Vetoomus Suomi–Venäjä-seuran valtionavun, Venäjä-tuntemuksen ja kansalaisyhteiskunnan tukemisen puolesta (linkki Adressit.com-sivustolle) luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeriöön 11.12.2023. Keruu aloitettiin lokakuussa sen jälkeen, kun tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala ilmoitti 12.10. seuran ystävyysseurojen valtionavustuksen lakkautuksesta vuodelle 2024. Seura toivoo adressin kautta, että ministeri harkitsisi vielä uudestaan seuran mahdollisuutta saada valtionapua. Ystävyysseurojen valtionavustusten päätökset vuodelle 2024 julkaistaan arviolta helmikuussa 2024.
Vetoomuksen luovutti seuran vt. toiminnanjohtaja Riku Savonen ministeriön valtiosihteeri Elina Laaville edelleen tiede- ja kulttuuriministerille luovutettavaksi. Seura oli toivonut pääsevänsä luovuttamaan vetoomuksen suoraan ministeri Multalalle, mutta tämän aikataulu ei antanut myöten tapaamiselle syksyn aikana.
Adressissa oli luovutushetkellä 1474 nimeä. Allekirjoituksia saatiin yhteensä 376 paikkakunnalta ympäri Suomea ja ulkomailtakin, mikä kertoo seuran laajasta toiminta-alueesta. Lisäksi samalla ministeriöön toimitettiin kulttuuritoimijoiden tukikirje https://suomivenajaseura.fi/kulttuuripiirien-tukikirje-suomi-venaja-seuran-puolesta/ Kiitämme lämpimästi kaikesta saamastamme tuesta!
Adressin allekirjoittaneiden terveisiä ministerille sekä koko adressitekstin pääset lukemaan alta.
Riku Savonen
vt. toiminnanjohtaja
riku.savonen@venajaseura.com 0503281420
Miksi haluatte antaa lahjan Venäjän nykyiselle hallinnolle? – allekirjoittajien terveisiä ministerille
Allekirjoittajilla oli mahdollisuus allekirjoituksen yhteydessä jättää terveisiä. Alla muutamia allekirjoittajien näkökulmia:
– Suomi-Venäjä-seuraa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Tarvitsemme keinoja tukea Venäjän oppositiota. Rahoituksen päättäminen tukee vain Putinin hallintoa ja disinformaation päätymistä Suomeen.
– Me suomalaiset yhteisöt toimimme kulttuuriyhteistyössä ihmisten ei Venäjän valtion kanssa.
– Suomi-Venäjä -seura tukee Venäjän demokraattista yhteiskuntakehitystä.
– Venäjä ja venäläiset on realiteetti naapurina nyt ja tulevaisuudessa. Parempi tietää ja tuntea.
– Viime vuosien nolot virhearviot Venäjästä ovat johtuneet puutteellisesta tietotaidosta ja ymmärryksestä. Nyt jos koskaan pitää älytä panostaa naapurintuntemuksemme tason nostamiseen, ja se tapahtuu Venäjän kielen, kulttuurin ja yhteiskunnan oikein suunnattua osaamista tukemalla. Suomi-Venäjä-seuralla on tässä aiempaakin tärkeämpi roolinsa.
– On väärin lopettaa seuran valtionapu. Seura on tuominnut Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa eikä tee yhteistyötä Venäjän valtion kanssa. Venäjä-tietoutta tarvitaan myös nyt.
– Venäjän kielen taitoa ja kulttuurin ymmärrystä tarvitaan Suomessa nyt enemmän kuin koskaan. Venäjä tulee aina olemaan naapurimaamme, vaikka olisimme missä tahansa liitoissa, meidän on syytä pitää jonkinlaisia yhteyksiä sinne jatkuvasti. Venäjän nykyhallinto ei omista sen kieltä, kirjallisuutta, kulttuuria ja historiaa, joiden ymmärrystä mm. Suomi-Venäjä-seura pyrkii edistämään Suomessa. Lisäksi esim. venäjän kieltä käytetään monissa muissakin maissa kuin Venäjällä, joten senkin takia sen opiskelua on syytä edistää.
– Seura tekee tärkeätä työtä kaikkien venäjää puhuvien ihmisten parissa. Tämän työn on jatkuttava. Venäjän sotatoimille ja raakuuksille on tultava loppu.
– Järkeä ja malttia tarvitaan kriisiaikojen päätöksenteossa, niin huonojen tietojen varassa panikointi kuin pikkumainen omien kaunojen purkaminen maan etua vastaan on epäisänmaallista toimintaa. Ukrainan sodan seurauksena venäjänkielisten määrä ja venäjän kielen merkitys Suomessa on kasvanut nopeasti aivan uusiin mittoihin. Ainoan venäjää puhuvien suomenkielisten myös ja etenkin ruohonjuuritasolla toimivan kansalaisjärjestön toiminnan tietoinen vaikeuttaminen on ihan vain sabotaasia ja omaan maaliin laukomista.
