Stanislav Azarovin Norsujen kaupunki -näyttely nähdään uudelleen kulttuuritila Albatrossissa 15.3.-14.4.2022
Kulttuuritila Albatross, Kanavaranta 7 F, Helsinki. Avoinna: ti-pe 12-17 ja tapahtumien aikana.
Tuomitsemme ankarasti Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman sodan. Meistä on kuitenkin edelleen tärkeää käydä suoraa dialogia Venäjän kulttuurialan tekijöiden kanssa, joista useat vastustavat sotaa. Myös osa Azarovin teoksista osallistuu huutokauppaan, jonka tulot lahjoitetaan Ukrainaan. Toivotammekin sinut lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan Volgogradissa asuvan taiteilija Stanislav Azarovin taidokkaisiin ja omaleimaisen rikkaan mielikuvituksen leimaamaan grafiikkaan.
Stanislav Azarovin grafiikasta löytyy viittauksia renessanssista dadaismiin ja surrealismiin. Töissä voi havaita piirteitä uudesta jälkiteollisesta kulttuurista ja niistä huokuu syvä ymmärrys traditionaalisista käsityöammateista. Teoksissa sekoittuvat eriskummalliset kuvitelmat ja arkipäiväisyys, missä yksi synnyttää toisen, kehittäen uusia kuvitelmia, avaten näin odottamattomia uusia teemoja. Teokset ovat salamyhkäisiä, groteskeja ja paradoksaalisia.
Stanislav Azarov valmistui taidegraafikoksi Volgogradin yliopistosta vuonna 1999. Hänen teoksiaan on ollut esillä muun muassa Small Format Museum:issa, Belgiassa; Mini Print International of Cadaqués:issa, Espanjassa; Pushkinin taidemuseossa, sekä yksityisissä kokoelmissa ympäri maailmaa.
Norsujen kaupunki -näyttely
Näyttelyn 48 teosta jakautuvat kolmeen osaan: Norsut, Norsujen kaupunki ja Ihmiset ja enkelit.
Näyttelyn teoksiin innoittaneet aiheet löytyvät ympäriltämme julkisilta paikoilta. Azarovin teoksissa esiintyvät hahmot ovat kuin mekaanisen maailman yksiköitä. Yksilöitä vähäisempinä hahmot ovat kuin kappaleita moottoroidussa palapelissä. Hyviä vai pahoja – sen taiteilija jättää katsojan harkittavaksi. Taiteilija ei halua estää ketään etsimästä merkityksellisyyttä teoksistaan, vaan arviot ja tulkinnat hän jättää katsojalle.
Teosten alkuperäiset aiheet palautuvat Azarovin kauan sitten näkemään uneen. Sittemmin teosten kuvasto on kehittynyt omaksi maailmakseen – ja tarina kasvaa edelleen; se täyttyy ja siihen liittyy uusia tarinoita, hahmoja, tapahtumia ja maisemia.
Teoksissa Norsu toimii vertauskuvana tietynlaiselle asenteelle tai elämisen mallille: Norsu on lakannut olemasta elollinen ja muuttunut mekaaniseksi rakennelmaksi. Oikeastaan, myös teosten maailmassa esiintyvät ihmiset – jopa arkkitehtuuri ja luontokin ovat kaikki saman mekaanisen palapelin osasia. Ja osat ovat yksilöitä vähäisempiä.
Stanislav Azarovin kuvia. Kuvaaja Mita Zimin.
Tervetuloa näyttelyyn! Vapaa pääsy.