Sinipukuinen nainen
Siinä hän seisoo, lähdenpä aamulla tai tulenpa illalla. Sauhuttelee. Samassa asennossa ja samalla paikalla. Vuonna 2014 Venäjällä voimaan astunut tupakointikielto sisätiloissa on tuonut täälläkin kansan pihalle tupakalle. Se ärsyttää minua suunnattomasti menetettyäni omat vanhempani tupakoinnin seurauksena. Mitähän tämä kansa tekee, jos Venäjä aikoo toteuttaa tupruttelun täyskiellon? Siitä viimein syntyy varmaan vallankumous. Perestroikan aikaan alkoholia alettiin valmistaa salaa, kun suurkulutusta yritettiin kiellolla vähentää. Silloin seurauksena oli sokerin ja hiivan joutuminen säännöstelyyn. Entä nyt? Alkaako tupakanviljely kylpyhuoneissa…?
Venäjällä tupakointi on valtava yhteiskunnallinen ongelma. Lääketieteellisen ja sosiaalisen tiedotuksen toimiston («Российское агентство медико-социальной информации АМИ-ТАСС») mukaan kuusi vuotta sitten (2012) Venäjällä poltettiin toiseksi eniten koko maailmassa. Vuonna 2014 tupakoivien määrä koko väestöstä oli 35 %, joista ketjupolttajia eli vähintään askin päivässä polttavia oli 20 %. Yleisillä paikoilla tupakointikiellon astuessa voimaan määrä oli kasvanut jo 29 %:iin.
Järkyttäviä ovat tilastot sukupuolten välisistä eroista. Miehistä yli 60 % polttaa aktiivisesti. Väkimääränä luku on 30.5 miljoonaa henkeä. Naisistakin joka viides, eli yli 13 miljoonaa, polttaa. Määrä on täysin käsittämätön! Arvion mukaan puolet aikuisväestöstä altistuu tupakan vaaroille passiivisen tupakoinnin seurauksena.
Ottaen huomioon, millaisia ongelmia Venäjällä yhteiskunnassa kaikkiaan on, 3 % taloudelliset menetykset koko BKT:stä eivät ole vähäiset. Maailman terveysjärjestön mukaan tupakan aiheuttamiin sairauksiin menehtyy Venäjällä vuosittain ennenaikaisesti yli 200 000 ihmistä.
Kun näin suuri määrä ihmisisiä tupakoi, se on minusta normi. Tupakka on todella halpaa. Venäläiset merkit maksavat 100 ruplasta eli puolestatoista eurosta ylöspäin ja länsimaiset merkit hieman enemmän eli pari euroa. Tupakkakioskeja on kaikkialla. Kämpiltäni metroasemalle kilometrin matkalla on kolme kioskia ja tupakkaa voi ostaa tietenkin myös kaupasta. Eli saatavuus on taattu ja irti pyrkivällä houkutus vaanii kaikkialla.
Kuka täällä sitten sauhuttelee? Vastaan tulee nuoria miehiä tupakka hampaissa. On resuisia sauhuttelijoita ja hienoissa puvuissa toimistojen ulkopuolella polttavia. Sataa ja nuori nainen on vallannut pysäkkikatoksen nauttiakseen tupakkatauosta kastumatta. Työporukalla Nevski Prospektilla kauneushoitolan nuoret naiset ovat tulleet tauolle. En haluaisi tupakoijan hoitavan kauneuttani! Ravintolan edessä hienostunut seurue – kolme miestä ja kaksi naista – nauttivat ruokasauhuista, naisilla varmuuden vuoksi oikein pitkät kääryleet käsissä.
Kansantaloudellisesti kannattavaa on ainakin kieltää tupakointi työaikana, myös näissä kahviloissa ja kauneushoitoloissa työskenteleviltä. Siitä olisi hyvä tulla normi. Alaikäisten sauhuttelusta tulisi antaa sakkoja niin nuorelle kuin hänen vanhemmilleenkin.
Työ tuntuu aivan mahdottomalta, kun ottaa huomioon sauhuttelijoiden määrän. Talkoohenkeä ei Venäjällä tunneta; kukin on oman onnensa seppä eli tupakanpolton vähennystalkoot eivät todennäköisesti onnistu. Vetoaminen tupakoinnin epämuodikkuuteenkaan ei tunnu kovin uskottavalta tavalta vaikuttaa yli 40 miljoonan ihmisen käyttäytymiseen.
Mutta alkoholinkulutus ja -käyttötavat ovat muuttuneet hiljalleen. Ainakin suurissa kaupungeissa muutos on ollut hurja verrattuna alkuaikojeni seikkailuihin Venäjällä. Toki maan väestöstä 20 miljoonaa asuu suurissa kaupungeissa ja 87 % maaseutukaupungeissa ja maaseudulla. Siellä elinehdot ovat niin toisenlaiset, että raittiusaatteet ovat huonosti koskaan kantautuneet sinne.
Jostainhan Venäjän tämäkin urakka pitäisi aloittaa… Olisiko tuo alhaalla elämäänsä pohtiva sinipukuinen nainen se, joka havahtuisi ensimmäisenä – ilman pakkoa….