– Naapureitaan ei voi valita eikä heidän toimiaan aina käsittää. Kohtalokkaiden virheiden välttämiseksi heidät pitäisi tuntea mahdollisimman hyvin.
– Venäjän asiantuntijoita on Suomessa liian vähän. Sen vuoksi esimerkiksi venäjämielinen disinformaatio tai russofobinen retoriikka saa meillä liikaa tilaa.
– Venäjä pois Ukrainasta, heti.
– Täytyy tietää mitä Venäjällä tapahtuu ja olla valmiina vaihteisiin. Muuten yhtenä päivänä Suomen rajassa on vain tuntematon maa tai muutama maata. Tiedon ja yhteyden puuto on huono juttu.
– Nyt jos koskaan tarvitaan rauhaarakentavien ihmisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä. Suomi-Venäjä seura on aina ollut rauhan puolella sotaa vastaan, ja on sitä edelleen.
– Tässä tilanteessa toiminta kielen ja kulttuurin alalla on juuri tässä tilanteessa ehdottoman tärkeää!
– Lyhytnäköinen valtionavun lakkautuspäätös vaikeuttaa mm. venäläisen nykyhallinnolle kriittisen kansalaisyhteiskunnan toimintaa niin meillä, kuin Venäjälläkin. On myös eri asia tarkastella tukisummia, kuin lakkauttaa tuki kokonaan.
– Perustelut seuran rahoituksen epäämiseksi eivät ole totuuden mukaisia. Seura ei toimi brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainaan käyvän Venäjän valtion kanssa.
– Suomi-Venäjä-Seura tekee arvokasta työtä kulttuurin ja integroitumisen parissa, tämä työ on äärimmäisen tärkeää myös jatkossa ja sitä ei saa lopettaa ihan vaan poliittisen edun tavoittamiseksi. Kaikkea mikä vain liittyy Venäjään leikataan ja kielletään, mikä on pääosin aivan oikein. Kuitenkin SVS:n kohdalla se on yksinkertaisesti tyhmää, kuka sitten tekee tätä arvokasta työtä?
– Virallinen Venäjä katkaisi suhteensa Suomi-Venäjä-Seuraan seuran tuomittua hyökkäyksen. Kannattaako virallisen Suomen seurata Venäjän hallitusta tässä?
– Suomi-Venäjä seura ei ole Putinilainen yhteisö eikä hänen ajatusten kannattaja, se on rauhanomainen ruohonjuuritason kansalaisjärjestö.
– On surullista, kun yrittävät lakkauttaa kielen ja kulttuurin valtion tasolla.
– Mitä seuraavaksi ? Keskitysleirit venäläisille ?
– Nyt jos koskaan tarvitsemme tietämystä ja kontakteja venäjän kansalaisyhteiskuntaan, joka suhtautuu sotaan ja Putiniin kriittisesti.
– Suomen sukukielet ja -kansat sekä kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen Venäjällä ansaitsevat tukijansa ja asianmukaiset resurssit Suomessa.
– Emme tarvitsekkaan avustusta Venäjän ystävyys toimintaan, vaan Venäjän tuntemisen levittämiseen.
Venäjän tuntemus on elintärkeää Suomelle, joka on kuitenkin rajanaapuri, halusimmepa tai emme. Venäjän tuntemus on meille jopa vahvuus, jos me osaamme sitä järjestelmällisesti kehittää.
– Kansalaiset eivät käy sotaa, kulttuuri ei käy sotaa – kulttuurinen ymmärrys ehkäisee väkivaltaa ja rakentaa rauhaa.
– SVS on tärkeä kultturijärjestö, ei tue Venäjän sotaa vaan sanoutunut siitä eroon! Ottaa ilomielin järjestöön mukaan myös ukrainalaisia sotapakolaisia!
– Perehtykää asioihin ennenkuin teette päätöksiä! Ilmiselvästi Sari Multala ei ole tiennyt Suomi-Venäjä-seuran toiminnasta mitään eikä ole viitsinyt perehtyä asioihin. Hänelle on riittänyt pelkkä “Venäjä”-sanan näkeminen valtionavun epäämiseen seuralta.
– Venäjän kielen ja kulttuurin tuntijoita on jo entuudestaan liian vähän. Venäjä ei katoa maapallolta sotatoimien myötä, eikä myöskään niiden loputtua. Suomi-Venjä-seura on yksi niitä harvoja tahoja, joilla on laaja Venäjän tuntemus. Sille kaikelle tiedolle on tarvetta nyt ja tulevaisuudessa. Ei kaadeta viemäriin tätä osaamista ja verkostoa. Rauhantyötä tukee kansalaisyhteiskunnan voimistaminen, niin Suomessa, kuin Venäjälläkin ja muualla asuvien venäläisten keskuudessa. Seuran toiminta ei millään tavalla tue sodan jatkumista, päinvastoin.
