Hyväksytty seuran valtuustossa 12.10.2019 ja Patentti- ja rekisterihallituksessa 14.1.2020.
Suomi–Venäjä-seura – Samfundet Finland-Ryssland ry:n
SÄÄNNÖT
I YLEISET SÄÄNNÖKSET
1 §
Seuran nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Suomi–Venäjä-seura – Samfundet Finland-Ryssland ry. Yhdistystä nimitetään näissä säännöissä seuraksi.
Seuran kotipaikka on Helsinki, mutta se toimii koko Suomessa.
Seuran pöytäkirjakielenä on suomi. Toiminnassaan se käyttää sekä suomen että ruotsin kieltä.
2 §
Seuran tarkoitus
Seuran tarkoituksena on edistää Suomen ja Venäjän kansalaisten välistä yhteistyötä, vuorovaikutusta ja ystävyyttä sekä tuottaa ja välittää tätä tukevia palveluita. Seura toimii monipuolisen suomalais-venäläisen kulttuuriyhteistyön laajentamiseksi sekä lähialueiden ja suomensukuisten kansojen suhteiden kehittämiseksi.
3 §
Seuran toimintamuodot
Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura
– kokoaa kansalaisia ja yhteisöjä toimimaan seuran tarkoituksen edistämiseksi eri puolilla Suomea
– järjestää kulttuurivaihtoa, yhteistyöprojekteja, luento- ja muita vastaavia tilaisuuksia ja kokouksia sekä tukee ystävyyskuntatoimintaa,
– julkaisee lehtiä ja kirjallisuutta, pitää yllä seuran toiminnasta ja Venäjä-yhteistyöstä tietoa tarjoavia internet-sivustoja, toimii sosiaalisessa mediassa sekä harjoittaa muuta viestintä- ja tiedotustoimintaa,
– tekee tunnetuksi Venäjää, sen alueen kansoja ja kulttuureita Suomessa,
– tekee tunnetuksi Suomea Venäjällä,
– edistää ja tekee tunnetuksi venäjän ja suomalais-ugrilaisten kielten opetusta ja opiskelua,
– toimii ja on mukana ympäristö-, talous- ja koulutusyhteistyössä,
– ylläpitää Suomen Pietarin Instituuttia.
Seura voi toimintaansa varten omistaa kiinteistöjä ja arvopapereita, toimeenpanna arpajaisia ja rahankeräyksiä, vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja, antaa stipendejä ja lahjoituksia sekä harjoittaa matkailu-, kustannus-, julkaisu-, museo-, konsertti-, taiteilijavälitys-, elokuva- ja teatteritoimintaa sekä tarjota asiantuntijapalveluita. Lisäksi seura voi harjoittaa ravintola-, kioski-, myymälä- ja hotelliliikettä sekä muuta sen toimintaa tukevaa elinkeinotoimintaa.
4 §
Seuran aluetoiminta
Seura ylläpitää aluetoimistoja, jotka tukevat osastojen toimintaa ja edistävät eri Venäjä-toimijoiden yhteistyötä alueellaan. Toimistot ovat myös osastojen apuna niiden keskinäisessä yhteistoiminnassa alueellaan ja yli aluerajojen.
Aluetoimiston yhteistoiminnan koordinaatiota varten voidaan perustaa ohjausryhmä, johon osastot valitsevat edustajansa.
II JÄSENET
5 §
Seuran jäsenet
Seuran jäseninä voivat olla:
1) seuran tarkoituksen hyväksyvät yksityiset henkilöt (henkilöjäsenet), jotka kuuluvat johonkin seuran rekisteröityyn osastoon.
2) seuran toimintaan osallistuvat ja sitä tukevat yksityiset henkilöt (kannatusjäsenet), jotka eivät kuulu mihinkään seuran osastoon,
3) seuran tarkoituksen toteuttamiseksi toimivat rekisteröidyt seuran osastot,
4) muut Suomessa rekisteröidyt tai muutoin oikeuskelpoiset yhteisöt, jotka hyväksyvät seuran tarkoituksen (yhteisöjäsenet).
Aiempien sääntöjen mukaan valitut kunniajäsenet säilyttävät entiset jäsenoikeutensa.
6 §
Jäsenmaksut
Henkilöjäsenet maksavat seuralle valtuuston syyskokouksen päättämän jäsenmaksun. Jäsenmaksuista kertyvistä osastoille maksettavista toiminta-avustuksista päättää valtuusto sääntöjen 14 §:n mukaisesti. Seuran osastot eivät maksa jäsenmaksua. Seuran yhteisöjäsenten jäsenmaksut vahvistaa hallitus valtuuston päätettyä jäsenmaksuperusteista. Hallitus päättää jäsenmaksujen perintätavasta.
