Då vi skriver året 2024 fortsätter allt som gäller Ryssland att vara ett favorittema i den offentliga debatten, också på grund av presidentvalet. Under januari talade Finland till exempel om gränssäkerhet och om dubbelmedborgarskap. Följderna av Rysslands angrepp på Ukraina år 2022 känns allt starkare i vardagen och av vanliga människor. Debatten lämnar inte rum för mänsklighet.
Dagens atmosfär återverkar redan på framtiden. Joensuu, Villmanstrand och Imatra städers plan att lägga ned Itä-Suomen koulu framstår som en signal för att det inte anses nödvändigt att öka antalet ryskkunniga ens för framtiden. Minister Multalas besked om att dra in statsbidraget till Samfundet Finland-Ryssland signalerar att kontakter till ryssar ens på medborgarnivå inte längre är önskvärda.
Skrivningarna i regeringsprogrammet 2024 – 28 om att utveckla Rysslandskunnandet och förmågan att göra analyser kring landet samt om att stöda förutsättningarna för det ryska medborgarsamhället övertygar tills vidare inte. Man påminns om den polske aforistikerna Stanislaw Jerzy Lecs sentens ”Då du tror att du redan nått botten, knackar någon under dig”.
Ändå lönar det sig att greppa den förändring, som trots allt känns i luften. Fallet Itä-Suomen koulu samlade 30 finländska organisationer. Vi deltog i en aktion för att samla argument för att bibehålla ryskundervisningen. Resultatet, som du kan läsa på vår hemsida, överlämnades till minister Henriksson på Educa-mässan. Våra yttranden kan på sikt leda till en ny efterfrågan på Rysslands-kunnande – och inte bara beträffande krigföring och säkerhet.
Även om det inte verkar sannolikt att det ryska samhället snabbt skulle förändras, är det inte omöjligt. Följer man ryska alternativa medier, häpnas man över hur mångsidigt och anpassningsbart det ryska medborgarsamhället är. I januari demonstrerade tusentals i Basjkirien för en aktivist, som beskylldes för att ha hånat den lokala guvernören på basjkiriska. Demonstrationen förenade synpunkter kring mångspråkighet och miljöskydd. Soldaters hustrur har skapat ”Vägen hem”-rörelsen, som kräver att soldater ska ges åtminstone permission från kriget. Då motståndaren till Ukraina-kriget Boris Nadezhdin samlade de nödvändiga 100.000 underskrifterna för att kandidera i presidentvalet, bildades det köer för att skriva på. Då detta skrivs har Nadezhdins och andras initiativ antagligen torkat in, men de bevisar att än finns det ryssar, som visar civilkurage, också under straffhot. Det är därför man måste räkna även med oväntade förändringar i Ryssland.
Året 2024 är viktigt för Samfundet. Det är vårt uppdrag att stå redo. En förändring till det bättre börjar förr eller senare, också om vi ännu inte ser från vilket håll. Genom att våga och höja på rösten kan vi bidra till förändringen. Varje medlem i Samfundet kan påverka hur Samfundet ser ut i framtiden. Denna tidning presenterar sätt att påverka.
Riku Savonen