Turisti tarvitsee matkallaan paikallista valuuttaa, vaikka kansainvälinen luottokortti tai Visa Electronkin auttaa pitkälle. Suomessa rahaa voi vaihtaa esimerkiksi Helsingin rautatieasemalla sijaitsevissa rahanvaihtopisteissä ja junassakin toimii valuutanvaihtokärry. Rahanvaihtajat kulkevat junan läpi pariin otteeseen huudellen kuin torikauppiaat. Kannattaa toimia nopeasti! Yleisesti ottaen valuuttakurssi on Venäjällä vaihtaessa hieman Suomen tai junan kursseja edullisempi, eli yhdellä eurolla saa ruplan tai kaksi enemmän Venäjän puolella.
Pietarissa ruplia puolestaan saa vaikkapa automaatista. Automaatteja on jokaisella metroasemalla välittömästi sisäänkäynnin läheisyydessä. Ne toimivat samalla periaatteella kuin pankkiautomaatit Suomessa. Korttiaukko on jossakin oikealla ja kun laite on tunnistanut kortin ulkomaalaiseksi kortiksi, se tarjoaa eri kielivaihtoehtoja (yleensä englanti, ranska, saksa, venäjä, ja näistä ainakin englantia). Withdrawl-sana tarkoittaa sitä, että haluat nostaa rahaa automaatista. Usein automaatti tarjoaa valmiiksi jotain summaa, tai sitten siihen voi näpytellä tarpeelliset numerot. HUOM: joillakin automaateilla saattaa olla maksimisumma, minkä kerralla voi nostaa. Pääsiäismatkalla Pietarissa törmäsin automaattiin, jonka maksimi oli 6 000 ruplaa eli sen hetkisellä kurssilla noin 92 euroa kerralla. Rahan nosto automaatista maksaa jonkin verran riippuen oman pankin kuluista.
Pietarissa on mahdollista vaihtaa rahaa myös pankissa, jolloin mukaan pitää ottaa passi. Lisäksi kaupungilla on satunnaisia rahanvaihtopisteitä, jotka tosin ovat vähenemässä päin ja näissäkin vaaditaan passia rahanvaihtoa varten. Myös joidenkin hotellien aulassa olevat automaatit vaihtavat rahaa euroista rupliksi. Rahaa vaihtaessa kannattaa pyytää reilusti pieniä seteleitä, eli 100 ja 500 ruplan rahoja. Viiden tuhannen ruplan seteli on jo niin iso, että sillä ei oikeastaan voi maksaa kuin seurueen ravintolaillallisen tai isot ostokset kaupassa. Luottokortit ja Visa Electron toimivat yleisesti ottaen ruoka- ja vaatekaupoissa sekä isoissa ketjuravintoloissa, mutta pienissä ravintoloissa on syytä varautua käteismaksuun.
Hannu Savolainen sanoo
Venäjällä on pankkiautomaattien lisäksi myös samannäköisiä automaatteja, joista ei saa rahaa. Ne on tarkoitettu prepaid kännykkäliittymien lataamiseen. Ne tunnistaa siitä, että niistä puuttuu leveä raha-aukko ja että niissä on iso joukko eri teleoperaattoreiden logoja.
Ainakin Nordean asiakkaiden kannattaa tarkistaa ennen matkaa, että kortin maaraja on koko maailma (oletus). Muuten kortti ei toimi Venäjällä.
Mauno Rajala sanoo
En ole ollut koskaan niin pienessä hotellissa etteikö Visa Elektron tai MasterCard olisi käynyt ja olen kyllä ollut aika pienissäkin hotelleissa.
Mutta hyvä tietää tämäkin.
Satu Koponen sanoo
Kiitos kommentista! On totta, että dokumentteja ei aina kysytä, mutta siihen on kuitenkin varauduttava. Itselleni sattui pari vuotta sitten niin, että passi oli hotellilla rekisteröintiä varten ja menin kulman taakse vaihtamaan rahaa maksaakseni sen hotellin. En saanut vaihdettua euroja rupliksi, vaan jouduin juoksemaan takaisin hotellille ja pyytämään passin. Rahanvaihtopiste oli juuri sulkeutumassa ja hotelli piti maksaa saapumispäivänä. Vain käteinen kelpasi. Tämä muuten on yleistä pienissä hotelleissa; ne kelpuuttavat vain käteistä.
Jenni K sanoo
Oman kokemuksen mukaan passia ei rahanvaihdossa useinkaan tarvita, edes pankeissa. Toki jos kyse pn isommista summista niin sitten voidaan papereita kysellä, mutta ainakaan 270€ vaihdossa eivät dokumentit kiinnostaneet.