7 §
Jäsenen eroaminen
Jäsen voi erota seurasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti seuran hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla eroamisesta kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
Kannatusjäsen voi tehdä eroilmoituksen seuralle.
8 §
Jäsenen erottaminen
Seuran hallitus voi erottaa jäsenen, joka toimii vastoin seuran tarkoitusta tai muuten vahingoittaa seuraa. Päätös edellyttää, että kaksi kolmasosaa annetuista äänistä hallituksen kokouksessa sitä kannattaa. Ennen päätöksen tekemistä asianomaiselle jäsenelle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa. Erotetulla on lisäksi oikeus erottamispäätöksen kumoamiseksi saattaa asia seuran valtuuston ratkaistavaksi jättämällä sitä koskevan kirjelmän hallitukselle neljäntoista päivän kuluessa hallituksen päätöksestä tiedon saatuaan.
Jäsenen, joka on yhden vuoden ajan laiminlyönyt jäsenmaksunsa, hallitus voi katsoa eronneeksi seurasta.
III PÄÄTÖSVALLAN KÄYTTÖ
9 §
Seuran edustajakokous
Ylintä päätäntävaltaa seurassa käyttää neljän vuoden välein järjestettävä edustajakokous. Seuran hallitus kutsuu edustajakokouksen pidettäväksi kyseisen vuoden touko-kesäkuun aikana. Kutsu seuran edustajakokoukseen tai ylimääräiseen edustajakokoukseen on toimitettava kirjeitse tai sähköpostilla ilmoitettuun osaston osoitteeseen vähintään yhtä kuukautta ennen kokousta.
10 §
Edustajakokouksessa päätettävät asiat
Edustajakokouksessa päätetään seuran toimintastrategia sekä aluetoiminnan suuntaviivat edustajakokousten väliseksi ajaksi.
Seuran edustajakokous valitsee seuran valtuuston ja hallituksen edustajakokousten väliseksi toimikaudeksi sekä näiden puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat.
Puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat valitaan, ellei valinta tapahdu yksimielisesti, enemmistövaalilla kukin erikseen.
Lisäksi edustajakokouksessa käsitellään muut seuran hallituksen, valtuuston ja jäsenten esittämät asiat.
11 §
Edustajakokousedustajien valinta
Osastot valitsevat edustajansa edustajakokoukseen siten, että osastolla on oikeus saada yksi edustaja kutakin alkavaa osaston neljääkymmentä jäsentä kohti. Osaston vuosikokous voi antaa äänivaltansa käyttämiseen valtakirjan, jolla seuran nimetty jäsen voi käyttää koko osaston äänivaltaa.
Seuran puheenjohtaja kutsuu yhteisöjäsenten kokouksen koolle valitsemaan edustajansa edustajakokoukseen edustajakokousta edeltävän huhtikuun aikana.
12 §
Seuran valtuusto
Ylintä päätäntävaltaa seurassa edustajakokousten välisenä aikana käyttää sen valtuusto.
Valtuuston sääntömääräinen kokous on kerran vuodessa marras-joulukuussa.
Ylimääräisiä valtuuston kokouksia pidetään, kun seuran hallitus tai valtuusto niin päättävät, tai milloin yksi kymmenesosa valtuutetuista sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii.
Kutsu valtuuston sääntömääräiseen kokoukseen on toimitettava kirjeitse tai sähköpostilla ilmoitettuun osoitteeseen valtuuston jäsenille vähintään yhtä kuukautta ja ylimääräiseen kokoukseen vähintään yhtä viikkoa ennen kokousta.
13 §
Valtuuston jäsenet
Seuran valtuustoon kuuluvat:
– edustajakokouksen valitsemat puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa sekä 33…37 jäsentä ja heille valitut henkilökohtaiset varajäsenet,
– seuran yhteisöjäsenten kokouksessaan valitsemat kolme jäsentä ja heille valitut henkilökohtaiset varajäsenet.
Valtuutettujen tulee edustaa kaikkia seuran maantieteellisiä alueita ja valtuutetuissa tulee olla sekä suomen- että ruotsinkielisiä. Valtuutetuista vähintään yhden tulee edustaa saamelaisväestöä.
Varsinaisen jäsenen ollessa estyneenä tulee varajäsen hänen sijaansa.
