Tiedote 18.6.2023
Suomi-Venäjä-seura päätti säännöistään ja strategiastaan
Suomi-Venäjä-seuran jäsenet kokoontuivat Kainuuseen edustajakokoukseen vuosittaisen Ajankohtainen Venäjä -tapahtumakokonaisuuden yhteydessä 16.-18.6.2023. Viikonlopun aikana tutustuttiin Kuhmon suomalais-ugrilaiseen kulttuuripääkaupunkiin ja suomensukuisten kansojen nykytilanteeseen. 17.6. Kajaanissa järjestetyssä edustajakokouksessa Suomi-Venäjä-seuran sääntöjä päivitettiin vastaamaan paremmin järjestön nykyistä toimintaa sekä yhdistyslain uusia muutoksia.
Hybridimuodossa järjestettyyn edustajakokoukseen osallistui 140 henkilöä, jotka kävivät hyvää keskustelua seuran perustan päivittämisestä vastaamaan nykyistä toimintaympäristöä. Kokous hyväksyi seuran hallituksen valmistelemat ja PRH:n ennakkotarkastamat säännöt muutoksitta. Säännöt otettiin käyttöön heti ja samalla säännöistä poistuneen valtuuston toimikausi päättyi. Edustajakokouksesta tulee seuran vuosikokous ja hallitus valitaan seuraavassa kokouksessa kesällä 2024. Myös osastojen mallisäännöt hyväksyttiin valtuuston valmistelemassa muodossa. Strategia hyväksyttiin muutamilla täsmennyksillä esitettyihin muotoiluihin.
Suomi-Venäjä-seuran uusituissa säännöissä ja strategiassa kaudelle painotetaan vahvasti järjestön roolia monipuolisessa Venäjän yhteiskuntaan liittyvässä asiantuntemuksessa sekä kansalaisyhteyksiä vahvistavana toimijana. Seura toimii asiantuntijana erityisesti kielten, kulttuurien ja kansalaisyhteistyön aloilla tuottaen niihin liittyvää tietoa ja toimintaa. Suomalaisena kansalaisjärjestönä seura haluaa edistää rauhaa ja ihmisten keskinäistä ymmärrystä sekä huomioi vähemmistö- ja tasa-arvonäkökulmia. Sotatilanteessa tärkeänä pidetään työtä vihapuheen vähentämiseksi sekä Eurooppaan sijoittuneiden sotaa paenneiden auttamiseksi.
Suomi-Venäjä-seurassa on käyty paljon keskustelua järjestön nimestä. Edustajakokouksessa päädyttiin kuitenkin säilyttämään järjestön nykyinen nimi, sillä Venäjä on maantieteellisesti järjestön toiminnan ensisijainen kohdealue. Venäjä-sana järjestön nimessä on monessa yhteydessä hankala, mutta Suomi-Venäjä-seura haluaa painottaa, ettei se ole mitenkään sitoutunut nykyisen kaltaiseen autoritääriseen Venäjään, vaan toivoo itsekin ja toimii osaltaan, jotta naapurimaamme olisi demokraattisempi. Suomi-Venäjä-seuran paikallisosastoille jätettiin mahdollisuus nimetä itsensä aiempaa laajemmin omaa toimintaansa vastaavaan muotoon.
Lisätiedot puheenjohtaja Diana Seppä (+358 44 262 42 43)
Edustajakokouksen hyväksymät asiakirjat:
SVS säännöt – hyväksytty 17.6.2023
SVS osaston mallisäännöt – hyväksytty 17.6.2023
SVS Strategia hyväksytty 17.6.2023
Ennakkotiedote 12.6.2023
Suomi–Venäjä-seuran edustajakokous pidetään Kajaanissa 17.6.2023. Kokoukseen odotetaan noin 150 osallistujaa, joista osa liittyy kokoukseen etäyhteydellä. Edustajakokouksen lisäksi Kainuussa on viikonlopun aikana muutakin seuran ohjelmaa, kuten vierailu Kuhmoon, suomalais-ugrilaiseen kulttuuripääkaupunkiin 2023 ja ajankohtaisseminaari suomalais-ugrilaisen yhteistyön tilasta. Kokouksen esityslistalla on seuran säännöistä ja osastojen mallisäännöistä päättäminen sekä seuran strategian hyväksyminen vuosille 2023-25.
