Tiedote
Suomi–Venäjä-seura kokoontui lauantaina 26.9.2020 edustajakokoukseen, joka järjestettiin koronavarotoimet huomioiden seitsemällä paikkakunnalla samanaikaisesti etäyhteyksiä hyödyntäen. Kokouksen päälähetys oli Helsingissä. Edustajakokous oli määrä järjestää toukokuussa, mutta sitä jouduttiin lykkäämään koronatilanteen takia.
Edustajakokouksessa seuralle hyväksyttiin uusi strategia. Uusi strategia painottaa monipuolisten Venäjä-yhteyksien luomista ja toiminnassa huomioidaan aiempaa monipuolisemmin eri ikäryhmät. Tavoitteena on kehittyä entistä monipuolisemmaksi järjestöksi, joka järjestää mukaansatempaavaa toimintaa kaikille ikäryhmille ympäri Suomen ja rajojen yli. Pääsihteeri Niina Sinkko on erittäin tyytyväinen seuran uudistusten etenemisestä. ”Olemme vuoden 2019 sääntöuudistusten ja tämän edustajakokouksen päätösten jälkeen selkeästi yksi entistä yhtenäisempi kokonaisuus”, Sinkko sanoo. ”Pääasiallinen toimintamme on edelleen kulttuurikentällä ja ruohonjuuritason kontakteissa. Paikallinen osaaminen ja vahvat alueiden siteet Venäjään on meidän vahvuutemme”, hän jatkaa.
Seuralla on edelleen monta erityistehtävää perinteisen ystävyysseuratoiminnan lisäksi. Seura toimii venäjän kielen opetuksen puolestapuhujana Suomessa, työskentelee suomalais-ugrilaisten kansojen kattojärjestönä, hallinnoi Suomen Pietarin instituuttia sekä järjestää vuosittain suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin. Suomi–Venäjä-seuralla on myös merkittävä rooli ystävyyskuntatoiminnassa ja erilaisissa Suomen ja Venäjän välisissä hankkeissa.
Seuran edustajakokous valitsi puheenjohtajaksi Keskustan puheenjohtajakilpailussa suomalaisille hyvin tutuksi tulleen Petri Honkosen. Honkonen pitää hyvänä sitä, että seura tuo entistä enemmän ajankohtaisia kysymyksiä esiin, kuten esimerkiksi ympäristöön liittyviä näkökulmia. Honkonen haluaa tutustua Suomen eri alueiden Venäjä-yhteyksiin. Tähän luonteva yhteys tarjoutuu mm. ystävyyskuntatoiminnan kautta. Honkonen jakaa huolen vähäisestä venäjän kielen opiskelun tilanteesta ja nuorten vähenevästä Venäjä-osaamisesta. ”Suomi–Venäjä-seuralla voi jatkossa olla aiempaa näkyvämpi rooli nuorten Venäjä-kontaktien luomisessa. Naapurimaa on aina hyvä tuntea”, Honkonen pohtii.
Koronapandemian takia Venäjän raja on ollut kiinni ja monia perinteisiä toimintatapoja on jouduttu rajoittamaan. Vuoden aikana seura on onnistunut kuitenkin siirtämään toimintaa monipuolisesti verkkoon ja virtuaalisesti toteutettavaksi. Tässä sekä pääsihteeri Sinkko että uusi puheenjohtaja näkevät tulevaisuudessakin uusia mahdollisuuksia seuratoiminnalle. ”Saamme laajemmin yhteyksiä ympäri Venäjää. Meillä on nyt jo hyviä kokemuksia virtuaalisista elokuvaesityksistä, lukupiireistä ja konserteista. Tulossa on luentoja kirjailijoiden kanssa ja kulttuurimatkoja kotisohvalta käsin”, Sinkko kertoo. Virtuaaliset toimintatavat voivat madaltaa kynnystä tulla mukaan muuhunkin toimintaan. ”Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaamme, joko kotisohvalta virtuaalisesti tai mukaan erilaisiin tapahtumiin. Kunpa vain koronatilanne pian hellittäisi.”, pääsihteeri summaa.
Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajana toimi 9.6.2019 asti Katri Kulmuni, joka luopui tehtävästään elinkeinoministerinä aloittaessaan. 26.9.2020 järjestetyssä edustajakokouksessa hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Petri Honkonen ja valtuuston puheenjohtajaksi Tiina Lepistö.
Jarmo Airaksinen sanoo
Milloinkahan on nähtävissä valtuuston jäsenten. Nimet paikkakunnittain SVS:n sivuilla?
Sisko Ruponen sanoo
Hei!
Uuden valtuuston jäsenten nimet on nyt julkaistu kotisivuillamme osoitteessa: https://suomivenajaseura.fi/yhteystiedot/valtuusto/
Antti Nokso-Koivisto sanoo
Onnea uudelle puheenjohtajalle.
Ahti Karjalainen sanoo
Teidän seuranne on täysi vitsi.
Niin pitkään kun Venäjä käy sotaa Ukrainassa, polkee vähemmistöjen oikeuksia sekä vähät välittää kansainvälisistä laeista, niin voitte tunkea seuranne sinne minne ei aurinko paista.
Tv. Kainuulainen Venäjän nöyristelyyn vittuuntunut mies.
Markku Kemppainen sanoo
Tee itse parempi.
Markku Kemppainen sanoo
Rähjääminen on vain niin helppoa, mutta tekeminen muuta.
Sisko Ruponen sanoo
Hyvä Ahti! Suomi-Venäjä-seuran linja Krimin suhteen ei eroa Suomen virallisesta linjasta, eikä seuramme tunnusta Krimin laitonta liittämistä Venäjään.
Olemme useiden hankkeiden kautta tukeneet Venäjällä asuvien suomalais-ugrilaisten kansojen kielen ja kulttuurin säilymistä sekä kouluttaneet venäläisiä kansalaisjärjestöjä ja kansalaisaktiiveja, jotta he voisivat paremmin puolustaa vähemmistöjen oikeuksia. Olemme tukeneet myös muita vähemmistöjä erilaisten hankkeiden ja muun yhteistyön kautta.
Emme pysty vaikuttamaan Venäjän viralliseen politiikkaan ja linjaan, mutta pystymme tukemaan ja tekemään yhteistyötä venäläisten järjestöjen ja kansalaisaktiivien, taiteilijoiden, kirjailijoiden, yhteiskunnallisten ajattelijoiden, tiedemiesten ja muiden ruohonjuuritason henkilöiden kanssa ja tätä kautta dialogissa ja yhteistyössä tuomaan esille meille suomalaisille tärkeitä arvoja ja asioita Venäjällä.
Ystävällisin terveisin, Sisko Ruponen, Suomi-Venäjä-seuran tiedottaja
Jouko Kuismin sanoo
Hyvä vastaus! Venäjällä asuu paljon hienoja ihmisiä, joita olen saanut tavata mm työasioissa. Ei meidän tarvitse harrastaa vihanpitoa, vaikka kansainvälisessä politiikassa olisikin erimielisyyksiä.
Kalevi Hölttä sanoo
Minkä lain vastainen se Krimin palauttaminen Venäjään oli, verrattuna Kosovon irrottamiseen pommituksin Serbiasta? Mielestäni seuran ei pitäisi sekoilla politiikassa, eikä myöskään levittää poliittista Venäjän aika -lehteä. Venäjällä on muitakin kuin niitä vähemmistöjä.