Omenasato on poimittu ja kaupat pursuavat omenia. Omenapiirakka on perinteinen ja helppo jälkiruoka useammassa maassa. Havaintoni mukaan taikina on melko samanlainen eri maissa, mutta omenoiden paikka ja “lisämausteet” piirakassa vaihtuvat kulttuurin mukaan. Suomessa yleensä omenat laitetaan piirakan päälle. Amerikassa omenat ovat kahden taikinan välissä, eli omenapiirakan sisällä. Ranskalaiset tykkäävät laittaa omenat piirakan alle kypsennysvaiheessa, jonka jälkeen piirakka käännetään. Venäjällä Sharlotka-omenapiirakka kätkee omenat puolestaan joka paikkaan, niin piirakan alle, sisälle kuin päälle.
5-6 vihreää omenaa
3 kananmunaa
100 g voita
125 g jauhoja
200g sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliasokeria
0,5 tl kanelia
tomusokeria
1. Kuori omenat ja poista niiden siemenkodat.
2. Kuutio omenat ja laita ne voideltuun kakkuvuokaan.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää sulatettu voi.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munasokerivoin joukkoon.
5. Kaada taikina omenien päälle ja sekoita kevyesti, jotta taikina valuu joka paikkaan.
6. Paista noin 50 minuuttia 180 asteisessa uunissa.
7. Lisää jäähtyneen kakun päälle tomusokeria siivilän läpi.
Paula Sundell
Kirjoittaja on Moskovassa asuva valokuvaaja, jonka oman blogin löydät osoitteesta www.moskvitska.blogspot.fi