Suomi-Venäjä-seuran toimintaa ei tunneta kovin hyvin ja mielikuvat tuntuvat tulevan usein historiasta. Tähän liittyen tietyt kysymykset ja väärinymmärrykset toistuvat sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla taajaan. Toivottavasti onnistumme tässä ja tulevissa kirjoituksissamme korjaamaan käsityksiä ja vastaamaan yleisimmin toistuviin kysymyksiin riittävän hyvin.
Jatkuuko ystävyysseuratoiminta julmaa hyökkäyssotaa käyvän maan kanssa?
Suomi-Venäjä-seura sai julkisuuden kautta 12.10.2023 tiedon, että sen saama opetus- ja kulttuuriministeriön avustus ystävyysseurojen toimintaan aiotaan lakkauttaa. Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala ilmoitti ystävyysseurojen rahoituksen hakukriteereitä muutettavan niin, että Suomi–Venäjä-seuran rahoitus lakkaa ensi vuonna kokonaan. Ministerin mukaan “ei ole perusteltua tai oikein jatkaa ystävyysseuratoimintaa julmaa hyökkäyssotaa käyvän maan kanssa” (HS 12.10.2023).
Ensiksi on syytä korostaa, että ystävyysseuratoiminta on ensisijaisesti yhteistyötä kansalaisten välillä, ei valtioiden välillä. Kansalaisten väliset kontaktit ja yhteistyö kansalais- ja kulttuuritoimijoiden välillä ovat Suomi–Venäjä-seurankin toiminnan perusta. Lisäksi seuralla on ollut asiantuntijarooleja Suomen Venäjään liittyvän kulttuuriyhteistyön toteuttajana suomalaisten viranomaisten rinnalla, erityisesti Suomalais-Venäläisessä Kulttuurifoorumi-toiminnassa, Suomen Pietarin instituutin ylläpitäjänä, Suomalais-ugrilaisen yhteistyön koordinaattorina ja ystävyyskaupunkikongressien järjestäjänä. Poikkeava asiantuntijarooli on ollut perusteena myös siihen, miksi seuran valtionapu on takavuosina ollut suuri suhteutettuna muihin ystävyysseuroihin.
Suomi–Venäjä-seuran toimenpiteet Venäjän hyökkäyssodan käynnistyttyä 24.2.2023
Venäjällä 2010-luvulta alkaen tehdyt lakikiristykset kansalaistoimijoiden toimintamahdollisuuksiin (mm. agenttilait) sekä heikennykset vähemmistökielten opetukseen ja asemaan, ovat vaikuttaneet myös Suomi–Venäjä-seuran toimintaan. Olemme pyrkineet löytämään eri hankkeissa ja yhteistyökumppaneidemme kanssa tapoja jatkaa suomalaisen demokraattisen arvopohjan mukaista yhteistyötä sekä venäläisten kansalais- ja kulttuuritoimijoiden tukemista. Olemme pyrkineet tukemaan koko ajan heikentyvissä oloissa pinnisteleviä suomalais-ugrilaisten sukukieliemme puhujia.
Samalla seura on jatkanut mahdollisuuksiensa mukaan työtä venäläisen riippumattoman kansalaisyhteiskunnan kanssa. Kun monet toimijat joutuivat vuoden aikana jättämään Venäjän, uusia yhteistyöverkostoja on syntynyt Eurooppaan. Olemme korostaneet, että on tärkeää erottaa Venäjän valtio ja kansalaiset toisistaan. Samoin venäjän kieli on tärkeää ymmärtää kommunikaation välineenä, jonka osaaminen on edelleenkin tarpeellista. Teemme yhä aktiivisemmin rasisminvastaista työtä, sillä sota on nostattanut vihaa Suomen venäjänkielisiä ja kaikkea Venäjään liittyvää kohtaan.
Venäjän ulkoministeriön ilmoitus yhteistyön katkaisemisesta Suomi-Venäjä-seuran kanssa 24.6.2022
Yhteistyö seuraan on katkaistu myös Venäjän puolelta, Venäjän ulkoministeriön (MID) ilmoituksella. Liitämme alle tekstin venäjäksi sekä suomennettuna. Ilmoituksessa on muutama mielenkiintoinen asia. Ensinnäkin se tuli suhteellisen pitkän ajan jälkeen, vieläpä juhannusaattona, seuran katkaistua viralliset yhteistyökanavat jo helmikuussa. Toiseksi se, että seuralla ei ennen sotaakaan ole ollut mitään yhteistyösopimusta Venäjän ulkoministeriön kanssa. Kolmanneksi kiinnostavaa on ilmoituksen lopussa oleva eräänlainen vaikutusyritys seuran rivijäseniin ja aluejärjestöihin. Siitä ei kuitenkaan ole seurannut suuria tuloksia, sillä Suomi-Venäjä-seuran edustajakokouksen 16.6.2023 vahvistamat uudet säännöt ja strategia tukevat Suomi-Venäjä-seuran nykyistä toimintaa ja viralliseen Venäjään sitoutumatonta vapaata kansalaisyhteiskuntaa, rauhaa, suvaitsevaisuutta, monipuolista kielitaitoa ja monikulttuurisuutta edistävää ja rakentavaa toimintaa.
