Hyväksytty seuran edustajakokouksessa 17.6.2023 ja rekisteröity PRH:ssa 2.8.2023.
Suomi–Venäjä-seura – Samfundet Finland-Ryssland ry:n
SÄÄNNÖT
I YLEISET SÄÄNNÖKSET
1 § Seuran nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Suomi–Venäjä-seura ry, Samfundet Finland-Ryssland rf. Yhdistystä nimitetään näissä säännöissä seuraksi.
Seuran kotipaikka on Helsinki, mutta se toimii koko Suomessa.
Seuran pöytäkirjakielenä on suomi. Toiminnassaan se käyttää sekä suomen että ruotsin kieltä.
2 § Seuran tarkoitus
Suomi–Venäjä-seura on kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää kansalaisten välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Seura toimii asiantuntijana erityisesti kielten, kulttuurien ja kansalaisyhteistyön aloilla tuottaen niihin liittyvää tietoa ja toimintaa. Suomalaisena kansalaisjärjestönä seura edistää rauhaa ja ihmisten keskinäistä ymmärrystä sekä huomioi vähemmistö- ja tasa-arvonäkökulmia.
3 § Seuran toimintamuodot
Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura
– kokoaa kansalaisia ja yhteisöjä toimimaan seuran tarkoituksen edistämiseksi eri puolilla Suomea
– toteuttaa kulttuuritoimintaa ja hankkeita sekä järjestää tilaisuuksia
– osallistuu julkiseen keskusteluun sekä tuottaa tietoa toiminnastaan sähköisiin ja paperisiin kanaviin
– tuottaa tietoa Venäjästä, sen historiasta, alueen kansoista ja kulttuureista,
– tuottaa tietoa muista alueista, joilla venäjän kieltä puhutaan enemmistö- tai vähemmistökielenä
– edistää venäjän ja suomalais-ugrilaisten kielten opiskelua sekä tekee tunnetuksi muita venäjänkielisillä alueilla puhuttavia kieliä,
– osallistuu suomalaisiin ja kansainvälisiin eri alojen verkostoihin ja tekee tunnetuksi suomalaista kansalaisyhteiskuntaa
– voi toimia ylläpitäjänä tai taustaorganisaationa toimialaansa liittyville organisaatioille
Seura voi toimintaansa varten omistaa kiinteistöjä ja arvopapereita, toimeenpanna arpajaisia, rahankeräyksiä sekä joukkorahoituskampanjoita, vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja, antaa stipendejä ja lahjoituksia sekä harjoittaa matkailu-, kustannus-, julkaisu-, museo-, konsertti-, taiteilijavälitys-, elokuva- ja teatteritoimintaa sekä tarjota asiantuntijapalveluita. Lisäksi seura voi harjoittaa ravintola-, kioski-, myymälä- ja hotelliliikettä sekä muuta sen toimintaa tukevaa elinkeinotoimintaa.
4 § Seuran aluetoiminta
Seura ylläpitää sen tarkoitusta edistävää aluetoimintaa.
Jos alueen osastot päättävät valita alueelleen ohjausryhmän, se toimii seuran hallituksen apuna alueellisen yhteistyön asiantuntijatyöryhmänä.
Mikäli jollakin alueella ei valita ohjausryhmää, mutta seuran hallitus katsoo sellaisen tarpeelliseksi, hallitus voi itse nimetä tai delegoida edustajakokouksen nimettäväksi aluetyöryhmän puheenjohtajan ja/tai jäsenet.
II JÄSENET
5 § Seuran jäsenet
Seuran jäseninä voivat olla:
1) seuran tarkoituksen hyväksyvät yksityiset henkilöt (henkilöjäsenet), jotka kuuluvat johonkin seuran rekisteröityyn osastoon.
2) seuran toimintaan osallistuvat ja sitä tukevat yksityiset henkilöt (kannatusjäsenet), jotka eivät kuulu mihinkään seuran osastoon,
3) seuran tarkoituksen toteuttamiseksi toimivat rekisteröidyt seuran osastot,
4) muut Suomessa rekisteröidyt tai muutoin oikeuskelpoiset yhteisöt, jotka hyväksyvät seuran tarkoituksen (yhteisöjäsenet).
Aiempien sääntöjen mukaan valitut kunniajäsenet säilyttävät entiset jäsenoikeutensa.
Tämän pykälän kohdassa 3) mainittujen seuran rekisteröityjen osastojen uudet nimimuodot sekä poikkeamat osastojen mallisäännöistä käsittelee seuran hallitus.
