Mietitkö, että onko otsikon Rossotrudnichestvo matkatoimisto Intouristin kilpailija?
Vastaus on EI. Tosin sekä Intourist että Rossotrudnichestvo on perustettu Venäjän kahden johtajan eri aikoina antamilla dekreeteillä.
Rossotrudnichestvon voinee insinöörismies suomentaa omintakeisella sanalla Venäjäyhteistyö. Se on itsenäinen Venäjän Federaation virasto, joka kuitenkin toimii juridisesti ulkoministeriön alaisuudessa. Englanniksi virastoa kuvavaa lauseke on seuraavanlainen The Federal Agency for the Commonwealth of Independent States, Compatriots Living Abroad and International Humanitarian Cooperation. Helposti hahmoitettavissa oleva kokonaisuus, vai mitä? Viraston toimenkuva on siis ajaa entisissä neuvostomaissa asuvien ihmisten asioita ja kehittää humanitaarista yhteistyötä. Tämän lisäksi virasto järjestää eri maiden delegaatiolle tutustumisvierailuja Venäjälle, jollaiselle pääsimme osallistumaan marraskuun 2013 alkupuolella.
Uusi sukupolvi tutustumassa Moskovaan
Uudeksi sukupolveksi nimetty delegaatiomme koostui 25 henkilöstä. Viidestä pohjoismaasta oli jokaisesta viisi osallistujaa iältään 25−35 vuotta. Joukkoon mahtui tutkijoita, yrittäjiä, toimihenkilöitä, kulttuurituottajia, opiskelijoita, poliitikkoja ja psykologi. Lisäksi järjestävän viraston taholta oli kolme ikäistämme organisoimassa vierailuja ja he myös tulkkasivat englanniksi. Tulevaisuuden toivot olivat kuulleet matkasta varsin eri tavoin, osa ystävyysseuran kautta (kuten Suomi-Venäjä-Seura), osa työnantajan toimesta ja muutama kaverin kaverilta. Siten myös odotukset viikolle olivat erilaiset, mutta yhdistävänä teemana oli Barents ja arktinen alue.
Alkuviikon (su-ke) vietimme Moskovassa vieraillen mm. Luonnonvaraministeriössä, Ulkoministeriössä, Rossotrudnichestvossa, Parlamentin liittoneuvostossa. Näissä vallanhuoneissa monikansallinen delegaatiomme esitti haastavia kysymyksiä hallinnon edustajille. Huolimatta siitä, että jotkin kysymyksistä olivat asetelmaltaan provosoivia, vastasivat isäntämme diplomaattisesti. Keskusteluaiheina olivat mm. yhteistyön kehittämisen, koillisväylä, arktisen alueen luonto ja vähemmistökansat kulttuureineen, homolaki, monarkia, kasvihuoneilmiö ja luonnonvarat. Noista aiheista saimme varsin hyvät keskustelut niin virallisen osuuden aikana, mutta myös illalla epävirallisissa ns. jälkilöylyissä.
Kulttuuriohjelmaksi pääkaupungissa meille oli järjestetty vierailu Kremlin asehuoneeseen, Tretjakovin galleriaan ja laaja bussiajelu ympäri Moskovan hyvän oppaan kera. Saimme kuulla missä Kremlin saattueessa kulkevat mustat länsiautot tankkaavat ja salaisten metrolinjojen sijainnit, sekä paljon mielenkiintoisia tarinoita. Iloksemme vierailumme aikana oli museoiden yö ja osa delegaatiostamme vieraili osoitteessa Tverskaja 21 sijaitsevassa Venäjän nykyhistorian museossa, joka aiemmin oli Vallankumouksen museo. Vallankumouksellista oli myös se, että eräänä iltana kuuden hengen suomalais,ruotsalais, norjalais, tanskalainen joukkiomme sai mahdutettua itsensä yhteen pienehköön kansantaksiin suuntana Moskovan valot.
Loppuviikko Arkangelissa
Loppuviikoksi (to-su) lensimme pohjoiseen Vienanjoen suistossa olevaan Arkangelin kaupunkiin. Siellä perehdyimme alueen (oblast) hallintoon, turismin ja kansainvälisen yhteistyön virastoon, yliopistoon ja tiedeinstituuttiin. Ideoimme yhdessä miten suojella arktisen alueen luontoa sekä alkuperäiskansoja ja samalla kuitenkin taloudellisen tasa-arvoisesti hyötyen pohjoisen mahdollisuuksista. Lauantaina ajoimme bussilla läheiseen Malye Karely ulkoilmamuseoon, joka koostui 120 koristeellisesta puurakennuksesta.
