Teen juominen Venäjällä on jo noin 300 vuotta vanha traditio. Alunperin tee oli harvinaista ja kallista tavaraa, jota yleensä tuotiin Kiinasta. Kauppiaat toivat Venäjälle monia erilaisia teesortteja: mustaa, vihreää, valkoista ja jopa keltaista. Lopulta mustasta teestä tuli suosituin venäläisten keskuudessa. Aluksi tee oli vain rikkaiden aristokraattien ja aatelisten saatavilla. Venäläisen kylmän ja viileän ilmaston ansiosta teen keittämisestä ja juomisesta tuli nopeasti iso osa tapakulttuuria. Moskovasta tuli ajan saatossa “teehuoneiden” pääkaupunki. Kyseisissä teehuoneissa alettiin pitämään neuvotteluja ja solmittiin erinäisiä sopimuksia.
Teen juomista pidettiin vahvasti sosiaalisena tapahtumana eikä pöydän ääreen kukaan saapunut ikinä tyhjin käsin. Teepöytään kuuluu palasokeri, sitruuna, suolaiset sekä makeat piirakat, hillo, hunaja, kuivatut minirinkelit ja tavalliset rinkelit. Juhlapäivinä lähes poikkeuksetta tarjoillaan “pryanik” -nimisiä piparkakkuleivoksia. Pöydästä myöskään ei saa nousta ennenkuin on kylläinen olo.
Perinteikäs samovaari on tärkein osa teen juomisen traditiota. Kuitenkin harvemmat käyttävät sitä nykyään, sillä samovaarin on korvannut vedenkeitin. Samovaari ja sen synty liitetään useasti Tula- nimiseen kaupunkiin, jota pidetään ns. samovaarien kaupunkina.
Talon emännällä oli tapana kaataa samovaarista jokaisen vieraan teekuppiin kuumaa, keitettyä vettä. Monesti myös perheet kattoivat pöydän kauniisti ja kokoontuivat teen ääreen juttelemaan ja jakamaan kuulumisiaan. Teepöydässä ei ole kuitenkaan suotavaa puhua ihan kaikista aiheista. Esimerkiksi, politiikasta ja sairauksista puhuminen ei ollut suotavaa, jopa kiellettyä.
Teekulttuuri on nykypäivänäkin iso osa venäläistä tapakulttuuria. Teelle kutsumista voidaan verrata suomalaisten tapaan kutsua kahville. Venäläiseen teekultuuriin ja samovaarien historiaan voi tutustua samovaarimuseossa, joka sijaitsee Tverissä.
Alla muutamia teen juontiin liittyviä sääntöjä:
- Ideaalitilanteessa teetä juodaan ulkoilmassa.
- Teen kanssa vieraille on tarjottava sokeria sekä sitruunaa.
- Teetä juodaan vain teekupista, jonka alla on tassi.
- Jos teen juontiin osallistuu lapsia, heille on katettava oma, erillinen pöytä. Lasten ei tarvitse noudattaa sääntöjä niin tarkasti. He saavat esim, juoda teetä tasseista.
- Tarjoiltavana täytyy olla vähintään neljää eri alkuruokaa (suolaisia ja makeita).
- Tärkeintä on on pitää yllä keskustelua ja positiivista ilmapiiriä.
Aiheeseen liittyviä youtube-videoita, joihin saa myös suomenkielisen tekstityksen:
Uutislähetys kansainväliseen teen päivään liittyen (Tver):
Международный день чая: как Тверская область связана с этим напитком
Lyhyt dokumenttielokuva (26 min.) venäläisestä teekulttuurista ja samovaareista:
https://www.youtube.com/watch?v=FT7Ar5hXNOU
Lähteet: