Suomessa vietettiin sunnuntaina laskiaissunnuntaita ja tiistaina laskiaistiistaita. Meillä laskiaisen viettoon kuuluu herkuttelu laskiaispullilla ja mäen laskua koko perheen voimin. Kirkollisessa mielessä laskiainen on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä vietettävä kevätpaaston alkajaisjuhla. Laskiaissunnuntain kirkollisena aiheena on Jeesuksen vaelluksen alku Jerusalemiin, kohti kärsimystä ja kuolemaa. Laskiaisen jälkeen alkaa paastonaika, joka loppuu pääsiäisenä. Sekä katolisissa että luterilaisissa maissa laskiaiseen on kuulunut runsas ruokatarjoilu ja riehakas ilonpito, Suomessa hernekeitto, laskiaispullat ja mäenlasku. Paastonajalle sen sijaan on ollut oleellista jättää liharuoat pois ruokavaliosta.
Suomen sanan ”laskiainen” alkuperä on ollut epävarma. Ehdokkaita sanan alkuperäksi ovat olleet ”laskeutua” (laskeudutaan paastoon) ja ”laskea” (lasketaan päiviä pääsiäiseen). Kolmannen ehdotuksen mukaan sana tulee romaanisen kielialueen vanhasta laskiaisen nimityksestä carne lasciare (lihan jättäminen), jonka jälkimmäinen osa on aikoinaan vääntynyt suomalaiseen muotoon ”laskiainen”.
Venäläinen laskiainen on maslenitsa
Maslenitsa (ven. Масленица, sanasta масло, voi) on venäläinen laskiaisjuhla, jonka alkuperä on pakanallisissa ajoissa. Sitä vietetään seitsemännellä viikolla ennen pääsiäistä, juuri ennen kristittyjen suurta paastoa, ja se vastaa siten Suomen laskiaista. Tänä vuonna laskiaista vietetään Venäjällä 14.3.2021. Juhlan viettoon kuuluu herkuttelu rasvaisilla ohukaisilla ja muilla ruuilla, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös nimillä bliniviikko ja voiviikko.
Maslenitsan alkuperä on kaksijakoinen: pakanallinen ja kristillinen. Slaavilaisessa muinaisuskossa maslenitsaa vastasi talven loppumisen ja auringon juhla. Kristinuskon tulo antoi maslenitsalle monien muiden juhlien tapaan uuden merkityksen, ja siitä tuli paaston alkamisen juhla.
Keskeisessä osassa maslenitsan viettoa ovat blinit, venäläiset ohukaiset, joiden usein katsotaan symboloivan aurinkoa. Ne valmistetaan voista, munista ja maidosta, jotka ovat paaston aikana kiellettyjä ruokia.
Juhlan maskotti on kirkasvärisesti puettu, oljista valmistettu maslenitsa-nukke. Sunnuntai-iltana juhla huipentuu nuken riisumiseen ja polttamiseen kokossa. Kaikki jäljelle jääneet blinit heitetään myös tuleen. Maslenitsa-nuken tuhka levitetään lopuksi lumeen antamaan seuraavan vuoden sadolle hyvä kasvu.
Venäjällä laskiaista vietetään koko viikon ajan
Venäläinen laskiaisviikko alkaa maanantaista, jota kutsutaan sanalla “vstretsha“ (tapaaminen). Tuona päivänä ihmiset ottavat laskiaisen vastaan ja rakentavat vanhoista vaatteista ja oljista nuken, joka kuvastaa mennyttä talvea. Lumesta rakennetaan kelkkamäki, jonka huipulle nukke pystytetään. Tänä päivänä paistetaan myös ensimmäiset blinit ja muinoin ensimmäinen blini oli tapana antaa köyhälle.
Tiistaina (zaigrishi, leikittely) lumesta ja jäästä rakennetaan linnoja, lasketaan mäkeä ja pellet laulavat lauluja. Pojat liehittelevät tänä päivänä myös tyttöjä kutsumalla heitä mukaansa mäenlaskuun.
Keskiviikkona (lakomka, mässäily) ulos pystytetään kojuja, joissa myydään kaikenlaisia ruokia ja kuumia juomia. Kodeissa pöydät notkuvat herkuista. Vävypojat tulevat appivanhempiensa luo syömään blinejä, joita anoppi on valmistanut.
Torstai (razgul, meluisa torstai) on viikon hauskin päivä, pelien ja leikkien huipennus. Puettua nukkea kannetaan ja ajetaan ympäriinsä. Tänään luistellaan, lauletaan ja nuoret miehet ottavat mittaa toisistaan.
Perjantai (teshiny vetsherki, anopin päivä). Vävypoika valmistaa blinejä ja kutsuu appivanhempansa syömään niitä. Anoppi on voinut lähettää edellisenä päivänä välineitä kokkaamista varten esim. paistinpannun ja appiukko raaka-aineita, kuten jauhoja jne.
Lauantaina (zolovkiny posidelki, miniän päivä) sukulaiset käyvät tapaamassa nuoria vaimoja. Miniät antavat kälyilleen lahjoiksi esimerkiksi huiveja.
Sunnuntaina (proshalnoje voskresenje, anteeksi antaminen) pyydetään anteeksi kaikkia tehtyjä vääryyksiä ja aiheutettuja hankaluuksia. Päivän aikana myös hyvitellään toinen toisiaan. Viikon alkupuolella valmistettu puettu olkinukke (Maslenitsa) poltetaan ja jätetään viimein hyvästit talvelle. Tuhka sirotellaan pelloille tuottamaan hyvää satoa.
Ensimmäinen paastopäivä (puhdas maanantai) päättää laskiaisviikon. Paasto kestää 7 viikkoa aina pääsiäiseen saakka. Paaston aikana puhdistaudutaan synneistä ja kielletyistä ruoka-aineista. Tuolloin myös peseydytään kylvyssä ja siivotaan kotia. Keittiö puhdistetaan rasvasta ja kielletyistä ruuista.
Tule mukaan paistamaan blinejä kanssamme
Venäläisen kulttuurin viikon aikana lauantaina 27.2.2021 klo 12 paistamme yhdessä Karjala-Suomi-seuran kanssa blinejä etäyhteyden välityksillä kukin kotonamme ja keskustelemme suomalaisen ja venäläisen laskiaisen vietosta. Ilmoittautuminen tapahtumaan tästä linkistä.