Teetä vai tsaikkaa? Itä-Suomessa juotiin etenkin aiemmin venäjän kielestä tuttua tsajua ja tsaikkaa. Tee-sanalla on maailmanlaajuisesti perin mielenkiintoinen perimä, joka piirtää kartalle meri- ja maakauppareittejä, ei siis vain jakoa itään ja länteen.
Tee leviää länteen meriteitä
Molempien sanojen tee (tea) ja tšai (cha) alkuperä on samassa kiinalaisessa kirjainmerkissä 茶, joka lausutaan tša (cha) mandariinikiinaksi ja kantoninkiinaksi, mutta ta tai te min-kiinaksi.
Portugalilaiset toivat teetä ensimmäisinä Eurooppaan 1550-luvulla ja nimesivät juoman “tšaiksi” kantoninkiinan mallin mukaan. Myöhemmin hollantilaiset, joilla oli suurin merkitys teen laajalle leviämiselle Eurooppaan 1600-luvulla, nimesivät juoman “teeksi” min-kiinan mallin mukaisesti ja tämän vaikutuksesta Länsi-Euroopassa kaikki Portugalia lukuun ottamatta kutsuvat juomaa teeksi. Tee-sanan yleistymiseen Euroopassa vaikutti myös latinan käytön laajuus, sillä latinaksi tee on thea.
Tšai leviää Silkkitietä Persiaan, Venäjälle ja Itä-Eurooppaan
Tee levisi myös Silkkitietä pitkin Kiinasta Persiaan ja Venäjälle. Persiaksi tee on tšai min-kiinan mallin mukaan, ja tätä kautta myös teen nimeksi yleistyi Venäjällä ja Itä-Euroopassa tšai. Yksinkertaistaen voi sanoa, että kun tee levisi meritse, niin sitä kutsuttiin ”teeksi” kun taas maanteitse, niin siitä tuli tšaita.
Mutta poikkeuksiakin on: Puolassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä ja osassa Ukrainaa tee-sanana käytetään latinan pohjalta herbata-sanaa, joka viittaakin aitoon teepensaan lehdistä tehtyyn teehen eikä pelkkään yrttiteehen ja haudukkeisiin, kuten latinassa ja useissa muissa kielissä.
Suomessa kohtaavat niin meri- kuin maareitit
Suomeen tee tuli kahta eri reittä, mikä näkyy myös kielessä. Idässä käytettiin samovaareja ja puhuttiin tsajusta, tsaikasta, mutta Länsi-Suomeen tee tuli Ruotsista samoin kuin myös tee-sanana. Mutta tunnettiin saju myös Satakunnassa ja armeijassa juotiin saikkaa, stadin slangiin kuuluu tsaiju ja tsaju.
Suositus
Tarinaa teestä ja venäläisestä teekulttuurista voi lähteä etsimään Helsingissä Teehuone Tsaikkan Showroomiin (teekauppa ja tasting-alue, Abrahaminkatu 15b Helsinki), jonka ihana emäntä Inna Tölli tarjoaa Suomi-Venäjä-seuran jäsenille jäsenedun -5% irtoteestä läpi vuoden verkkokaupassa teehuonetsaikka.fi/ (alennuskoodi jäsenportaalissa).
Lauantaina 11.2.2023 Teenystävät järjestävä teekävelyitä, jotka kulkevat myös Teehuone Tsaikkan kautta. Teekävelyn aikana tarjouksia löytyy myös muista liikkeistä. Aikataulut ja reitit: teenystavat.fi/teen-paiva
Lähteitä:
JakubMarian https://jakubmarian.com/tea-in-european-languages-map/ https://www.facebook.com/JakubMarian
Teen historiaa Suomessa: https://yle.fi/a/3-11617646
Stadin Slangi ry:n stadinslangin sanakirja: https://www.stadinslangi.fi/wp-content/uploads/2014/11/suomi_slangi1.pdf
Petteri Uusitalo, Twitter.