IGOR in Russia somessa:
Youtube: https://www.youtube.com/c/IGORinRussia
Facebook: https://www.facebook.com/igorinrussia
Instagram: @kokosuomenigor
Suomessa asuva, venäläiset juuret omaava tubettaja Igor Parri teki ennen korona-aikaa videoita Venäjän eri turistikohteista. Korona-aikana hän alkoi kuvata sarjaa Suomen paikoista, jotka tavalla tai toisella liittyvät Venäjään. Igor oli jo pitkään ihmetellyt, miksei Suomen kehittymistä niin valtiona kuin kansakuntana Venäjän vallan aikana tuoda esille eri yhteyksissä positiivisemmin tai edes selkeämmin, ja päätti tehdä omaa tutkimusmatkaa aiheesta Youtube-sarjan muodossa. Aiheeseen syvennyttyään hän yllättyi itsekin siitä, miten paljon Venäjään eri tavoin liittyviä paikkoja ja kuvattavaa löytyy ympäri Suomea. Haastattelimme Igoria joulukuussa 2020.
YouTubessa kerrot olevasti tubettaja ja vloggaaja Suomesta, jolla on venäläiset juuret? Mitä venäläiset juuret tarkoittavat? Entä mitä ne sinulle merkitsevät?
Mä olen inkerinsuomalainen, joka on syntynyt Neuvosto-Latviassa. Olen muuttanut kuitenkin lapsena Suomeen, minkä vuoksi minussa sekoittuu niin suomalainen kuin venäläinen kulttuuri.
Venäläiset juuret Suomessa asuvana merkitsevät minulle modernia suomalaisuutta. Se on mielestäni yhtä suomalaista kuin esimerkiksi suomenruotsalaisuus, joka koetaan vahvasti osaksi suomalaisuutta. Kulttuurit ovat koko ajan kehittymässä ja muokkaantumassa.
Kuinka kauan olet tehnyt YouTube-videoita? Millaisia erilaisia videoita olet tehnyt?
Ajatus Venäjän ja erityisesti Pietarin kuvaamisesta syntyi halusta jakaa suomalaisille ja kansainväliselle yleisölle videoiden muodossa edes osa kaupungin valtavasta historiallisesta, arkkitehtuurisesta ja kulttuurillisesta tarjonnasta, jonka näin matkoillani itänaapuriin. Tartuin tuumasta toimeen toukokuussa 2019, kun Venäjällä vietettiin voitonpäiväviikkoa. Sillä viikolla kuvasin ensimmäiset jaksot: silloisen kanavani intron, Terijoki- ja voitonpäivä-jaksot.
Ennen rajojen sulkeutumista olin ehtinyt kuvaamaan vajaan vuoden verran. Olin siihen mennessä ennättänyt kuvata Nevskin päästä päähän, historiallista keskustaa, Pietarinhovia, ruoka- ja taste test-videoita sekä omien sanojeni mukaan ainoana Pietarin metron kaikki 72 asemaa. Valtavasti on jäänyt tekemättä rajojen sulkeuduttua ja ideoita on paljon lokerossa valmiina!
Osaat erinomaisesti sekä suomea että venäjää. Miksi olet valinnut Venäjän ja Suomen eri kohteita esittelevien videoidesi kieleksi englannin?
Mä olen kovin kunnianhimoinen, mitä ikinä teenkin oman henkilöbrändin suhteen. Mä uskon, että aiheeni avulla pystyn vahvistamaan Suomen positiivista kuvaa matkailukohdemaana kansainvälisesti tuomalla jotain aivan uutta Suomi-kuvan tueksi. Tämä on mahdollista englannin kielen avulla.
Vaikka tähänastinen tuotanto on englanniksi, olen tehnyt aiheista, joiden kohderyhmänä on vahvemmin suomalaiset, videoita suomen kielellä. Eli videoita enemmän suomeksi luvassa!
Mistä sait idean esitellä Suomen eri tavoin Venäjään liittyviä paikkoja? Entä mitä haluat näillä videoilla katsojille kertoa ja miksi katsojien kannattaisi kiertää ja tutustua näihin paikkoihin?
Rajojen sulkeutuminen ei saanut minua lopettamaan tai kierrättämään vanhoja videoita, vaan päinvastoin. Suomessa on valtavasti venäläisvaikutteisia paikkoja ja tapahtumia, joista valtaväestö eikä edes venäläisvähemmistö ole sen koommin kuullutkaan. Olin jo pitkään ihmetellyt, miksei Suomen kehittymistä niin valtiona kuin kansakuntana Venäjän vallan aikana tuoda esille eri yhteyksissä positiivisemmin tai edes selkeämmin, ja päätin tehdä omaa tutkimusmatkaa aiheesta Youtube-sarjan muodossa.
