Järjestyksessään 20. Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi järjestetään tänä vuonna Venäjällä Tulassa 27.─29. syyskuuta. Foorumin teema on Perinnekulttuuri nykytrendien perustana. Vaikka foorumi järjestetään suomalaisille melko tuntemattomassa Tulassa, lähtee sinne yli 100 kulttuuritoimija Suomesta. Venäjältä osallistujia tulee lähes 200.
Tavoitteena museoyhteistyön tiivistäminen
Kulttuurifoorumin ennakkotapahtumana torstaina 26.9. järjestetään Suomalais-venäläinen museodialogi –seminaari, jossa pureudutaan museoalan menestystekijöihin, näkymiin sekä yhteistyömahdollisuuksiin. Molempien maiden keskeisten museoiden, museojärjestöjen ja kulttuuriministeriöiden edustajat osallistuvat seminaariin. Näkemyksiään esittävät mm. Eremitaasin johtaja Mihail Piotrovski, Tretjakovin gallerian varapääjohtajan Tatjana Karpova, Pietarhovi-museon johtaja Elena Kalnitskaja, Ateneumin museojohtaja Marja Sakari, Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila ja Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.
20 vuotta tuloksekasta foorumitoimintaa: 1500 kumppania ja 1800 neuvottelua
Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi on vuodesta 2000 alkaen auttanut suomalaisia ja venäläisiä kulttuurikentän toimijoita löytämään yhteistyökumppanin naapurimaasta, tarjonnut neuvottelumahdollisuuden sekä auttanut hankkeiden kehittämisessä. Tulokset ovat vahvoja: 20 vuoden aikana yhteistyökumppanit on löydetty n. 1500 hankkeelle ja foorumeissa on käyty lähes
1 800 hankeneuvottelua.
Tänä vuonna foorumissa käydään kolmen päivän aikana noin 100 neuvottelua yhteensä 70 hankkeesta. Foorumin ohjelma tarjoaa hyviä mahdollisuuksia verkostoitumiselle, joten tänäkin vuonna foorumipäivien aikana syntynee myös aivan uusia hankeideoita.
Mahdollisuus ylläpitää ja kehittää kulttuurihallintojen yhteistyötä
Kulttuuritoimijoiden lisäksi foorumissa tapaavat säännöllisesti myös molempien maiden ministeriöiden sekä alueellisten kulttuurihallintojen virkamiehet ja johtajat. Heille kulttuurifoorumi antaa mahdollisuuden monipuolisiin keskusteluihin ajankohtaisista aiheista sekä tilaisuuden konkreettiseen päätöksentekoon. Foorumitoiminnan suomalaisen työryhmän sihteeri, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasianneuvos Maija Lummepuro painottaakin, että kolmen tason – ministeriöiden, alueellisten kulttuurihallintojen ja kulttuurin tekijöiden – säännöllinen kohtaaminen on keskeisintä: ”Mielestäni tärkeintä on jatkuvat vuoropuhelu, jonka foorumitoiminta mahdollistaa.”
Foorumi-isäntä esittelee kulttuuritarjontaansa

Tula on monelle suomalaiselle foorumivieraalle ennestään tuntematon alue. Foorumi-isännät tarjoavatkin osallistujille runsaasti mahdollisuuksia perehtyä Tulan mielenkiintoisiin museo- ja kulttuurinähtävyyksiin: foorumiohjelmaan kuuluvat tutustumiset Tulan Kremliin, samovaarimuseoon, kuvataiteen museoon, Tulan asemuseoon sekä Leo Tolstoin sukutilaan Jasnaja Poljanaan. Foorumivieraille esiintyvät niin Tulan filharmonian kuin alueen kansanperinneryhmien taitelijat. Tulan kuvernööri Aleksei Djumin toivottaa foorumivieraat lämpimästi tervetulleiksi ja kokee foorumin teeman alueelleen tärkeäksi: ”20. juhlafoorumille valittu teema, Perinnekulttuuri nykytrendien perustana, on meille läheinen. Tulalaiset ovat ylpeitä historiastaan ja osaavat vaalia perinteitä. Luomme aiemman menestyksemme pohjalta tulevaisuutta.”
Kulttuurifoorumi toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön, Venäjän Federaation kulttuuriministeriön, Suomi-Venäjä-Seuran sekä Tulan aluehallinnon yhteistyönä. Suomi-Venäjä-Seura järjestää foorumin aikana myös seuran 75-vuotisjuhlamatkan Tulaan.
Lisätiedot: kultforum.org
Vastaa