14 §
Valtuustossa päätettävät asiat
Valtuuston vuosittaisissa sääntömääräisissä kokouksissa:
– käsitellään hallituksen toimintakertomus edelliseltä kalenterivuodelta,
– esitetään edellisen tilikauden tilikertomus,
– vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä vastuuvelvollisille,
– valitaan seuralle kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa, joista vähintään yhden tilintarkastajan ja varatilintarkastajan tulee olla KHT- tai HTM-tilintarkastaja
– päätetään henkilöjäsenten ja seuran yhteisöjäsenten seuraavan kalenterivuoden jäsenmaksusta,
– päätetään osastojen toiminta-avustusten jakoperusteista ja menettelytavoista,
– päätetään seuran ja alueiden tulo- ja menoarviosta sekä toimintasuunnitelmasta seuraavalle kalenterivuodelle,
– käsitellään muut seuran hallituksen ja jäsenten esittämät asiat.
Valtuuston tehtävänä on lisäksi:
– päättää osastojen mallisäännöistä,
– päättää kiinteistön luovuttamisesta tai kiinnittämisestä taikka seuran toiminnan kannalta huomattavan muun omaisuuden luovuttamisesta,
– valita ja vapauttaa seuran pääsihteeri,
– vahvistaa seuran taloudenhoitoa varten talousohjesääntö.
15 §
Hallituksen valinta
Hallituksen puheenjohtaja ja ensimmäinen ja toinen varapuheenjohtaja valitaan, ellei valinta tapahdu yksimielisesti, enemmistövaalilla kukin erikseen. Ellei ensimmäisellä valintakerralla kukaan ehdokkaista saa ehdotonta enemmistöä, suoritetaan uusintavaali kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä.
Hallituksen jäseniä valittaessa noudatetaan enemmistövaalitapaa.
IV HALLINTO
16 §
Seuran hallitus
Seuran hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, jota kutsutaan seuran puheenjohtajaksi, kaksi varapuheenjohtajaa ja 8…10 jäsentä.
Seuran hallituksen jäsen ei voi toimia valtuuston jäsenenä.
Henkilö voi toimia hallituksen jäsenenä enintään kahden peräkkäisen toimikauden ajan.
Hallituksen jäsenen erotessa tai tullessa pysyvästi estyneeksi valitsee valtuusto hänen tilalleen uuden jäsenen hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, tai jos neljä hallituksen jäsentä sitä puheenjohtajalta kirjallisesti vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään neljä jäsentä.
17 §
Hallituksen tehtävät
Seuran hallituksen tehtävänä on:
– hoitaa yhdistyslain ja seuran sääntöjen sekä valtuuston päätösten mukaan huolellisesti seuran asioita,
– edustaa seuraa,
– päättää uusien jäsenten hyväksymisestä,
– päättää seuran yhteisöjäsenten jäsenmaksuista,
– valmistella ja esitellä edustajakokouksessa ja valtuuston kokouksessa käsiteltävät asiat sekä panna täytäntöön näiden kokousten tekemät päätökset,
– valmistella vastaukset henkilö- ja yhteisöjäsenten tekemiin esityksiin ja tarvittaessa esittää ne käsiteltäväksi valtuustossa tai edustajakokouksessa,
– ottaa ja vapauttaa seuran toimihenkilöt, määritellä heidän tehtävänsä sekä vahvistaa heidän palkkauksensa,
– hoitaa seuran taloutta,
– hoitaa muut seuraa koskevat asiat.
Hallitus voi seuran tarkoitusten edistämiseksi muodostaa jaostoja ja muita toimielimiä sekä vahvistaa niille johtosäännöt.
18 §
Päätöksenteko teknisten apuvälineiden avulla
Hallituksen kokouksiin voidaan kokouksen koollekutsujan päätöksellä osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus on voitava selvittää tavallisessa kokouksessa noudatettaviin menettelyihin verrattavalla tavalla.
19 §
Seuran nimen kirjoittaminen
Seuran nimen ovat oikeutetut kirjoittamaan hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtajat, pääsihteeri ja muut seuran hallituksen nimeämät toimihenkilöt kaksi yhdessä.
20 §
Tilikausi
Seuran tilikausi on tammikuun 1. päivästä joulukuun 31. päivään.
V MUITA SÄÄNNÖKSIÄ
21 §
Sääntöjen muuttaminen
Näiden sääntöjen muuttaminen edellyttää, että muutosta kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä siinä varsinaisessa tai ylimääräisessä seuran edustajakokouksessa, jossa asiasta päätetään. Sääntöjen muuttamisesta on kokouskutsussa mainittava.
22 §
Seuran purkaminen
Seuran purkaminen edellyttää, että purkamisesitystä on kannattanut vähintään kolme neljäsosaa annetuista äänistä siinä seuran varsinaisessa tai ylimääräisessä valtuuston kokouksessa, jossa asiasta päätetään. Seuran purkautuessa sen omaisuus luovutetaan toimintaan, joka mahdollisimman läheisesti vastaa seuran tarkoitusta.