Pelaamme Putinin pussiin aina, kun katkomme yhteyksiä Venäjän – voisi sanoa vangiksi joutuneen – kansan ja ulkomaailman välillä. Haluatteko todella tukea Putinin toivetta?
– Oli Suomen ja Venäjän välit sitten kuinka huonot tahansa, kyllä meidän täällä täytyy Venäjää tuntea. Nimenomaan se, että Venäjä on uhka, on erittäin hyvä syy pyrkiä tuntemaan Venäjää mahdollisimman hyvin. Tässä Suomi – Venäjä seura on hyvä väline.
– Suomi-Venäjä-seura on demokratian puolella ja ei tue Putinin hallintoa. Se on tekemisissä Venäjällä asuvien demokratian kannattajien kanssa, mikä on Suomenkin kannalta tärkeää.
– Suomi-Venäjä-seuran samaistaminen Putinin politiikkaan on suuri väärinkäsitys. Venäjällä kansalaisyhteiskunta kärsii Putinin hallinnon yhä itsevaltaisemmista otteista. Suomi-Venäjä-seuralla ja sen edeltäjällä on ollut merkittävä rooli ruohonjuuritason yhteistyössä, ihmisten tutustuttamisessa toisiinsa. Se on parasta rauhantyötä, jonka hallitus nyt lyhytnäköisesti haluaa lopettaa.
– Venäjä sekä venäläiset, Venäjän kulttuuri, historia, taide jne. EI ole synonyymi Putinille ja putinisteille.
– Nykyvenäjän vastustajien tulee saada äänensä kuuluviin. Tässä on siihen yksi väylä.
– Hei! Rauhaa ja hyvinvointia Suomellemme ja kaikille sen kansoille! Suomen valtio on aina ollut, on ja tulee olemaan vapauden, rauhan ja oikeuden valtio kaikille kansoille ja kansallisuuksille; valtio, joka kunnioittaa jokaisen ihmisen oikeuksia iästä, uskonnosta ja näkemyksistä riippumatta.
Suomi-Venäjä-seuran tärkeä tehtävä on rauhan ja kulttuurisen vuorovaikutuksen säilyttäminen.
Yhteisön toiminta on erittäin tärkeää. Se kokoaa ihmisiä yhteen, edistää ihmisten välistä yhtenäisyyttä ja tasa-arvoa, edistää kulttuuria ja Suomessa asuvien kansojen oikeuksien kunnioittamista. Venäjänkielisillä ihmisillä on myös oikeus kulttuuriinsa, kuten kaikilla muillakin kansoilla. Tämä on inhimillistä ja oikein.
– Lopettamalla valtionavun Suomi-Venäjä Seuralta tukahdutatte vuosikymmenien aikaisen tietoväylän, jolla olemme saaneet ensiarvoisen tärkeää tietoa (kansanoloista, kulttuurista jne) naapurimaastamme ilman, että naapurimaan poliittiset näkemykset ovat niihin vaikuttaneet.
– Vastustan jyrkästi Venäjän käymää sotaa Ukrainassa, mutta kannatan lämpimästi ystävyystoimintaa Venäjän kansalaisten kanssa. Valtion avun poistaminen Suomi-Venäjä-seuralta on pöyristyttävää.
– Suomi-Venäjä-seuran rinnalla Venäjän vainotun kansalaisyhteiskunnan puolesta Putinin sotatotalitarismia ja taas Suomessa noussutta ryssävihaa vastaan.
– Arvoisa valtioneuvosto. Suomi-Venäjä-seura ei tue Putinin aloittamaa sotaa vaan tuominnut sen. siksi valtionapujen vieminen seuralta on pikemmin Putinin tukemista.
– Lähes 50 vuotta seurassa toimineena venäjän kielen eläköityneenä opettajana ihmettelen kovasti tällaista päätöstä. Opetan tällä hetkellä ukrainalaisille suomen kieltä koto- koulutuksessa venäjän kielellä. Yhdeltäkään ukrainalaiselta en ole saanut minkäänlaista negatiivista suhtautumista venäjän kieleen tai ystävyyssuhteisiin venäläisten kanssa. Seuran puitteissa olemme käyneet retkillä ortodoksisiin kirkkoihin. On hämmästyttävää, etteivät päätöksentekijät osaa erottaa asioita toisistaan. Tällainen päätöshän on selvä signaali naapurille, että me olemme juuri sitä, mitä siellä virheellisesti meistä luullaan.