Suomen merkittävästä venäläisvaikutteisuudesta huolimatta, en osannut kuvitellakaan, miten laajaa se olisi ja miten paljon kuvattavaa olisi ympäri Suomea. Venäläisvaikutus Suomessa kattaa elämän lähemmäs kaikki osa-alueet.
Lähdin syventämään tätä tutkimusmatkaa ja selvittämään lisää. Nykyään, kun olen löytänyt liidin tai minulla on epäilys kohteen venäläisistä juurista, niin teen merkittävästi taustoitusta eri lähteistä, erityisesti kirjastoa ja nettiä hyödyntäen. Mä koen olevani eräänlainen Indiana Jones (tai siis Индиана Джоунс), joka löytää jostain johtolangan ja lähtee seuraamaan sitä. Lopussa on yleensä ”loppuhuipennus”, joka useimmiten avaa Suomen venäläisyyden kokonaiskuvaa ja selittää nyky-Suomea paremmin.
IGOR in Russia -Suomi-jaksoilla haluan ennen kaikkea avartaa ihmisten käsityksiä Venäjän positiivisesta vaikutuksesta Suomeen, niin valtiona kuin kansakuntana. Suomen yhteiskunnassa suomenvenäläisyys on mielestäni yhtä luonteva osa suomalaisuutta kuin esimerkiksi suomenruotsalaisuus, jota ei tarvitsisi hävetä tai peitellä.
Tuomalla positiivisia vaikutuksia, peittelemättä kuitenkaan negatiivisia puolia, haluan myös vähentää ennakkoluuloja venäläisistä ja lisätä esimerkiksi Suomi-Pietari-välistä matkailua – kulttuurivaihto on parasta ymmärtämään kulttuureja ja lisäämään sen myötä matkailua ja kauppaa.
Mikä ja miksi on oma suosikkikohteesi Suomen Venäjään liittyvistä kohteista?
Suomen Venäjään liittyviä kohteita on valtavasti ja niitä löytyy katujen nimistä, keisarien vierailukohteisiin, rakennusten arkkitehtuurivaikutteisiin sekä venäläisten kauppiaiden aikaansaannoksiin. Tähänastisista kohteista suosikkejani ovat esimerkiksi:
Helsingin keskustan mini-Pietari eli Kruununhaka on Helsingin hienoimpia kaupunkialueita, jossa ympäristössä valtavasti Venäjään viittaavia paikkoja.
Langinkosken Keisarillinen kalastusmaja on kosketeltavan henkilökohtainen hyppäys Aleksanteri III:n ja keisarinna Maria Feodorvnan maailmaan. Pariskunta rakasti vilpittömästi Suomea ja Suomen kansaa. Majan rakennuksessa kuvastuu tyypillinen Venäjän ja Suomen suhde: Venäjän toimeksiannosta rakennetaan jotakin, joka on kuitenkin suomalaisella laaadulla rakennettu ja suomalaisella designilla sisustettu.
Aleksanterin Teatteri Helsingissä on upea rakennus ja kulttuurillisesti merkittävä paikka. Pääsin käymään ihan tsaarin VIP-huoneessa, aitiossa ja takatiloissa.
Myös venäläisiksi kaupungeiksi videoilla perustelemani Hanko, Porvoo ja Turku -jaksot ovat mielenkiintoisia. Venäläistaustaisten kaupunkien kuvaaminen jatkuu edelleen.
Erityismaininnan saa tähän asti laajemmin dokumentoitumaton Viaporin maa- ja merilinnoitus, jota olen parhaillaan kuvaamassa ympäri Espoon, Helsingin ja Vantaan lähiöiden syrjäisten metsien ja kalliohuippujen. Tavoitteenani on saada jokainen pääkaupunkiseudun asukas näkemään, että kansainvälisesti uniikista linnoituksesta voi nauttia lähes omalta takapihalta (välillä jopa ihan aidosti ihmisten takapihoilta) menemättä Viaporin pääsaarille, joita kutsutaan siis Suomenlinnaksi.
Viaporin merilinnoitussaaria on jo parhaillaan nähtävissä Youtubessa>>
Mitä Suomen ja Venäjän yhteinen historia sinulle merkitsee? Onko jotain, mitä toivoisit otettavan huomioon Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa käsiteltäessä?
Suomessa on tyypillisesti keskitytty määrittelemään Suomi-Venäjä-suhteita sotien kautta. Sotia edelsi kuitenkin pitkä 108-vuotinen kausi, jossa Suomi sai muun muassa autonomian, oman rahan, suomen kielen asema vahvistui, Suomi sai poikkeuksellisen edustuksen Pietariin, monia kansalaisoikeuksia, ensimmäisen maailmanäyttelyn, muodostui ja kehittyi kaupunkeja, joista ei vähäisimpänä pääkaupunki Helsinki.