6 § Jäsenmaksut
1) Henkilöjäsenet maksavat seuralle hallituksen vuosittain päättämän jäsenmaksun.
2) Kannatusjäsenet maksavat hallituksen vuosittain päättämän jäsenmaksun tai itse määrittämänsä suuremman maksun.
3) Seuran osastot eivät maksa jäsenmaksua. Jäsenmaksuista kertyvistä osastoille maksettavista toiminta-avustuksista päättää hallitus sääntöjen 14 §:n mukaisesti.
4) Seuran yhteisöjäsenten jäsenmaksut päättää hallitus. Hallitus päättää jäsenmaksujen perintätavasta.
7 § Jäsenen eroaminen
Jäsen voi erota seurasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti seuran hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla eroamisesta kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Hallitus voi päättää, että ilmoituksen voi tehdä myös muuten todisteellisesti ja että myös muu hallituksen nimeämä voi ottaa vastaan ilmoituksen.
8 § Jäsenen erottaminen
Seuran hallitus voi erottaa jäsenen, joka toimii vastoin seuran tarkoitusta tai muuten vahingoittaa seuraa. Päätös edellyttää, että kaksi kolmasosaa annetuista äänistä hallituksen kokouksessa sitä kannattaa. Ennen päätöksen tekemistä asianomaiselle jäsenelle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa.
Erotetulla on lisäksi oikeus erottamispäätöksen kumoamiseksi saattaa asia seuran edustajakokouksen ratkaistavaksi jättämällä sitä koskevan kirjelmän hallitukselle neljäntoista päivän kuluessa hallituksen päätöksestä tiedon saatuaan.
Jäsenen, joka on yhden kalenterivuoden ajan laiminlyönyt jäsenmaksunsa, hallitus voi katsoa eronneeksi seurasta.
III PÄÄTÖSVALLAN KÄYTTÖ
9 § Seuran edustajakokous
Ylintä päätäntävaltaa seurassa käyttää edustajakokous.
Seuran hallitus kutsuu varsinaisen edustajakokouksen pidettäväksi vuosittain huhti-lokakuun aikana. Ylimääräisiä edustajakokouksia voidaan pitää hallituksen niin päättäessä. Kutsu seuran edustajakokoukseen tai ylimääräiseen edustajakokoukseen on toimitettava kirjeitse tai sähköpostilla ilmoitettuun osaston osoitteeseen vähintään yhtä kuukautta ennen kokousta.
10 § Edustajakokouksessa päätettävät asiat
Edustajakokouksen vuosittain päätettävät asiat:
– toimintakertomus edelliseltä kalenterivuodelta,
– edellisen tilikauden tilikertomus,
– tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntämisestä vastuuvelvollisille päättäminen,
– hallituksen valmistelemien toimintasuunnitelman sekä talousarvion vahvistaminen kuluvalle kalenterivuodelle,
– tilintarkastajien valinta: valitaan seuralle tilintarkastaja sekä varatilintarkastaja tai vaihtoehtoisesti tilintarkastusyhteisö.
Edustajakokouksessa päätetään lisäksi joka toinen vuosi:
– hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajien, jäsenten ja varajäsenten valinta edustajakokousten väliseksi toimikaudeksi,
– hallituksen niin esittäessä puheenjohtajan ja/tai jäsenten tai 14 §:ssä mainittuihin hallituksen päättämiin työryhmiin.
Edustajakokouksen tehtävänä on lisäksi:
– säännöistä ja osastojen mallisäännöistä päättäminen,
– kiinteistön luovuttamisesta tai kiinnittämisestä taikka toiminnan kannalta huomattavan muun omaisuuden luovuttamisesta päättäminen,
– toiminnanjohtajan valinta ja vapauttaminen,
– taloudenhoitoa varten laadittavan talousohjesäännön vahvistaminen,
– tarvittaessa seuran strategian päivittäminen.
Lisäksi edustajakokouksessa käsitellään muut seuran hallituksen ja jäsenten esittämät asiat.
11 § Edustajakokousedustajien valinta
Osastot valitsevat edustajansa edustajakokoukseen siten, että osastolla on oikeus saada yksi äänioikeutettu edustaja kutakin alkavaa neljääkymmentä edellisvuoden lopussa jäsenmaksunsa maksanutta tai jäsenmaksusta vapautettua jäsentä kohti. Kukin seuran yhteisöjäsen voi nimetä yhden äänioikeutetun edustajan kokoukseen.
12 § Hallituksen valinta
Hallituksen puheenjohtajaa, ensimmäistä ja toista varapuheenjohtajaa, hallituksen jäseniä ja varajäseniä valittaessa noudatetaan enemmistövaalitapaa, jollei valinta tapahdu yksimielisesti.