– Venäjän kieltä tarvitsemme jatkossakin. Suomalais-ugrilaisten kansojen puhumat kielet ovat sukua suomelle sukua ja kielitutkimusta tarvitaan yhä. Kansojen välinen kulttuurivaihto on tärkeää ja samoin yhteistyö tulevaisuudessa.
– Valtionavusta päättäjien on aiheellista tarkoin tutustua Suomi-Venäjä-seuran nykyiseen toimintatapaan, tavoitteisiin ja sen julkaisuihin ennen lopullista päätöstä, lakkautetaanko valtionavustus vai ei.
– Haluan Suomi-Venäjä -seuran jatkavan toimintaansa.
Vetoomuksen teksti suomeksi
Vetoomus Suomi–Venäjä-seuran valtionavun, Venäjä-tuntemuksen ja kansalaisyhteiskunnan tukemisen puolesta
Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala ilmoitti 12.10.2023 Suomi–Venäjä-seuran valtionavun lakkauttamisesta ensi vuonna. Ministerin mukaan ”ei ole perusteltua tai oikein jatkaa ystävyysseuratoimintaa julmaa hyökkäyssotaa käyvän maan kanssa”. Ilmoitus perustuu ilmeisen virheelliseen käsitykseen Suomi-Venäjä-seuran toiminnasta ja vaarantaa seuran suomalaista ja venäläistä kansalaisyhteiskuntaa, monipuolista kielitaitoa ja Suomen Venäjä-tuntemusta vahvistavan toiminnan.
Seuran toiminta on kansalaistoimintaa, ei valtiollista yhteistyötä Ystävyysseuratoiminta on ensisijaisesti yhteistyötä kansalaisten välillä, ei valtioiden. Suomi–Venäjä-seura on katkaissut kaiken virallisen tason yhteistyön Venäjän valtion toimijoiden kanssa heti Venäjän käynnistettyä hyökkäyssodan Ukrainassa 24.2.2022, tuomitsee Venäjän sotatoimet, kansalaisyhteiskunnan ja sananvapauden tukahduttamisen. Myös Venäjän valtio on katkaissut suhteet Suomi–Venäjä-seuraan.
Mihin seuran saamia avustuksia käytetään?
Suomi─Venäjä-seura on mukana Suomeen ja muualle Eurooppaan paenneiden venäjänkielisten tukemisessa ja yhteistyöverkostoissa. Ylläpidämme kansalaisyhteyksiä myös Venäjälle siinä laajuudessa kuin se tällä hetkellä on mahdollista. Tuotamme ajankohtaista tietoa Venäjän kansalaisyhteiskunnasta ja palvelemme kansalaisia, järjestöjä, mediaa ja viranomaisia kaikenlaisissa Venäjä-kysymyksissä. Kannustamme venäjän kielen opiskeluun, sillä kielitaitoa tarvitaan Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Mahdollistamme keskustelualustan erilaisille näkemyksille, tuomme toiminnassamme yhteen erikielisiä ryhmiä Suomessa ja autamme sopeutumaan yhteiskuntaan. Osallistumme suomalais-ugrilaiseen yhteistyöhön Suomessa ja Euroopassa. Edustamme Suomea kansainvälisissä kansalaisyhteiskunnan verkostoissa. Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus on mahdollistanut laaja-alaisen kulttuurin ja viestinnän keinoin tehtävän julkisen työmme, josta hyötyvät monet muut suomalaiset toimijat.
Ei katkaista Suomi-Venäjä-seuran mahdollisuutta jatkaa työtään
Suomen hallitusohjelman mukaan hallitus painottaa toimia, joilla ylläpidetään ja kehitetään Suomen Venäjä-tuntemusta ja kykyä analysoida Venäjän kehitystä. Lisäksi hallitus tukee mahdollisuuksien mukaan Venäjän kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä. Suomi–Venäjä-seuran nykyinen toiminta ja tavoitteet ovat samansuuntaisia näiden hallitusohjelman kirjausten kanssa.
Tiede- ja kulttuuriministerin ilmoitus Suomi–Venäjä-seuran valtionavustuksen lakkautuksesta perustuu ilmeisen virheelliseen käsitykseen seuran toiminnasta ja seuran valtionavun lakkautus voisi johtaa ennakoimattomiin seurauksiin. Pyydämme tiede- ja kulttuuriministeri Multalaa harkitsemaan asiaa uudestaan ja vetoamme seuran julkisen tuen jatkumisen puolesta.
Lue lisää aiheesta:
Valtionavun lakkautusuutinen HS 12.10.2023
Miten yhteistyö Venäjän kanssa katkesi SVS
Millaista ystävyysseuratoimintamme on SVS