Sugrifest-etäluennot jatkuu joulukuussa 2020 teemalla komin kieli ja kulttuuri!
Komeista, heidän kielestään ja kulttuuristaan kertoo suomeksi Suomessa asuva komilainen Galina Misharina, joka on kotoisin Komista, Ydzhydvidzhin kylästä. Etäluennot järjestetään Zoomin kautta 8.12. ja 15.12. klo 18-19. Ilmoittaudu ja saat linkin tapahtumaan.
Sugrifest-etäluennot
Artjom Malyh 21.10. Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen tilanne
Simo Kantele 28.10., 3.11. ja 18.11. Udmurtin kieli ja udmurttikulttuurin monet kasvot I-III
Galina Misharina 8.12. ja 15.12. Komin kieli ja kulttuuri I-II
Osa Sugrifest-etäluennoista saadaan myös Suomi-Venäjä-seuran Youtube-kanavalle katsottavaksi.
Sugrifest-etäkonsertit
Syksyn 2020 Sugrifest on myös konsertteja. Mordvalaisen Toorama-yhtyeen konsertti 23.10. löytyy Tooraman Youtube-kanavalta. 26.11. tarjoamme suorana lähetyksenä konsertin Izhevskistä, Udmurttilaisen musiikin illan. Konsertissa esiintyy kolme udmurttibändiä, kansanmusiikkiyhtye Azvesjam, kansanmusiikkia elektronisiin maisemiin yhdistävä Post-dukes sekä folk-pop-rock-bändi Köt Kubitz.
Komit, tai komisyrjäänit, kuten heitä myös kutsutaan erotuksena lähisukulaisistaan komi-permjakeista ovat Venäjän neljänneksi suurin suomalais-ugrilainen kansa. Noin 345 000 komista suurin osa asuu Euroopan koilliskolkassa Komin tasavallassa, metsien ja jokien maassa. Taigan lisäksi komeja asuu perinteisesti myös tundralla, jossa he ovat satoja vuosia harrastaneet poronhoitoa, etenkin izhmalaiskomien ryhmä. Komien kirjakieli on vanhempi kuin suomen, jo vuonna 1372 Tapani Permiläinen kehitti komeille oman aakkoston, anburin. Sittemmin komit ovat siirtyneet käyttämään kyrillisiä kirjaimia, toki omilla lisämerkeillään, joista ö on komille tunnusomaisin. Ö-kirjain on saanut jopa oman patsaan Komin pääkaupunkiin Syktyvkariin!
Pieni videoesittely Komin luonnosta ja maisemista. Suomalaiselle yllättävän tutun näköistä!
Komista voit lukea lisää Suomi-Venäjä-seuran blogeista.