Jokaisella emännällä on aina oma pashareseptinsä, joka on se kaikkein paras. Näin ollen aineksia voi luovasti soveltaa ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Joissakin pashoissa käytetään esimerkiksi munista vain keltuaiset, joissakin vain valkuaiset ja joissakin kananmunat kokonaan. Joissakin resepteissä käytetään myös keitettyjä munia tai keitettyjä munankeltuaisia. Kaikkien aineiden suhteet ja määrät vaihtelevat eri resepteissä, mutta yhteistä kaikissa pashoissa on se, että ainekset jauhetaan hyvin hienojakoiseksi massaksi joko tehosekoittajalla tai ajamalla massa useampaan kertaan lihamyllyn läpi tai painelemalla se siivilän läpi. Pashaa tehdään sekä raakana että keitettynä ja molemmilla koulukunnilla on vakaat kannattajansa.
Suomi-Venäjä-seuran resepti vuosikymmenten takaa
4 dl rahkaa (irtorahkaa myydään pääsiäisen alla kauppahalleissa tai vaihtoehtoisesti voi kaupassa myytävästä kokkelipiimästä huolellisesti valuttaa nesteen pois)
400 g suolatonta voita
4 dl kuohukermaa
3 kananmunan keltuaista
4 dl tomusokeria
½ tl vaniljasokeria tai vaniljatanko
(2 tl raastettua sitruunankuorta)
mausteeksi ja koristeeksi sukaatteja, manteleita ja rusinoita
Rahka puristetaan huolellisesti mahdollisimman kuivaksi, esimerkiksi laittamalla se puhtaan tyynyliinan sisään ja vääntämällä pussia toisen henkilön pitäessä kiinni nyytin suusta. Mitä kuivemmaksi rahka saadaan valutettua, sen parempi.
Kuivattu rahka hienonnetaan esimerkiksi tehosekoittimella ja lisätään pääosa tomusokerista (mikäli käytetään keltuaisia tai kokonaisia munia, ne hierotaan ensin tomusokerin kanssa valkeaksi vaahdoksi) ja sen jälkeen lisätään sulatettu voi tai smetana.
Rahkamassaan lisätään hyvin sekoittaen mausteet (vanilja kaavitaan veitsenkärjellä pituussuuntaan halkaistuista vaniljatangoista). Lopuksi lisätään tiukaksi vaahdoksi vatkattu kerma. Viimeiseksi voidaan lisätä massaan esim. rusinoita tai sukaatteja, mutta usein niitä käytetään vain koristeina pashan pinnalla tarjolle tuotaessa.
Pasha lusikoidaan kostutetulla harsokankaalla vuorattuun muottiin (pashamuotin asemesta voi käyttää juustomuottia tai vaikkapa kahvinsuodattimen suppiloa, mutta tällöin pashan muoto ei ole täysin oikeaoppinen). Muotti täytetään reunojaan myöten ja peitetään harsokankaan liepeillä.
Muotin päälle pannaan painoksi teevati ja se viedään syvällä lautasella tai kulhossa kylmään seisomaan (ei kuitenkaan pakkaseen). Seuraavana päivänä pashamuotti kumotaan tarjoilulautaselle, muotti avataan ja harsokangas poistetaan. Pasha koristellaan ja siihen laitetaan sukaateista ja rusinoista ortodoksinen risti ja kirjaimet XB, mikäli niitä ei ole jo syntynyt muotin kuvioinneista (XB tarkoittaa “Kristus on ylösnoussut”). Pasha nautitaan kulitshi-pullan kanssa joko sen päällä tai erikseen.
Keitettyä pashaa tehtäessä rahka-voi-(smetana)-muna -seosta keitetään hiljaisella tulella jatkuvasti sekoittaen noin yhden tunnin ajan, minkä jälkeen se jäähdytetään, lisätään muut ainekset ja lusikoidaan muottiin seisomaan.
Reseptin on laati Timo Karvonen perheensä perinteen pohjalta. Resepti on siirretty uusille sivuille Suomi-Venäjä-seuran vanhoilta sivuilta.