Laitoin edellistä Ravintolapäivää varten elämäni ekaa kertaa oladjoja (yks. oladja, tutumpi monikossa: oladji tai deminutiivi oladuški) eli paksuja lettuja, jotka tehdään kefiiriin. Näin suomalaisittain luonnollisesti piimään. Tarjoilijakollega muisti maistaneensa Venäjällä joskus hyviä omena-oladjoja, joten päätimme etsiä reseptin sellaisiin.
Pienen googlettelun perusteella kävi ilmi, että perus-oladjojen lisäksi on olemassa hyvinkin paljon tuunattuja versioita. Oli näitä makeita, joihin lisättiin esim. hedelmää, ja sitten suolaisia, kuten pizzaoladjoja ja kesäkurpitsaoladjoja, jotka reseptien perusteella vaikuttivat jo enemmänkin kasvispihveiltä. Mieleen tulikin, että joskus kun tarjottiin venäläisille vieraille kaupan pinaatti- ja porkkanalettuja, niin he nimittivät niitä juurikin oladjoiksi, eivätkä esim. blineiksi.
Tämän johdannon jälkeen pistetään kehiin pari kokeiltua oladja-reseptiä. Ensin ne, mitä tarjoilimme suurella sukseella Café Pihkovassa Kuopiossa.
Omenaiset oladushka-letut (resepti suomennettu ja sovellettu täältä)
1 muna
2 rkl sokeria
2,5 dl kefiiriä, piimää tai muuta vastaavaa hapanmaitotuotetta
2 isoa omenaa
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
220 g vehnäjauhoja (vastaa suunnilleen 3,5 desiä)
ruokaöljyä paistamiseen
Vatkaa muna ja sokeri kulhossa (ei tarvitse vaahdoksi asti). Lisää kefiiri/piimä ja sekoita. Kuori ja raasta omenat raastinraudan karkeimmalla terällä, lisää taikinaan (kannattaa raastaa juuri tässä vaiheessa, niin raaste ei ehdi tummua seisoessaan). Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vähitellen taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan seisoa kymmenisen minuuttia ennen paistoa. Paista pieniä, paksuja lettuja paistinpannulla matalalla lämmöllä. Itse lisäsin paistinrasvan taikinaan, mutta nätimmän paistopinnan saa lisäämällä rasvaa paistinpannulle aina ennen uutta lettusatsia. Oladjat voi nauttia vaikkapa hunajan, hillon ja/tai smetanan kera. Maistuvat myös kylmänä!
Makeat oladjat onnistuivat niin hyvin, että päätin kokeilla toistakin löytämääni reseptiä. Nämä olivat jo lähempänä kasvispihvejä, pääraaka-aineena kesäkurpitsa, joka sopiikin hyvin tähän syyssesonkiin!
Kesäkurpitsaoladjat (resepti täältä)
500 g kesäkurpitsaa (1 iso tai 2 pientä)
1 muna
4–5 rkl kaurahiutaleita
suolaa
mausteita
yrttejä, esim. tilliä, persiljaa, ruohosipulia
1 valkosipulinkynsi
ruokaöljyä paistamiseen
Pese, kuivaa, kuori (itse en kuorinut) ja raasta karkealla terällä kesäkurpitsa. Lisää kaurahiutaleet, suola, mausteet (itse laitoin muistaakseni mustapippuria, currya ja chilijauhetta), hienonnetut yrtit ja murskattu valkosipulinkynsi. Sekoita huolellisesti ja kaada tarvittaessa pois kesäkurpitsasta irtoava neste. Sitten vain muotoillaan pannulla pihveiksi, paistetaan matalalla lämmöllä molemmin puolin ja syödään.
Minun taikinastani tuli aika vetistä ja oladjat hajoilivat. Alkuperäisen reseptin kommentoijat olivat kohdanneet samoja ongelmia, ja joku heistä oli ratkaissut sen lisäämällä taikinaan mannaryynejä. Kokeilin samaa, auttoi vähän. Kommenttien perusteella paistotulokset vaihtelivat kovasti, joten näiden oladjojen onnistuminen varmastikin riippuu käytettävissä olevan kesäkurpitsan rakenteesta.
Jos sinulla on hyväksi havaittu resepti ihan perusoladjoihin, niin laita ihmeessä jakoon vaikkapa tämän jutun kommenttiosioon!
Tiia Moilanen
@MoilanenTiia