IV HALLINTO
13 § Seuran hallitus
Seuran hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, jota kutsutaan seuran puheenjohtajaksi, kaksi varapuheenjohtajaa ja 8-10 jäsentä. Lisäksi edustajakokous voi valita 1-5 varajäsentä. Puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan tullessa pysyvästi estyneeksi, hallitus valitsee keskuudestaan korvaajan hallituskauden loppuun asti. Hallituksen jäsenen tullessa pysyvästi estyneeksi tai siirtyessä puheenjohtajaksi tai varapuheenjohtajaksi edustajakokouksen valintajärjestyksessä seuraava varajäsen astuu hänen tilalleen.
Henkilö voi toimia hallituksen jäsenenä enintään kolmen peräkkäisen toimikauden ajan.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, tai jos neljä hallituksen jäsentä sitä puheenjohtajalta kirjallisesti vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään neljä jäsentä.
14 § Hallituksen tehtävät
Seuran hallituksen tehtävänä on:
– hoitaa yhdistyslain ja seuran sääntöjen sekä edustajakokouksen päätösten mukaan huolellisesti seuran asioita,
– edustaa seuraa,
– päättää seuran jäsenmaksuista ja niiden jakoperusteista osastoille,
– valmistella ja esitellä edustajakokouksessa käsiteltävät asiat sekä panna täytäntöön kokouksen tekemät päätökset,
– valmistella vastaukset henkilö- ja yhteisöjäsenten tekemiin esityksiin ja tarvittaessa esittää ne käsiteltäväksi edustajakokouksessa,
– ottaa ja vapauttaa seuran toimihenkilöt, määritellä heidän tehtävänsä sekä vahvistaa heidän palkkauksensa,
– hoitaa seuran taloutta,
– päättää seuran aluerahastojen käytöstä osana talousarvion valmistelua alueiden nimeämiä ohjausryhmiä tai edustajia kuullen
– hoitaa muut seuraa koskevat asiat.
Hallitus voi seuran tarkoitusten edistämiseksi muodostaa työryhmiä sekä vahvistaa niille säännöt.
15 § Päätöksenteko teknisten apuvälineiden avulla
Kokouksiin voidaan kokouksen koollekutsujan päätöksellä osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus on voitava selvittää tavallisessa kokouksessa noudatettaviin menettelyihin verrattavalla tavalla.
Kokouksista pidetään pöytäkirjaa, jonka allekirjoittaa puheenjohtaja ja sihteeri sekä kokouksen valitsemat pöytäkirjantarkastajat. Allekirjoittaminen voidaan toteuttaa sähköisten välineiden avulla.
Jos hallitus niin katsoo, se voi tehdä päätöksiä kokousta pitämättä sähköpostitse tai muulla hallituksen päättämällä tavalla. Päätökset on tässäkin tapauksessa kuitenkin kirjattava, varmennettava ja säilytettävä luotettavasti.
16 § Seuran nimen kirjoittaminen
Seuran nimen ovat oikeutetut kirjoittamaan hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtajat, toiminnanjohtaja ja muut seuran hallituksen nimeämät toimihenkilöt kaksi yhdessä.
17 § Tilikausi
Seuran tilikausi on tammikuun 1. päivästä joulukuun 31. päivään.
V MUITA SÄÄNNÖKSIÄ
18 § Sääntöjen muuttaminen
Näiden sääntöjen muuttaminen edellyttää, että muutosta kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä siinä varsinaisessa tai ylimääräisessä seuran edustajakokouksessa, jossa asiasta päätetään. Sääntöjen muuttamisesta on kokouskutsussa mainittava.
19 § Seuran purkaminen
Seuran purkaminen edellyttää, että purkamisesitystä on kannattanut vähintään kolme neljäsosaa annetuista äänistä siinä seuran varsinaisessa tai ylimääräisessä edustajakokouksessa, jossa asiasta päätetään. Seuran purkautuessa sen omaisuus luovutetaan toimintaan, joka mahdollisimman läheisesti vastaa seuran tarkoitusta.
Patentti- ja rekisterihallituksen ennakkotarkastamat 12.6.2023 (Diaarinumero: 2023/764424Y)
Suomi–Venäjä-seuran edustajakokouksen hyväksymät 17.6.2023
Edustajakokouksen 17.6.2023 päätöksellä säännöt astuvat voimaan heti. Kokous päätti, että nykyinen
hallitus jatkaa vuoden 2024 edustajakokoukseen asti, josta alkaen hallitus valitaan joka toinen vuosi.