Venäjästä kauhistelematta mutta kaunistelematta
Yle Radio 1 aloitti vuonna 2020 radiosarjan Tuntematon Venäjä, joka saa jatkoa kesäsunnuntaisin 13.6.-5.9.21 klo 17:10 Yle Radio 1/Yle Areena. Sarjan toimittaa Jari Aula, tuottajana on Salla Matusiak.
Uusissa jaksoissa on vaihtelevia vieraita ja aiheita. Kirjailija, toimittaja Arvo Tuominen tutustuttaa Venäjän Karjalaan ja sen nykyoloihin, alueeseen, joka kehittyy, mutta joka on silti Venäjän katvealueita. Professori emeritus Arto Mustajoki, jos kuka, tuntee venäjän kielen. Hän on perehtynyt myös Venäjän koukeroiseen viranomaiskieleen ja tietää kertoa mm., miksi venäläiset rakastavat leimoja ja allekirjoituksia. Väyläviraston johtaja Markku Nummelin tuntee hyvin Venäjän rautatiet, jotka muodostavat valtakunnan verisuonet. Ne ovat valtakunnan elinehto ja rautateiden ympärille on rakentunut paljon muutakin kuin Suomessa on totuttu.
Suomalais-venäläiseen perheeseen syntynyt kansanedustaja Maria Guzenina muistelee lapsuuttaan ja pohdiskelee suhdettaan venäläisyyteen. Filosofi Ilkka Niiniluoto on, paitsi akateemikko Suomessa, myös Venäjän tiedeakatemian, maan ylimmän tieteellisen instituution ulkomaalaisjäsen. Tutkija, sosiologi Meri Kulmala perehdyttää Venäjän perhepolitiikkaan, joka on tähdännyt syntyvyyden kasvuun. Venäjän suomalais-ugrilaiset vähemmistöt jatkavat yhä kuihtuvaa, mutta silti elossa pysynyttä kansanperinnettä. Tästä kertoo professori Riho Grünthal.
Kirill Sultanshinin tuntevat monet tubettajat. Hän on tehnyt lukuisia klippejä maidemme välisistä yhtäläisyyksistä ja eroista, mutta on törmännyt myös ennakkoluuloihin. Videoissaan hän on kysellyt mm. vastaantulijoilta venäläisten käsityksistä Suomesta ja päinvastoin. Venäjään yhdistetään aina kyseenalainen sana korruptio, joka on ilmiönä monihaarainen ja laaja, ja jolla on pitkät perinteet. Ilmiöön on perehtynyt toimittaja, tietokirjailija Salla Nazarenko. Suomen kansallisoopperan ja -baletin tuotantosuunnittelija Jutta Mustakallio on tehnyt pitkän uran baletin parissa Neuvostoliitossa ja Suomessa tanssijana sekä tanssijanuran jälkeen balettimestarina. Silloisessa Leningradissa hän opiskeli sekä tanssijaksi että myöhemmin tanssinopettajaksi. Hän on opiskellut kahteen otteeseen maailman arvostetuimpiin balettikouluihin kuuluvassa Venäläisen baletin akatemiassa eli Vaganovan balettiakatemiassa.
Lisäksi kuullaan uusintoina kolme jaksoa aiemmilta vuosilta: toimittaja Leena Sharma puhuu Suomen rähmällään olosta, kuinka se oli läpi tunkeutunutta koko suomalaiseen yhteiskuntaan, mm. kulttuuripiireihin. Tutkimuskoordinaattori Kaarina Aitamurto kertoo Venäjän uskonnollisuudesta, joka on lähinnä tapakristillisyyttä ja toimitusjohtaja Keni Luhtanen tietää, millaisia vaatteita ja asusteita venäläiset ostavat.
Sarja on kuultavissa pysyvästi myös Yle Areenasta. https://areena.yle.fi/audio/1-50176646
Sarjan toimittaja Jari Aula on opiskellut venäjän kieltä ja kirjallisuutta Helsingin yliopistossa ja myöhemmin mm. länsi- ja eteläslaavilaiset kieliä ja kulttuuria. Koulutukseltaan Aula on filosofian maisteri. Hän on opiskellut myös ulkomailla, mm. 1980-luvulla silloisessa Leningradin valtiollisessa yliopistossa ja myöhemmin myös Prahassa sekä Bratislavassa. Aula on auktorisoitu venäjän, tšekin ja slovakin kääntäjä. Lisäksi hän hallitsee slaavilaisista kielistä mm. puolaa, ukrainaa ja sorbia.
Jari Aula on toiminut Yle Radio 1:n kuuluttajana vuodesta 2003 ja työskennellyt radiossa vuodesta 1982 alkaen. Hän on toimittanut Yle Radio 1 -kanavalle mm. Tsekkoslovakiaa ja Puolaa käsitteleviä pisteohjelmia. Jari Aulan toimittama Tuntematon Venäjä -ohjelmasarja käynnistyi kesällä 2019.
Radiotyöskentelyn lisäksi Aula on suomentanut muun muassa Slovakian tunnetuimpiin runoilijoihin kuuluvan Miroslav Válekin runokokoelmat Kosketuksia (2009) sekä Rakastelua kananlihalla & Rauhattomuutta (2014) sekä Jiří Dědečekin haikuja (2012). Lisäksi Aula on lukenut pitkään äänikirjoja. Hän sai Sokeain Ystävien tiedonvälityspalkinnon 2011 lukemastaan 770 äänikirjasta ja lähes 10 000 äänitetystä lukutunnista.
Päivitetty uusilla ohjelmatiedoilla 22.6.2021. Julkaistu alunperin 2.6.2020.