Summa summarum
Yhteenvetona voidaan siis todeta, että “ystävyysseuratoiminta julmaa hyökkäyssotaa käyvän valtion kanssa” ei ole jatkunut puoleentoista vuoteen. Kuten alta voidaan lukea, Suomi–Venäjä-seura ei ole myöskään Venäjän valtion suosiossa. Näin ollen seuran valtionavun leikkaus olisi tervetullut uutinen myös Venäjän valtiolle ja vapauttaisi sille tyhjää tilaa omaan vaikuttamistyöhönsä Suomessa.
Riku Savonen
vt. toiminnanjohtaja
24.6.2022
RUS
Заявление МИД России о прекращении сотрудничества с финской неправительственной организацией Общество «Финляндия-Россия»
Lähde https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1819336/ (käännetty 20.7.2022)
Отфиксировали занятую финской неправительственной организацией Общество «Финляндия-Россия» с началом специальной военной операции по защите ДНР и ЛНР откровенно антироссийскую позицию.
Руководство этой организации старательно повторяет в публичном пространстве русофобские пропагандистские клише коллективного Запада. В одностороннем порядке обществом было заморожено взаимодействие по линии Российско-Финляндского Культурного форума и Конгресса породненных городов. Под видом «поддержки антивоенного движения» фактически ведется работа по вмешательству во внутренние дела России.
Очевидно, что декларации данной организации о нацеленности на поддержание разносторонних связей с Россией, распространение знаний о нашей стране являются несостоятельными. С учетом этого российской стороной принято решение о прекращении сотрудничества с дискредитировавшим себя Обществом «Финляндия-Россия», в том числе в рамках международного финно-угорского движения, в котором в последнее время, благодаря опять же стараниям финских участников, возобладали деструктивные, политизированные тенденции.
Со своей стороны, мы не собираемся отказываться от диалога со здравомыслящими общественными кругами Финляндии, в том числе региональными офисами Общества «Финляндия-Россия» и его рядовыми членами, в случае их готовности к развитию действительно конструктивного и взаимоуважительного сотрудничества между нашими народами.
FIN (suomennos Riku Savonen 20.7.2022)
Venäjän ulkoministeriön ilmoitus yhteistyön lopettamisesta suomalaisen ei-hallituksenalaisen järjestön Suomi–Venäjä-seuran kanssa
Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltoja suojelevan sotilaallisen erikoisoperaation käynnistyttyä on pantu merkille suomalaisen ei-hallituksenalaisen järjestön Suomi-Venäjä-seuran ottama avoimen Venäjä-vastainen asenne.
Kyseisen organisaation johto toistaa sitkeästi julkisuudessa yhtenäisen Lännen russofobisia propagandakliseitä. Seura jäädytti yksipuolisesti yhteistyön Venäläis-suomalaisen Kulttuurifoorumin ja Ystävyyskaupunkikongressin toimintalinjoilla. ”Sodanvastaisen liikehdinnän tukemisen” varjolla todellisuudessa tehdään työtä Venäjän sisäisiin asioihin sotkeutumiseksi.
On ilmiselvää, että kyseisen järjestön julkilausumat pyrkimyksestä monipuolisten suhteiden ylläpitämiseksi Venäjän kanssa ja tiedon levittämiseksi meidän maastamme ovat vailla todellisuuspohjaa. Tämän huomioiden venäläinen osapuoli on tehnyt päätöksen yhteistyön katkaisemisesta uskottavuutensa menettäneen Suomi-Venäjä-seuran kanssa, mukaan lukien suomalais-ugrilaisen yhteistyön, jossa viime aikoina, jälleen suomalaisten osallistujien pyrkimysten ansiosta, on ilmennyt hajottavia, politisoituneita tendenssejä.
Omasta puolestamme me emme tule kieltäytymään dialogista Suomen tervejärkisten yhteiskuntapiirien kanssa, mukaan lukien Suomi-Venäjä-seuran aluetoimistot ja sen rivijäsenet, mikäli heillä on valmius kehittää oikeasti rakentavaa ja toinen toistaan kunnioittavaa yhteistyötä kansojemme välillä.