Partnerit
Etnokulttuurikeskusten ja kulttuuriperintöjärjestöjen yhdistys ECHO (pääpartneri)
Alkuperäiskansojen ja julkisen diplomatian tukikeskus Nuori Karjala
Karelika Ltd
Itä-Suomen Yliopisto, Jatkuvan oppimisen keskus
Suomi–Venäjä-seura
Hankkeen tavoite on lisätä käsityöyrittäjien roolia rajanylittävässä talouskehityksessä
Karelia CBC -ohjelman Kasvava rajanylittävä yritysyhteistyö -toimintalinjasta rahoitettava Northern Crafts ID: Identity development of Northern Crafts -hanke alkoi 1.1.2020 ja kestää 30.6.2022 asti. Hankkeen tavoite on lisätä käsityöyrittäjien roolia talouskehityksessä vahvistamalla käsityöyrittäjien liiketoimintaosaamista Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa sekä Venäjällä Karjalan Tasavallassa.
Karjalan Tasavallassa vuonna 2018 ECHO:n tekemä tutkimus osoitti, että monilla Karjalan maaseutualueilla ei ole käsityöläisille tarvittavaa tukea tarjolla ja he kokevat omat liike-elämäntaitonsa riittämättömiksi. Kyselyyn vastasi 121 käsityöläistä, joista kahdella prosentilla oli rekisteröity käsityöalan yritys. Kaikki vastanneet halusivat kuitenkin saada tuloja käsityötoiminnastaan.
Suomessakin pienyritysvaltaisella käsityöalalla on tilastojen perusteella paljon potentiaalia. Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n Suhdanne- ja toimialaraportin 2019 mukaan Suomessa toimii noin 6 600 käsityöalan yritystä. Päätoimiset yrittäjät muodostavat noin 45 prosenttia alan toimijoista ja työllistävät välillisesti noin 14 000 henkilöä. Tämän lisäksi alalla toimii käsityöalalle tunnusomaisesti suuri sivutoimisten ja osa-aikaisten yrittäjien, sekä harrastusluonteisten toimijoiden määrä. Käsityöyrittäjät ovat kasvuhakuisia ja kiinnostuneita kansainvälistymisestä, mutta 61 prosenttia raportin kyselyyn vastanneista ei koskaan ollut saanut koulutusta tai neuvontaa yritystoimintansa kehittämiseksi.
Koulutusta käsityöyrittäjien tarpeisiin
Northern Crafts ID -hanke tarjoaa monipuolista koulutusta liiketoiminnan alalta käsityöyrittäjille ja alalle aikoville toimijoille. Kouluttajiksi on tarkoitus tuoda markkinoinnin, myynnin ja kansainvälistymisen huippupuhujia. Koulutuksen ensimmäinen osio järjestetään syksyllä 2020. Siinä perehdytään mm. yrityksen johtamiseen, markkinointiin, myynninedistämiseen, palvelusuunnitteluun ja tuotekehitykseen.
Koulutuksen toinen osio järjestetään keväällä 2021. Siinä syvennytään mm. käsityöperinteiden säilyttämiseen ja edistämiseen, perinteisten käsityötuotteiden hyödyntämiseen tuotekehityksessä sekä käsityö- ja matkailualan väliseen yhteistyöhön.
Jotta alan tarkemmat koulutustarpeet saadaan selville, hankkeessa toteutetaan käsityöyrittäjille suunnattu kysely maalis-huhtikuussa 2020. Käsityöyrittäjien tarpeiden pohjalta räätälöity koulutus järjestetään Oulussa, Joensuussa ja Petroskoissa.
Hanke tarjoaa mahdollisuuden rajanylittävään verkostoitumiseen
Koulutuksen lisäksi hankkeessa tarjotaan osallistujille mahdollisuus päästä käsityömessuille myymään tuotteitaan sekä osallistua suomalaisten ja venäläisten käsityöyrittäjien yhteisiin työpajoihin. Lisäksi hankkeessa järjestetään webinaareja ja asiantuntijaseminaareja. Petroskoihin perustettu konsulttikeskus tarjoaa monipuolista apuaan käsityöläisille. Valitettavasti koronaviruspandemian vuoksi konsulttikeskus on tällä hetkellä suljettu.
Hankkeen aikana julkaistaan verkossa käsityöläisille suunnattu käsikirja. Käsikirja sisältää lukijaystävällisiä neuvoja aloittelevalle yrittäjälle ottaen huomioon käsityön ja aineettoman kulttuurin erityispiirteet.
Lisätietoa hankkeesta ja sen toiminnoista hankkeen omilta nettisivuilta.
Hanketta voi seurata sosiaalisessa mediassa:
https://www.facebook.com/northerncraftsid/
https://www.instagram.com/northern_crafts_id/
https://vk.com/craftid