Suistamon Sähkö ja Junna hybridikeikalla Kulttuuritalo Laikussa (Tampere) 15.10. klo 14-15
Suistamon sähkö ja Junna vetävät osana suomalais-ugrilaista Sugrifest-festivaalia hybridipäiväkeikan pe 15.10. klo 14. Molempien yhtyeiden musiikissa kaikuu kansanmusiikki, modernein vivahtein maustettuna. Iltapäiväaika mahdollistaa esimerkiksi koulujen osallistumisen konserttiin.
Konserttiin voi osallistua Kulttuuritalo Laikun musiikkisalissa (60 paikkaa). Tampereen kaupungin Kulttuuri- ja vapaa-aikayksikkö tuottaa konsertin striimauksen, joka on katsottavana kaksi viikkoa konsertin jälkeen. Konsertti toteutetaan kaupungin, Rahvaanmusiikin kerhon ja SVS.n tuella.
LINKKI STRIIMIIN PE 15.10. klo 14 : https://www.youtube.com/watch?v=U65zZ0UKwy4
Esiintyjät:
Junna
Junna yhdistää kasarinostalgiaa huokuvan synthwaven suomalaiseen kansanmusiikkiin. Vanhat pelimannisävelmät kohtaavat Juha Seppäsen iloiset synataustat sekä stadionmittakaavan rumpufillit. Viululla ja kemençellä Anna Haaraoja maalaa suomalaisen perinnemaiseman synthwaven turkoosiin ja violettiin.
Suistamon sähkö
Suistamon Sähkö nostaa keikka keikalta kierroksia ja liikkuu iloisesti genrehybridin lailla etnoteknon ja savupirttisaundien kautta hiphop-maailmaan. Riehakasta reivimeininkiä, syntetisaattorin surinaa, räppijulistusta ja neuvostovalmisteista paljepeliä suosiva ryhmä laittaa yleisön hytkymään ja tuvan lattian notkumaan. Suistamon Sähkön rytmimaailma on vallaton sekoitus primitiivistä alkuvoimaa ja kokeellista tanssimusiikkia.
Yhtyeen hyvän vastaanoton saanut kolmas albumi “Varokaa! Hengenvaara” (2021) on sekä popeinta että villeintä mitä yhtye on tähän mennessä julkaissut. Albumia on kuvailtu energisoivaksi, rohkeaksi hiphop- ja etnotekno-tykitykseksi.
Suistamon Sähkön kipinät ovat Suomen keikkalavojen lisäksi sinkoilleet myös kansainvälisille areenoille mm. Saksaan, Ranskaan ja Venäjälle. Yhtye on julkaissut lyhyen toimintansa aikana kolme albumia ja kymmenkunta huomiota herättänyttä musiikkivideota. Suistamon Sähkö valittiin merkittävän maailmanmusiikkitapahtuman Womex Tampere 2019 avajaisesiintyjäksi ja Folk Alliance International New Orleans, USA showcase-esiintyjäksi alkuvuodesta 2020. Elokuussa 2020 yhtye esiintyi Tallinn Music Week -showcase-tapahtumassa. Yhtyeen “Kutsu” musiikkivideo voitti Oulun musiikkivideofestivaalin pääpalkinnon syksyllä 2021. Yhtye esiintyi myös ensimmäistä kertaa Lost in Music tapahtumassa 2021.
Yhtyeen nimi tulee Karjalasta, Suistamon kylästä, josta yhtye on saanut alkuinnoituksensa. Yhtyeen jäsenistä Anne-Mari Kivimäki ja hänen edustamansa tamperelainen Folk-Extreme ovat olleet aktiivisesti myös Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin toiminnassa.
Arto Rinne ja Freija Sugrifest-klubilla Kulttuuritalo Telakalla (Pakkahuoneenaukio, Tampere) pe 15.10. klo 21
Arto Rinne
Arto Rinne on tunnettu pitkän linjan folk-muusikkona, joka soittaa monipuolisesti karjalaista, suomalaista ja muiden kansojen musiikkia. Arto on esiintynyt Sugrifesteillä aiemminkin osana Sattuma-yhtyettä. Tämänkertainen vierailu on osa Rinteen uuden kirjan ”Karjalaan kaikonneita – Suomalaisten pakolaisten kohtaloita sukutarinana” julkaisukiertuetta.
Arto Rinne syntyi vuonna 1966 Petroskoissa, Venäjän Karjalassa. Arto Rinteen isovanhemmat Saimi ja Uuno Rinne loikkasivat Neuvostoliittoon 1930-luvun alkuvuosina etsimään parempaa elämää, mutta löysivät itsensä pian alkeellisista oloista Siperiassa. Siellä he saivat myös pojan, Paulin, josta tuli kuuluisa näytt
elijä ja ohjaaja sekä arvostettu kulttuuripersoona Karjalan tasavallassa. Arto Rinne on ollut 30 vuotta suomen- ja venäjänkielisenä toimittajana Karjalan radiossa ja tv:ssä ja tehnyt huomattavan uran folk-musiikissa esiintyen Myllärit, Santtu Karhu & Talvisovat sekä Sattuma-yhtyeissä. Arton pääsoitin on kitara.
Tampereen Sugrifesteillä Rinne esiintyy Sugrifest-klubilla 15.10. klo 21 musiikkipainotteisella ohjelmalla ja sukukansapäivässä 16.10. klo 11 Laikussa uutuuskirjan esittelyyn painottuen.
Freija
Freija on tehnyt musiikkia omalla tyylillään ja tunnistettavalla soundillaan vuodesta 2005. Yhtyeen vetovoima on sen tavassa käsitellä kansanlauluja, iskelmiä ja lastenlauluja raikkaasti, svengaavalla ja ilmavalla tavalla. Freijan molli hymyilee ja duuri soi haikeasti.
Maaliskuun 2021 kiertueella Freija esiintyy kaiken ikäisille kuulijoille. Lastenkonserteissa sukupolvia yhdistävien laulujen parissa viihtyvät kaikki vauvasta vaariin. Aikuisten klubeilla kuullaan poimintoja Freijan albumeilta vuosien varrelta sekä uutta julkaisematonta materiaalia.
Arto Anttila – basso, sopraanosaksofoni, laulu
Maija Karhinen-Ilo – laulu, haitarit, nokkahuilut, kantele
Matti Laitinen – kitarat, mandoliinit, laulu
Lassi Logrén – viulu, nyckelharpa, jouhikko, laulu