Suomi–Venäjä-seura on kaikille avoin, poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tarjoaa tietoa ja mahdollisuuksia tutustua Venäjän monimuotoiseen kulttuuriin, kieleen ja suomalais-ugrilaisiin kansoihin. Tuomme yhteen suomen- ja venäjänkielisiä ja kannustamme venäjän kielen opiskeluun. Autamme löytämään yhteistyökumppaneita Venäjältä sekä toteutamme rajat ylittäviä hankkeita. Kerromme toiminnastamme tarkemmin Mitä me teemme -sivuilla>>
Kaikki seuran noin 10 000 jäsentä kuuluvat johonkin Suomi–Venäjä-seuran paikallis- tai teemosastoon, joita on yhteensä 173 (1.1.2019 tilanne) eri puolilla Suomea. Paikallisosastojen toimintaan voit tutustua osastosivuilla>>
Seuran yhteisöjäsenet voivat kuulua joko osastoon tai suoraan keskusseuraan.
- Tutustu Suomi–Venäjä-seuran vuoden 2021 toimintasuunnitelmaan>>
- Tutustu Suomi-Venäjä-seuran vuoden 2019 vuosikertomukseen>>
Ylin päätäntävalta on seuran edustajakokouksella
Suomi–Venäjä-seuran valtuusto hyväksyi 12.10.2019 uudet säännöt. Niiden mukaan ylintä päätäntävaltaa seurassa käyttää neljän vuoden välein järjestettävä edustajakokous. Jokainen osasto valitsee edustajansa edustajakokoukseen. Osaston edustajien määrä riippuu osaston jäsenmäärästä (1 edustaja per 40 jäsentä).
Edustajakokous valitsee seuran valtuuston puheenjohtajat ja jäsenet sekä seuran hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajat ja jäsenet. Edustajakokousten välillä ylintä päätäntävaltaa käyttää valtuusto, joka kokoontuu kerran vuodessa. Seuran valtuuston ja hallituksen jäsenet löydät yhteystiedot osiosta.
Entiset piirijärjestöt purettiin marraskuussa 2019. Jatkossa alueellista yhteistyötä ja suunnittelua tehdään alueellisissa tapaamisissa ja/tai alueellisen ohjausryhmän avulla.
Osallistumalla osastoarkeen, pääset myös vaikuttamaan toimintamme päätöksentekoon. Seuran säännöissä on kuvattu tarkemmin päätöksentekoa ja toimivaltuuksia >>
Seuran strategia
Edustajakokouksessa 26.9.2020 hyväksytty uusi strategia vuosille 2020–2024 painottaa monipuolisten Venäjä-yhteyksien luomista. Toiminnassa huomioimme aiempaa monipuolisemmin eri ikäryhmät. Tavoitteemme on kehittyä entistä monipuolisemmaksi järjestöksi, joka järjestää mukaansatempaavaa toimintaa kaikille ikäryhmille ympäri Suomen ja rajojen yli. ”Pääasiallinen toimintamme on edelleen kulttuurikentällä ja ruohonjuuritason kontakteissa. Paikallinen osaaminen ja vahvat alueiden siteet Venäjään ovat meidän vahvuutemme”, pääsihteeri Niina Sinkko painottaa.
Tutustu strategiaamme tarkemmin>>
Yhteistyömme Venäjän kanssa
Suomi-Venäjä-seuran tarkoituksena on edistää Suomen ja Venäjän kansalaisten välistä yhteistyötä, vuorovaikutusta ja ystävyyttä sekä tuottaa ja välittää tätä tukevia palveluita. Seura toimii monipuolisen suomalais-venäläisen kulttuuriyhteistyön laajentamiseksi sekä lähialueiden ja suomensukuisten kansojen suhteiden kehittämiseksi. (SVS säännöt §2). Toiminnan painopiste on ruohonjuuritasolla ja kansalaisjärjestöjen välisessä toiminnassa. Lue lisää Venäjä-yhteistyöstämme>>
Suomi–Venäjä-seura tekee yhteistyötä myös Venäjän valtion virallisten toimijoiden kuten Venäjän Suomen suurlähetystön, Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen ja Venäjän federaation kulttuuriministeriön kanssa, niiltä osin, kun se tukee vuorovaikutusta, ruohonjuuritason yhteistyötä sekä dialogia maidemme välillä eikä ole ristiriidassa Suomen virallisen ulkopoliittisen linjan kanssa. Suomi-Venäjä-seura tuomitsee Krimin valtauksen laittomana eikä ole mukana Venäjän valtion rajojensa ulkopuolella harjoittamassa maamiestoiminnassa. Suomi–Venäjä-seuran tavoitteena on tukea suomen- ja venäjänkielisten tasavertaista kohtaamista, kulttuurivaihtoa, kielenoppimista ja kotoutumista Suomessa Lue lisää>>.
Toimintamme rahoitus
Saamme opetus- ja kulttuuriministeriöltä yleisavustusta kansainvälistä kulttuuriyhteistyötä ja kulttuurien välistä vuoropuhelua edistävään toimintaamme.
Jäsenmaksujen tuotot menevät osastoille ja alueellisen toiminnan toteuttamiseen.
Myymiemme matka- ja viisumipalveluiden sekä muiden tukituotteiden tuotot käytämme myös perustyöhömme: Venäjän ja suomalais-ugrilaisten kansojen tuntemuksen, kulttuurin, venäjän kielen opiskelun, suvaitsevaisuuden, monikansallisuuden ja rajat ylittävän kanssakäymisen edistämiseen. Lisäksi teemme varainhankintaa mm. keräämällä lahjoituksia niin yksityishenkilöiltä kuin yhteisöiltä ja yrityksiltä.
Hankkeita toteutamme erillisrahoituksella, josta kerrotaan tarkemmat tiedot kunkin projektin yhteydessä.
Hieman historiaa
Suomi–Venäjä-seuraa voidaan pitää 15.10.1944 perustetun Suomi-Neuvostoliitto-Seuran työn jatkajana uusissa olosuhteissa. Toiminnan muodot ja painopisteet ovat muuttuneet, mutta yhteistä on mm. kulttuurivaihto, kiertue- ja matkailutoiminta sekä venäjän kielen opiskelun tukeminen.