Ilmojen lämmetessä sekä suomalaiset että venäläiset suuntaavat jälleen kesämökeilleen ja datshoilleen. Näin korona-aikana perheiden kesänviettopaikat saavat varmasti entistä tärkeämmän merkityksen. Turkulaisena olen tottunut siihen, että suurin osa naapureista häviää kesän kynnyksellä mökeilleen Turun saaristoon.
Varsinaissuomalaisille, ja varmasti enemmistölle suomalaisista, on ollut aina tärkeää, että mökki on veden äärellä. Venäjällä tuntuu puolestaan olevan tärkeää, että datsha on lähellä omaa kotia mukavan ajomatkan päässä. Venäläisille datshan kasvimaa on tärkeä juttu, koska syksyllä sadot säilötään ja tuodaan mukaan kaupunkiasunnolle talveksi ja siellä nautittavaksi. Varsinkin puuteaikoina kasvimaalla on Venäjällä ollut erityinen merkitys.
Uskoisin, että molemmin puolin rajaa mökki ja datsha ovat elintärkeitä paikkoja, joissa voi ladata akkuja, nauttia kesästä ja puhtaasta luonnosta sekä yhdessäolosta perheen ja ystävien kesken. Tätä kaikkea toivon myös teille tänä kesänä, hyvät jäsenemme! Ehkä kesämökki ja datsha vievät tänä kesänä mielemme myös pois ikävistä asioista kuten koronasta.
Oma kesämökkimme sijaitsee Laatokan rannalla, jonne tänä vuonna perheemme ei valitettavasti pääse matkustamaan… Venäläinen naapurimme on kuitenkin luvannut hoitaa tonttiamme kesän ajan ja toivomme ainakin, että joulun pääsisimme viettämään siellä tänä vuonna. Kesämökki oman isoisän synnyinmaisemissa on todella merkityksellinen asia koko perheellemme ja täytyy tunnustaa, että sinne on jo kova ikävä. Tiedän sen kuitenkin odottavan meitä kärsivällisesti, vaikka tänä vuonna kannaksen käen kukunnasta nauttiminen jääkin välistä. Karjalan luonto ja Laatokan ilmasto ovat yhdistelmä, joka jokaisen tulisi kokea kerran elämässään.
P.S. Lue lisää datsha-elämästä Venäjällä täältä: https://suomivenajaseura.fi/venalaisella-datsalla/
Kirjoittaja Soile Tirri on Suomi-Venäjä-seuran aluejohtaja Turussa