana
Northern Crafts ID -hankkeen koulutuksen ensimmäinen osio järjestetään syksyllä 2020 ja koulutus jatkuu kevääseen 2021. Hankkeen toteuttamisessa ovat mukana Suomi–Venäjä-seuran ja Itä-Suomen yliopiston lisäksi Etnokulttuurikeskusten ja kulttuuriperintöjärjestöjen yhdistys ECHO, Alkuperäiskansojen ja julkisen diplomatian tukikeskus Nuori Karjala sekä Karelika Ltd Venäjällä. Yhteistyötä tehdään myös muiden alan toimijoiden kanssa.
Kouluttajiksi on tarkoitus tuoda markkinoinnin, myynnin ja kansainvälistymisen huippupuhujia. Jotta koulutustarpeet saadaan selville, pyydettiin kaikkia käsityöalan toimijoita vastaamaan maalis-huhtikuun aikana toteutettuun kyselyyn. Kyselyn tulokset analysoidaan kevään aikana ja niiden pohjalta laaditaan liiketoimintataitoja kehittävän koulutuksen sisältö.
Lisätietoja:
http://kareliacbc.fi/fi/projects/northern-crafts-id-identity-development-northern-crafts
https://www.facebook.com/northerncraftsid/
https://www.instagram.com/northern_crafts_id/
https://vk.com/craftid