Tällöin kehittyi muun muassa kaupankäynti, ravintolakulttuuri, juna- ja kanavaliikenne. Heh, kehittyihän jopa suomenruotsalainen kulttuuri (tsaari vahvisti ruotsin kielen aseman ja jopa Svenska Teaterninkin suunnitteli venäläinen Nikolaj Benois ja sen johdossa toimi pitkään venäläinen Kiseleff)!
Suomen ja Venäjän yhteinen historia on paljon monipuolisempi ja yllättävästi positiivisempi kuin mitä mediassa ja eri yhteyksissä useimmiten annetaan ymmärtää. Se on osa suomalaista menestystarinaa, joka jatkuu.
Entä mikä on lempikohteesi Venäjällä? Onko sinulla siitäkin olemassa esittelyvideo?
Youtube-sarjassa on ollut pääpaino Pietarissa toistaiseksi, ja sen lisäksi kuvasin Kaliningradia ja Leningradin oblastiin kuuluvaa Terijokea. Pelkästään Pietarissa on niin paljon nähtävää ja esimerkiksi perinteiset turistikohteet on sinne matkaavan koettava aluksi. Näitä ovat Talvipalatsin aukio, Nevski prospekt, Pietarhovi, Kazanin katedraali, Iisakin kirkko ja tietty Suomi-talo! Lähes kaikki löytyvät jossain muodossa minun tämän hetkisisiltäkin videoilta.
Omat lempipaikat Pietarissa löytyvät kuitenkin hieman Nevskistä sivummalla ja kauempana. Mielestäni siisteimmät paikat sivukaduilta ja -kujilta ovat täynnä rauhallisempaa elämää, mielenkiintoisia kahviloita ja kauppoja sekä jänniä yksityiskohtia. Yksi siisteimmistä alueista on Frunzenskaya ja Vasilinsaaren ympäristö. Itse nautin myös erittäin paljon Pietarin metron asemista ja ainutlaatuisesta tunnelmasta. Oma yksittäinen lempirakennus on kuitenkin Iisakin kirkko.
Ehdottomasti parasta Venäjällä ovat kuitenkin ihmiset. Venäjän kieltä vain minimaalisesti tai ei ollenkaan osaaville sanoisin, että kun hieman yrittää jutella, vaikka sanomalla tietyn tunnistettavan sanan, venäläinen ihminen aukeaa ja hymy on herkässä.
- IGORin Pietarin metro -soittolista Youtubessa
- Nevski prospekt iltakoreudessa -jakso, jossa kokeilin siipiäni aitona pietarilaisena katusoittajana:
- Kaliningrad -jakso, ”Venäjä keskellä Eurooppaa?
Minne ja miksi aiot matkustaa ensimmäisenä Venäjällä, kun maidemme raja jossain vaiheessa vihdoin aukeaa?
Mä lähden tietenkin heti Pietariin. En malta odottaa! Pelkkä ajatus siitä, että voisi vaan kävellä pitkin Pietarin katuja ja nautiskella kaupungin sykkeestä Kofe Varim -kahvikupin kanssa – toki kameran kera – on ihana! Mä haluaisin lähteä myös kuvausreissulle halki Venäjän vaikkapa Vladivostokiin saakka kuvaten kokemuksia ja ihmiskohtaamisia. Olisi hienoa saada tälle matkalle joku media mukaan yhteistyöhön!
Mitä muuta haluat vielä sanoa?
Mä pyytäisin, että ympäri Suomea asuvat Suomi-Venäjä Seuran jäsenet laittaisivat minulle viestiä, jos tietää omalla asuinpaikkakunnalla olevan Suomen Venäjään liittyviä païkkoja ja tapahtumia, niin tutustun mielelläni ja tulen kuvaamaan mahdollisesti omaa jaksoa. Viesti voi olla ranskalaisin viivoin paikannimi ja ihan muutamalla sanalla avaus, että mistä kyse. Näin täydentyisi tekeillä oleva Suomen laajin videokokoelma. Laita viestiä esimerkiksi mun IGOR in Russia – Facebook-sivulla tai meilitse igor.parri@gmail.com
Toivottavasti videot ilahduttavat ja muistakaa tilata kanava Youtubessa!
IGOR in Russia somessa:
Youtube: https://www.youtube.com/c/IGORinRussia
Facebook: https://www.facebook.com/igorinrussia
Instagram: @kokosuomenigor
Kuvat: Igor Parri
Haastattelu: Suomi-Venäjä-seuran tiedottaja Sisko Ruponen