Päivitetty 6.5.2022 ja lisätty loppuun Itä-Suomen aluehallintoviranomaisen ohjeet venäläisten sotavainajien hautojen hoitoon liittyen. Lisätty keväällä 2023 aluehallintoviranomaisen 2.3.2023 antamat ohjeet hautojen hoitamisesta.
Suomi–Venäjä-seurassa arvioidaan, että 9.5.2022 juhlinta (Suomessa Eurooppa-päivä, Venäjällä voitonpäivä) tulee nykyisessä sotatilanteessa herättämään normaalivuotta merkittävästi enemmän huomiota niin Suomessa kuin Venäjällä. Suomen venäjänkielisistä osa on ollut huolissaan, että voitonpäivän juhlinta nostattaa lisää vihapuhetta ja aggressioita venäjänkielisiä kohtaan entisestään Suomessa. On oletettavaa, että Suomessakin ainakin pieni joukko on jälleen suunnittelemassa kuolemattomien rykmentin marssin järjestämistä osana voitonpäivän juhlintaa.
Asiantuntijat arvioivat, että Kreml myös tulee hyödyntämään voitonpäivää omassa propagandassaan. Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan: ”Nykyisessä ja kasvavassa eristyksessään Venäjän valtio käyttää erittäin suurella todennäköisyydellä propagandassaan hyväksi kaikkia mahdollisia ulkomaisia tekoja/tapahtumia/lausuntoja – niiden vilpittömistä ja rauhantahtoisista tavoitteistaan huolimatta – joilla se voi osoittaa, että sillä on liittolaisia Venäjän ulkopuolella. Voitonpäivä on erityinen riski, sillä tulemme joka tapauksessa näkemään Kremlin taholta jonkunlaisen väitteen ”voitosta” Ukrainassa 9.5. juhlallisuuksien yhteydessä, tapahtui Ukrainan taistelukentillä mitä tahansa. Eli summa summarum ja suoraan sanottuna: niin pitkää tikkua ei maailmasta löydy, jolla suomalaisten kannattaisi osallistua voitonpäivän viettämiseen millään tavoin tässä tilanteessa.”
On siis vaara, että hyvässä tarkoituksessa toteutettu perinteiden tai vainajien kunnioitus esitetään Venäjällä osana nyt käynnissä olevan sodan propagandaa. Lisäksi Suomessa on odotettavissa laajaa mediakeskustelua aiheesta niin perinteisessä mediassa kuin sosiaalisissa medioissa.
Suomi–Venäjä-seura ei ota osaa 9.5. voitonpäivä-tilaisuuksiin eikä voitonpäivän viettämiseen millään tavalla. Seuran nettisivuilla ei julkaista voitonpäivään liittyviä tapahtumailmoituksia. Seura ei tee tällä hetkellä yhteistyötä Venäjän suurlähetystön tai konsulaattien kanssa. Väärinymmärrysten välttämiseksi seura suosittelee myös itsenäisiä paikallisosastojaan pidättäytymään 9.5. voitonpäivään liittyvien juhlatilaisuuksien järjestämisestä, niihin osallistumisesta sekä aiheeseen liittyvien valokuvien julkaisusta sosiaalisessa mediassa.
Monet Suomi–Venäjä-seuran osastot ovat vuosikymmeniä pitäneet huolta neuvostosotilaiden tai sotavankien haudoista eri puolella Suomea. Jokaisella sotilaalla, kansallisuudesta riippumatta, on humanitäärinen oikeus tulla asianmukaisesti ja kunnioitettavasti haudatuksi, joten osastojen työ puoltaa edelleen paikkaansa. Suomalaisten sotilaiden hautoja on tuhottu Venäjällä. Se että haudat ovat hyvässä kunnossa Suomessa, antaa mallia myös suomalaisten hautojen suojeluun ja kunnostukseen Venäjällä. Suomi-Venäjä-seura kuitenkin katsoo, että nykytilanteessa voitonpäivän juhliminen tai kukkien laskeminen sotaa käyvän Venäjän viranomaisten rinnalla neuvostosotilaiden haudoille ei ole oikein. Sen sijaan 9.5. voidaan viettää Eurooppa-päivää tai Latvian mallin mukaan muistaa Ukrainan sodan uhreja. Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään joka vuosi 9.5. Päivällä juhlistetaan historiallista Schumanin julistusta, jossa Robert Schuman esitti ajatuksensa uudenmuotoisesta poliittisesta yhteistyöstä, jonka ansiosta sota Euroopan maiden välillä olisi mahdoton.