– Nyt on hyvä mahdollisuus keskustelulle seuran linjauksista ja toimenpiteistä, joita olemme toteuttaneet Venäjän 24.2.2022 Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan seurauksena. On hyvä saada strategia ja säännöt päivitettyä vastaamaan muuttunutta toimintaympäristöä. Päivitetyn strategian kautta saamme tuotua esiin meille tärkeitä asioita. Niitä ovat esimerkiksi suomalaisena järjestönä toimiminen kansainvälisessä ja monikulttuurisessa ympäristössä, avoimen keskustelun mahdollistaminen sekä työ rauhan ja suvaitsevaisuuden puolesta ja rasismia vastaan, luettelee pääsihteeri Niina Sinkko.
Sääntö- ja strategiatyö käynnistettiin jo elokuussa 2022. Esityksiä laadittaessa on kerätty laajasti tietoa paitsi seuran jäseniltä ja osastoilta, myös sidosryhmiltä ja kansalaisilta. Tärkeänä tietolähteenä on käytetty syksyllä 2022 toteutettua selvityskokonaisuutta, joka antoi kuvaa suomalaisten näkemyksistä ja suhtautumisesta Venäjään, kansalais- ja kulttuuriyhteistyön näkymiin sekä Suomi–Venäjä-seuraan.
– Olemme käyneet keskustelun nimen muuttamisesta, sillä sana ”Venäjä” nimessämme on aiheuttanut väärinkäsityksiä niille, jotka eivät ennestään tunne meitä. Osa jäsenistöstämme on toivonut uutta nimeä, joka kuvaisi nykyistä kattavammin seuran tekemää toimintaa. Kuitenkaan emme ole saaneet sellaista nimiehdotusta, joka toisaalta kuvaisi koko sisältöämme ja toisaalta ei väärien mielikuvien kautta aiheuttaisi uusien sekaannusten vaaraa. Koska helppoa nimiratkaisua ei ole, näemme, että olennaisempaa on seuran tarkoituksen ja tehtävien päivittäminen tämän hetken toimintaa vastaavaksi, kertoo järjestöpäällikkö Riku Savonen.
Seuran hallituksen esityksenä edustajakokoukselle onkin, että nimi säilyy ennallaan, mutta seuran paikallisyhdistyksille eli osastoille, jätetään vapautta valita paikallisesti sopiva nimimuoto. Sen sijaan seuran tarkoitukseen ja tehtävään esitetään muutoksia, jotka vahvistavat seuran roolia suomalaisena, laajaa kansainvälistä yhteistyötä tekevänä kansalaisjärjestönä. Sääntöuudistus myös keventäisi seuran hallintoa, sillä valtuustoa esitetään poistettavaksi säännöistä. Edustajakokouksesta tulisi näin ollen vuosittainen yhdistyksen kokous. Lisäksi esitetään useita teknisiä muutoksia, kuten lakkautetun Suomen Pietarin instituutin poistamista seuran säännöistä ja pääsihteerin nimikkeen muuttamista toiminnanjohtajaksi.
Sääntöesitys on Patentti- ja rekisterihallituksen ennakkotarkastama, joten säännöt astuvat heti voimaan, jos ne hyväksytään. Hyväksymisen yhteydessä on tarkoitus päättää, että seuran uusi hallitus valitaan vuoden 2024 edustajakokouksessa, jolloin valinnat oltaisiin tehty seuraavan kerran nykyistenkin sääntöjen mukaan.
Edellisen kerran seuran sääntöjä on päivitetty vuonna 2020. Edellinen suurempi sääntöuudistustyö tehtiin, kun piirijärjestöt poistuivat seuran rakenteesta vuonna 2019:
– Suomi–Venäjä-seuran kaltaisessa järjestössä, jonka toimintaympäristö on jatkuvassa mullistuksessa, strategian lisäksi sääntöjen päivittäminen on osa jatkuvaa kehittämistyötä, toteaa pääsihteeri Niina Sinkko.
Tutustu seura sääntö- ja strategiaesityksiin:
SVS säännöt – esitys edustajakokoukselle 17.6.2023
SVS osaston mallisäännöt – esitys edustajakokoukselle 17.6.2023
Strategialuonnos edustajakokoukselle 17.6.2023
Suomi-Venäjä-seuran järjesti ylimääräisen valtuuston kokouksen 7.6.2023, jossa hyväksyttiin vuoden 2022 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä edustajakokoukselle esitettävät osaston mallisäännöt. Valtuusto antoi tuen Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajiston ja hallituksen vuonna 2022 sekä keväällä 2023 tekemille toiminnan painopisteiden muutoksille, toimintalinjauksille, julkilausumille ja sopeutustoimille.
Lisätiedot:
pääsihteeri Niina Sinkko niina.sinkko@venajaseura.com +358404577612
järjestöpäällikkö Riku Savonen riku.savonen@venajaseura.com +358503281420
Kuva: Kainuun Kuvapankki #kainuu, #arcticlakelandkainuu sekä #visitkainuu