Lisäksi Arkangelissä kävimme suomalaisporukalla, joka oli vahvistettu kahdella norjalaisella (toisella tosin oli suomalaiset sukujuuret), kaupungin banjassa. Kuinkas muuten. Ollaksemme valmiita banjaan hankimme lähikaupasta pikkusyötävää sekä virvoketta ja saunakombinaatin edessä seitsemääkymmentä käyvältä kauppiaalta sadan ruplan vihdan. Kyllä oli s ljohkim parom (muttei kohtalon ironiaa).
Salaliittoteorioita ja elämyksiä
Rossotrudnichesto -tutustumismatkamme Moskovaan ja Arkangeliin onnistui erinomaisesti. Opimme paljon arktisesta alueen mahdollisuuksista ja haasteista, Venäjän rikkaasta kulttuurista, ulkopolitiikasta, talousnäkymistä, pohjoisen yhteistyöstä, ryhmäkuvissa poseeramisesta, leopardikuvion monikäyttöisyydestä ja pohjoismaalaisten tanssiliikkeistä. Viikon aikana jalostui myös mielikuvituksekkaita salaliittoteorioita syistä miksi olemme kyseisellä matkalla ja mikä on kaiken päämäärä (siis kyseisen matkan raameissa). Mahdollisesti osa matkalaisistamme todellakin uskoi ja kenties uskoo edelleenkin, että kaikki matkalla tapahtuneet keskustelut ja kohtaamiset eivät olleet sattumaa ja sitten vielä sen, että joukossamme oli raportoijia.
Kukaan ei ainakaan tohtinut lopettaa taputtamista ensimmäisenä puheiden jälkeen, mutta liiaksi taputtajatkin ovat epäilyttäviä yksilöitä. Kaikesta huolimatta viikon aikataulutettu visiitti oli erityisen mieleenpainuva ja opettavainen sille enemmistölle joukostamme, jotka olivat ensimmäistä kertaa Venäjälle. Luullakseni he palaavat sinne uudestaan ja uudestaan ja uudestaan. Meille useita kertoja Venäjällä palanneille, tämä tietorikas matka oli mielenkiintoinen kokemus. Ei verrattavissa mihinkään aikaisempaan. Motivaatio päntätä venäjää ja Pushkinia kohosi tehokkaasti ja varmasti kuten Neuvostoliiton viimeinen Lenin-patsas Arkangelin torille vuonna 1988.
Uusi sukupolvi-matkan konkreettiset tulokset, mukavien muistelojen lisäksi, lienevät kuitenkin vähäiset. Toki suomalaisdelegaatiomme lobbasi ansiokkaasti mm. jäämurto-osaamista, ICT-osaamista, cleantechiä, koulutusvientiä ja teknologiakonsultointia, lento- ja raidereittien kehitystä pohjoisessa ja kansalaisjärjestöyhteistyötä. Hoidimme hyväksyttävissä olevan osuutemme Suomen kansantalouden kasvattamisen eteen. Kenties ja toivottavasti joukon aktiivisten toimijoiden verkostoituminen keskenään sekä myös Arhangelin alueen päätöksentekoasemassa olevien kanssa johtaa konkreettiseen yhteistyöhön. Toki näkökulma on myös se, ettei kaiken tekemisen tarvitse aina olla tavoitteellista tai tuloshakuista, onhan venäjän kielessäkin erikseen prosessiverbit ja tulosverbit. Hjuva reissu!
Petri Niemistö
Venäjä- ja Seura-aktiivi Tampereelta
Vierailustamme uutinen Rossotrudnichestvon sivuilla
Suositteleltavaa lisäluettavaa Suomen arktisesta strategiasta ja geopolitiikasta.
http://valtioneuvosto.fi/tiedostot/julkinen/arktinen_strategia/Suomen_arktinen_strategia_fi.pdf
Maantieteelle Venäjä ei voi mitään. Tynkkynen, Helanterä
Suomidelegaatio:
Petri Niemistö (tekstivastaava)
Eeva-Leena Haapakangas
Heidi Alariesto
Antti Siika-aho
Janne Kekäläinen
P.S Intourist on perustettu vuonna 1929 generalissimus Stalinin dekreetillä ja Rossotrudnichestvo on perustettu vuonna 2011 presidentti Medvedevin dekreetillä.