Venäläisen jalkapallon tiivis historia
Suomi pelaa parhaillaan ensimmäisiä jalkapallon EM-kisoja. Toisessa ottelussa Pietarin Krestovski-stadionilla 16.6.2021 vastassa on Venäjä, jolla on huomattavasti pidempi arvokisahistoria. Tiesitkö ja muistatko nämä asiat venäläisestä jalkapallosta? Voit myös tehdä testin, jolla voit testata futisosaamistasi.
Ensimmäinen virallinen ottelu Venäjän keisarikunnassa pelattiin Pietarissa Vasilinsaaren jalkapalloilijoiden yhdistyksen ja Pietarin Sportin välillä 24.10.1897. Vasilinsaarelaiset veivät ottelun 6-0.
Ensimmäisiä ammattilaisjoukkueita Venäjällä olivat vuonna 1904 perustettu Kolomjagi Pietarista sekä vuonna 1909 perustettu Työn Lippu (Znamja truda) Orehovo-Zujevosta. Vuonna 1907 pelattiin ensimmäinen kansainvälinen ottelu Moskovan läheltä olevan Kolomnan ja Britannian urheiluliiton joukkueen välillä. Kolomna voitti 3-1. Joukkue toimii edelleen ja pelaa Venäjän kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.
Jalkapallon kehittymistä massalajiksi hidastivat pelipaikkojen ja välineiden puute. Venäjän jalkapalloliitto perustettiin 1912. Yhtenä aloitteentekijänä oli moskovalainen, saksalaistaustaisen kauppiasperheen vesa Robert Fulda, joka on muutenkin ollut tärkeässä roolissa Venäjän urheilun kehittymisessä. Samana vuonna Venäjä pelasi ensimmäisissä olympialaisissaan Tukholmassa ja sijoittui neljänneksi. Ensimmäisessä arvokisaottelussaan Venäjä hävisi autonomiselle osalleen Suomelle 1-2! Myöhemmin Saksa pöllyytti Venäjää 16-0. Jalkapallo kehittyi nopeasti ja vuonna 1915 Venäjällä oli jo yli 150 joukkuetta.
Venäjän maajoukkue olympialaisissa, oletettavasti Tukholmassa 1912
Venäjän jalkapalloliigat
Venäjän Premier-liigassa pelaa kaudella 2021-22 yhteensä 16 joukkuetta: Tulan ”Arsenal”, Groznyin ”Ahmat”, Moskovan ”Dynamo”, Pietarin ”Zenit”, Krasnodar, Samaran ”Neuvostojen siivet (Krylja sovetov)”, Lokomotiv Moskova, ”Rubin” Kazan, Nizhni Novgorod, Rostov, Sotshi, ”Spartak” Moskova, Ufa, ”Ural” Jekaterinburg, Himki, ja TsSKA Moskova. Moskovan neljästä perinteikkäästä suurseurasta Lokomotiv on alkujaan rautatieläisten, Dynamo työläisten ja TsSKA armeijan seura. Spartak taas on Neuvostoliiton ja Venäjän historian menestynein jalkapalloseura voitettuaan 12 Neuvostoliiton ja 10 Venäjän mestaruutta. Spartak sai nimensä 1934 sosialistisissa maissa suosittujen ”Spartakiadi”-kilpailujen perusteella, mutta sen juuret yltävät jo vuoteen 1883, jolloin perustettiin sen edeltäjä Venäjän voimisteluseura. Spartak on monen urheilulajin seura.
Maajoukkue
Monet muistavat Neuvostoliiton punakoneen jääkiekossa, mutta myös jalkapallojoukkue oli laadukas. Joukkue voitti Euroopan mestaruuden vuonna 1960 ja saavutti hopeaa vuosiina 1964, 1978 ja 1988. MM-kisoissa Neuvostoliitto oli parhaimmillaan neljäs vuonna 1966. Lisäksi olympiakultaa Neuvostoliitto saavutti 1956 ja 1988.
1960-luvun suuruuden vuosina pelasi ehkä tunnetuin venäläinen jalkapalloilija, maalivahti Lev Jashin, joka muistetaan lempinimellä ”Musta hämähäkki” peliasunsa värin mukaan.
Lev Jashinin lisäksi Neuvostoliiton ajoilta muistetaan Kiovan Dynamon Oleg Blohin, joka sai Kultaisen pallo-palkinnon 1975. Myöhemmin Blohin on valmentanut Ukrainan maajoukkuetta.
Muuten neuvostoaikojen tähdet ovat suomalaisille melko tuntemattomia: Footbolno.ru – sivuston listauksen kärkikymmenikössä on Eduard Streltsov, Fjodor Tsherenkov, Valentin Ivanov, Viktor Ponedelnik, Igor Belanov, Vsevolod Bobrov, Rinat Dasaev ja Slava Metreveli.
Nyky-Venäjän maajoukkueessa eniten otteluja on pelannut puolustaja Sergei Ignashevitsh ja kaikkien aikojen maalitykki on Aleksandr Kerzhakov.
Vuodesta 1991 Venäjä on ollut EM-kisoissa kuudesti ja MM-kisoissa neljästi. Paras sijoitus EM-kisoissa, neljän joukkoon, tapahtui 2008 kisoissa, jolloin tähtenä hääri Andrei Arshavin. Omissa kotikisoissa 2018 Venäjä ylsi yllättäen kahdeksan parhaan joukkoon. Valmentaja on myös tämän vuoden EM-kisoissa sama, Stanislav Tsherthesov, kuten myös monet pelaajat, esimerkiksi Artjom Dzhuba, Aleksandr Golovin sekä Denis Tsherisov. Suurin osa venäläisistä pelaajista pelaa kotimaan sarjoissa, joten heidän nimensä tulevat tutuiksi eurooppalaiselle jalkapalloyleisölle parhaiten aina arvokisoissa.
Testaa futistietämyksesi
Tästä pääset tekemään venäläiseen jalkapalloiluun liittyvän testimme
Lähde: wikipedia.ru
Список самых лучших и известных футболистов СССР за всю историю футбола
Kuva: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Russia_football_team.jpg