Itä-Suomen aluehallintoviraston viesti 6.5.2022 venäläisten sotavainajien hautojen hoitoon liittyen
Itä-Suomen aluehallintovirasto on saanut toimijoilta tiedusteluja venäläisten sotavainajien hautojen hoitoon liittyen Ukrainan tilanteen takia.
Venäläisten sotavainajien hautojen hoito Suomessa perustuu Suomen hallituksen ja Venäjän federaation hallituksen välillä solmittuun sopimukseen yhteistyöstä toisen maailmansodan seurauksena Venäjällä kaatuneiden suomalaisten sotilaiden ja Suomessa kaatuneiden venäläisten (neuvostoliittolaisten) sotilaiden muiston vaalimisesta, asetus 95/1992. Sopimuksen taustalla on Genevessä 12 päivänä elokuuta 1949 tehtyjen yleissopimusten asianomaiset määräykset.
Sopimuksen mukaan Suomen tasavallan hallitus turvaa Suomen alueella olevien venäläisten (neuvostoliittolaisten) sotilaiden hautapaikkojen ja muistomerkkien ja Venäjän federaation hallitus vastaavasti Venäjän alueella olevien suomalaisten sotilaiden hautapaikkojen ja muistomerkkien suojelun ja oikeuden niiden säilyttämiseksi määräämättömäksi ajaksi. Sopimuspuolet ottavat vastatakseen siitä, että kaatuneiden sotilaiden omaisten mahdollisuudet käydä näillä hautapaikoilla turvataan.
Sopimuspuolten sotilaiden hautapaikkojen hoitoon sisältyy hautapaikkojen kunnostaminen, niiden pitäminen asianmukaisessa kunnossa ja säilyttäminen, muistomerkkien ja muistopatsaiden pystyttäminen, muistolaattojen asettaminen ja hautojen istutustyöt.
Sotavainajiin liittyvän yhteistyön jatkoa on käsitelty yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Viranomaisten kesken on linjattu, että sotavainajayhteistyötä koskevan Suomen ja Venäjän välisen valtiosopimuksen mukaista toimintaa voidaan jatkaa myös nykytilanteessa. Oikeudellisesti on katsottu, että valtiosopimus on edelleen voimassa ja se velvoittaa Suomen valtion hoitamaan hautoja.
Itä-Suomen aluehallintovirasto kannustaakin hoito- ja maanvuokrasopimusten osapuolia jatkamaan toimintaa normaalisti ja hoitosopimusten mukaisesti. Mikäli hoitosopimuksiin on tulossa muutoksia, pyydämme olemaan pikaisesti yhteydessä Itä-Suomen aluehallintovirastoon. Mikäli ko. sotavainajien hautapaikkoihin kohdistuu ilkivaltaa tai muuta epäasiallista toimintaa, siitä on syytä tehdä rikosilmoitus. Pyydämme ilmoittamaan asiasta myös meille.
Lisätietoja hoitokorvauksiin liittyen https://avi.fi/asioi/yritys-tai-yhteiso/luvat-ilmoitukset-ja-hakemukset/hautaus
Aiheeseen liittyviä linkkejä ja taustatietoja:
– Neuvostohautojen hoitamisesta Suomessa:
https://yle.fi/sapmi/3-12132414
https://suomivenajaseura.fi/sotavankien-haudat-lappeenrannassa/
https://osastot.suomivenajaseura.fi/artikkelit/elokuun-lopun-retki-alajoen-vankileirin-maisemiin/
– Uutisia suomalaisten hautojen sotkemisesta Venäjällä:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008702559.html
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kuvat-paljastavat-torkean-ilkivallan-suomalaisten-sodassa-kaatuneiden-muistolaattoja-sotkettiin-venajalla/7739126#gs.v5p3yu
– Eurooppa-päivä Suomessa, viralliset sivut: https://www.eurooppapaiva.fi/
– Latviassa 9.5. päivästä tehtiin laissa Ukrainan sodan uhrien muistopäivän. https://rus.delfi.lv/news/daily/latvia/9-maya-2022-goda-oficialno-den-pamyati-zhertv-v-ukraine-reshil-sejm-provedenie-prazdnichnyh-meropriyatij-zaprescheno.d?id=54223256 https://www.baltictimes.com/latvia_passes_law_to_make_may_9_day_of_remembrance_for_ukraine_war_victims/
– Seura tuomitsi voitonpäivän marssimisen jo vuonna 2017: https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/katri-kulmuni-helsingin-voitonpaivan-kulkue-provokaatio/
Lisätietoja antaa seuran pääsihteeri Niina Sinkko niina.sinkko@venajaseura.com 0404577612.
Suomi–Venäjä-seuran hallitus on käsitellyt ohjeistuksen kokouksessaan 20.4.2022.