Mitkä kaksi asiaa sopivat täydellisesti yhteen?
– No TIETENKIN kesä ja hyvä ruoka!
Nyt kesällä auringon paahtaessa on oiva aika karata sisälle hetkeksi viilentymään ja kokeilemaan uusia reseptejä. Loihdi kesäisiä herkkuja vaikka perheelle tai ystäville, samalla tutustuttaen heidät venäläiseen ruokakulttuuriin!
Alle on kerätty muutamia venäläisen keittiön kesäisiä reseptejä, jotka takuuvarmasti maistuvat!
Venäläinen kesäkeitto eli Okroshka
Vaikka kaikenlaiset keitot kuuluvatkin perinteisesti venäläiseen ruokakulttuuriin, niin varsinkin kesäisin nautitaan useasti kylmiä keittoja. Kylmistä keitoista edelleen tunnetuin ja suosituin on Okroshka. Okroshkaa pidetään tyypillisenä kotiruokana, mutta sitä on tarjolla myös useissa ravintoloissa ympäri Venäjää.
Okroshka tunnetaan Suomessa myös kylmänä kaljakeittona, sillä keiton tärkeimpänä ainesosana toimii venäläinen kotikalja (kvassi). Keitosta on myös useita eri variaatioita ja klassikkoreseptiä voi myös soveltaa itse. Okroshka sopii täydellisesti kesään, sillä sen viileys tuo vastapainoa mahdollisesti vallitsevaan helteeseen.
4 annosta valmistusaika 30 min
Ainekset:
Peruna 2 kpl
Kananmuna 3 kpl
Makkaraa/nakkeja (esim. sipuliteemakkara/lauantaimakkara) 300 g
Avomaankurkku 1 kpl/oman maun mukaan
Ruohosipuli 200 g
Tilli 100 g
Kotikalja/Kvassi 1.5 L
Suola oman maun mukaan
Halutessasi voit lisätä keiton päälle smetanaa.
Ohje:
- Puhdista perunat huolellisesti ja keitä kuorimattomina 25 minuutin ajan. Keitä kananmunia noin 10 minuutin ajan ja sen jälkeen jätä ne jäähtymään keittoveteen.
- Huuhtele ruohosipuli juoksevan veden alla. Tämän jälkeen kuivaa ruohosipuli (esim. talouspaperilla). Leikkaa ruohosipuli silpuksi.
- Laita ruohosipuli kulhoon, johon tulee myöhemmin muut ainesosat.
- Survo ruohosipuli kulhossa (esim. survimella).
- Huuhtele tilli juoksevan veden alla. Kuivaa tilli ja pilko pieneksi silpuksi.
- Jäähdytä keitetyt perunat. Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi.
- Leikkaa makkara/nakit ohuiksi suikaleiksi
- Leikkaa kananmunat ohuiksi suikaleiksi.
- Lisää kaikki pilkotut ainekset samaan kulhoon ruohosipulin kanssa ja sekoita.
- Jaa massa tasapuolisesti neljään annoskulhoon.Kaada kotikaljaa/kvassia annosten sekaa, niin että koostumuksesta tulee keittomainen. Halutessasi voit lisätä lusikallisen smetanaa päälle.
Kana-kesäkurpitsa kotletit
4 annosta valmistusaika 35 min
Ainekset:
Broilerin jauheliha 600-700 g
Sipuli 1 kpl
Korppujauhoja jauhelihamassaan
sekä kotlettien leivittämiseen/panerointiin , yhteensä 3 rkl
Suola ja pippuri oman maun mukaan.
Pieni kesäkurpitsa 1 kpl
Valkosipulin kynsi 2 kpl
Ohje:
- Kuori kesäkurpitsan tummanvihreä pinta pois ja ota siemenet pois kesäkurpitsan sisältä. Raasta kesäkurpitsa raastimessa mahdollisimman pieneksi raasteeksi. Laita raaste samaan kulhoon jauhelihan kanssa.
- Leikkaa sipuli sekä valkosipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Lisää silppu kulhoon, raasteen ja jauhelihan sekaan.
- Sekoita kaikki ainekset käsin kulhossa ja sen jälkeen lisää suola sekä pippuri.
- Muotoile massasta haluamasi kokoisia kotletteja. Pyöräytä kotletit korppujauhoissa.
- Paista kotletteja molemmin puolin pannulla (rypsiöljyssä) n.5 minuutin ajan.
- Tarjoile
Herkkusieni-punasipuli perunasalaatti
2 annosta valmistusaika 30 min
Ainekset:
Keitettyä perunaa (esim, rosamunda tai pito) 2 kpl
Sipulin 0,5-1 kpl
Tilli 0,5-1 puntti
Säilykeherkkusieniä/muita marinoituja sieniä 150 g
Säilykeherneitä 4-5 rkl
Suolaa ja pippuria oman maun mukaan
Rypsiöljyä/Oliiviöljyä 3 rkl
Viinietikkaa 1 rkl
Ohje:
- Keitä kuorittuja perunoita noin 20 minuutin ajan, kuitenkin niin, etteivät perunat hajoa.
- Sekoita öljy ja viinietikka keskenään kulhossa.
- Silppua tilli ja leikkaa sipuli haluamaasi muotoon. Lisää nämä kulhoon öljyn ja viinietikan sekaan.
- Viipaloi herkkusienet ja lisää ne kulhoon.
- Lisää herneet kulhoon.
- Kuutioi perunat ja lisää nekin kulhoon mielellään vielä niiden ollessa kuumia tai lämpimiä.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Tarjoile.
Persikkapiirakka
6 annosta valmistusaika 80 min
Ainekset:
Sokeri 140 g
Tuoreita tai säilöttyjä persikoita 5 kpl
Vehnäjauhoja 350 g
Kananmunia 4 kpl
Ruokasoodaa/leivinjauhetta 0,5 tl
Vaniljasokeria 1 tl
Kuohukermaa/vispikermaa 0,7 dl
Ohje:
- Tuoreet persikat: laita persikat kulhoon ja kaada kuumaa vettä niiden päälle, niin että persikat peittyvät. Pidä persikoida vedessä noin 1 minuutin ajan, jonka jälkeen persikan kuoren täytyisi pystyä irroittamaan. Poista persikoiden sisältä kivi.
- Vatkaa kananmunat kulhossa massaksi. Voi myös käyttää sauvasekoitinta.
- Lisää kananmunien joukkoon sokeri ja vatkaa seos vaahdoksi.
- Sekoita muut kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahdon joukkoon.
- Voitele leivontavuoan pohja. (halkaisija 26-28cm)
- Leikkaa persikat haluamaasi muotoon. a) Lisää persikat taikinan joukkoon ja levitä persikkainen taikina voideltuun vuokaan TAI b) levitä pelkkä taikina voideltuun vuokaan ja lisää persikat taikinan päälle.
- Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 25-30 minuutin ajan tai niin kauan kunnes piirakka on kullanruskean värinen.
- Jäähdytä piirakka. Päälle voi halutessaan ripotella tomusokeria. Tarjoile.